Surowy kelp
1. Surowy kelp – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowy kelp w 100 gramach posiada wartość energetyczną 43,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 1,68 g białka,
- 9,57 g węglowodanów,
- 0,60 g cukrów,
- 1,30 g błonnika.
Surowy kelp ma w 100 g 0,56 g tłuszczów, w tym:
- 0,25 g tłuszczów nasyconych,
- 0,10 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,05 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Surowy kelp – jakie ma witaminy?
Surowy kelp to produkt zawierający 3,00 mg witaminy C, 6,00 µg RAE witaminy A, 0,87 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 66,0 µg witaminy K.
Surowy kelp zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,05 mg witaminy B1,
- 0,15 mg witaminy B2,
- 0,47 mg witaminy B3,
- 12,80 mg witaminy B4,
- 0,64 mg witaminy B5,
- 0,00 mg witaminy B6,
- 180 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Surowy kelp – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy kelp ma w sobie:
- 168 mg wapnia,
- 2,85 mg żelaza,
- 121 mg magnezu,
- 42,0 mg fosforu,
- 89,0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 233 mg sodu, 1,23 mg cynku, 0,13 mg miedzi, 0,20 mg manganu i 0,70 µg selenu.
4. Surowy kelp - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 10 g (2 łyżki, 1/8 szklanki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 43,0 kcal | 4,30 kcal |
Białko | 1,68 g | 0,17 g |
Węglowodany | 9,57 g | 0,96 g |
Cukier | 0,60 g | 0,06 g |
Błonnik | 1,30 g | 0,13 g |
Tłuszcz | 0,56 g | 0,06 g |
Tłuszcze nasycone | 0,25 g | 0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,10 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,05 g | 0,01 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 3,00 mg | 0,30 mg |