Surowy dziki rak
1. Surowy dziki rak – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowy dziki rak w 100 gramach posiada wartość energetyczną 77,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 15,97 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowy dziki rak ma w 100 g 0,95 g tłuszczów, w tym:
- 0,16 g tłuszczów nasyconych,
- 0,17 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,29 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 114 mg cholesterolu.
2. Surowy dziki rak – jakie ma witaminy?
Surowy dziki rak to produkt zawierający 1,20 mg witaminy C, 16,00 µg RAE witaminy A, 2,85 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.
Surowy dziki rak zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,07 mg witaminy B1,
- 0,03 mg witaminy B2,
- 2,21 mg witaminy B3,
- 80,9 mg witaminy B4,
- 0,55 mg witaminy B5,
- 0,11 mg witaminy B6,
- 37,0 µg witaminy B9,
- 2,00 µg witaminy B12.
3. Surowy dziki rak – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy dziki rak ma w sobie:
- 27,0 mg wapnia,
- 0,84 mg żelaza,
- 27,0 mg magnezu,
- 256 mg fosforu,
- 302 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 58,0 mg sodu, 1,30 mg cynku, 0,42 mg miedzi, 0,23 mg manganu i 31,6 µg selenu.
4. Surowy dziki rak - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 77,0 kcal | 65,5 kcal |
Białko | 15,97 g | 13,58 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,95 g | 0,81 g |
Tłuszcze nasycone | 0,16 g | 0,14 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,17 g | 0,15 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,29 g | 0,25 g |
Cholesterol | 114 mg | 96,9 mg |
Witamina C | 1,20 mg | 1,02 mg |