Surowy indyk (mięso jasne i ciemne)
1. Surowy indyk (mięso jasne i ciemne) – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowy indyk (mięso jasne i ciemne) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 407 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 12,96 g białka,
- 0,16 g węglowodanów,
- 0,10 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowy indyk (mięso jasne i ciemne) ma w 100 g 38,9 g tłuszczów, w tym:
- 10,43 g tłuszczów nasyconych,
- 13,91 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 10,92 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 122 mg cholesterolu.
2. Surowy indyk (mięso jasne i ciemne) – jakie ma witaminy?
Surowy indyk (mięso jasne i ciemne) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 85,0 µg RAE witaminy A, 0,09 mg witaminy E, 46,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowy indyk (mięso jasne i ciemne) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,02 mg witaminy B1,
- 0,11 mg witaminy B2,
- 3,91 mg witaminy B3,
- 36,7 mg witaminy B4,
- 0,50 mg witaminy B5,
- 0,17 mg witaminy B6,
- 4,00 µg witaminy B9,
- 0,88 µg witaminy B12.
3. Surowy indyk (mięso jasne i ciemne) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy indyk (mięso jasne i ciemne) ma w sobie:
- 13,00 mg wapnia,
- 0,85 mg żelaza,
- 11,00 mg magnezu,
- 120 mg fosforu,
- 124 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 62,0 mg sodu, 1,10 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 10,10 µg selenu.
4. Surowy indyk (mięso jasne i ciemne) - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 407 kcal | 115 kcal |
Białko | 12,96 g | 3,67 g |
Węglowodany | 0,16 g | 0,05 g |
Cukier | 0,10 g | 0,03 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 38,9 g | 11,04 g |
Tłuszcze nasycone | 10,43 g | 2,96 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 13,91 g | 3,94 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 10,92 g | 3,10 g |
Cholesterol | 122 mg | 34,6 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |