Surowy indyk (samo mięso ciemne)
1. Surowy indyk (samo mięso ciemne) – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowy indyk (samo mięso ciemne) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 108 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 21,3 g białka,
- 0,15 g węglowodanów,
- 0,10 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowy indyk (samo mięso ciemne) ma w 100 g 2,50 g tłuszczów, w tym:
- 0,68 g tłuszczów nasyconych,
- 0,76 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,61 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 79,0 mg cholesterolu.
2. Surowy indyk (samo mięso ciemne) – jakie ma witaminy?
Surowy indyk (samo mięso ciemne) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 13,00 µg RAE witaminy A, 0,12 mg witaminy E, 13,00 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowy indyk (samo mięso ciemne) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,26 mg witaminy B2,
- 5,70 mg witaminy B3,
- 69,6 mg witaminy B4,
- 0,94 mg witaminy B5,
- 0,44 mg witaminy B6,
- 7,00 µg witaminy B9,
- 2,05 µg witaminy B12.
3. Surowy indyk (samo mięso ciemne) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy indyk (samo mięso ciemne) ma w sobie:
- 11,00 mg wapnia,
- 1,04 mg żelaza,
- 25,0 mg magnezu,
- 176 mg fosforu,
- 226 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 124 mg sodu, 2,59 mg cynku, 0,09 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 22,4 µg selenu.
4. Surowy indyk (samo mięso ciemne) - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 108 kcal | 91,8 kcal |
Białko | 21,3 g | 18,09 g |
Węglowodany | 0,15 g | 0,13 g |
Cukier | 0,10 g | 0,09 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 2,50 g | 2,13 g |
Tłuszcze nasycone | 0,68 g | 0,58 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,76 g | 0,64 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,61 g | 0,52 g |
Cholesterol | 79,0 mg | 67,2 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |