Trwa ładowanie...

Surowy indyk (samo mięso)

Avatar placeholder
29.11.2018 10:58
Surowy indyk (samo mięso)
Surowy indyk (samo mięso) (Flickr)

1. Surowy indyk (samo mięso) – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Surowy indyk (samo mięso) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 112 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 22,6 g białka,
  • 0,14 g węglowodanów,
  • 0,07 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Surowy indyk (samo mięso) ma w 100 g 1,93 g tłuszczów, w tym:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
  • 0,46 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,48 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,41 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 67,0 mg cholesterolu.

2. Surowy indyk (samo mięso) – jakie ma witaminy?

Surowy indyk (samo mięso) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 9,00 µg RAE witaminy A, 0,09 mg witaminy E, 8,00 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Surowy indyk (samo mięso) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,05 mg witaminy B1,
  • 0,19 mg witaminy B2,
  • 8,10 mg witaminy B3,
  • 60,2 mg witaminy B4,
  • 0,84 mg witaminy B5,
  • 0,65 mg witaminy B6,
  • 7,00 µg witaminy B9,
  • 1,24 µg witaminy B12.

3. Surowy indyk (samo mięso) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowy indyk (samo mięso) ma w sobie:

  • 11,00 mg wapnia,
  • 0,86 mg żelaza,
  • 27,0 mg magnezu,
  • 190 mg fosforu,
  • 235 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 118 mg sodu, 1,84 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 22,6 µg selenu.

4. Surowy indyk (samo mięso) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 112 kcal 95,2 kcal
Białko 22,6 g 19,24 g
Węglowodany 0,14 g 0,12 g
Cukier 0,07 g 0,06 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,93 g 1,64 g
Tłuszcze nasycone 0,46 g 0,39 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,48 g 0,41 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,41 g 0,35 g
Cholesterol 67,0 mg 57,0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze