Surowy kurczak
1. Surowy kurczak – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowy kurczak w 100 gramach posiada wartość energetyczną 629 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 3,73 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowy kurczak ma w 100 g 68,0 g tłuszczów, w tym:
- 20,3 g tłuszczów nasyconych,
- 30,3 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 14,20 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 58,0 mg cholesterolu.
2. Surowy kurczak – jakie ma witaminy?
Surowy kurczak to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 125 µg RAE witaminy A, 2,73 mg witaminy E, 130 i.u. witaminy D oraz 2,40 µg witaminy K.
Surowy kurczak zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,02 mg witaminy B1,
- 0,06 mg witaminy B2,
- 2,04 mg witaminy B3,
- 15,70 mg witaminy B4,
- 0,19 mg witaminy B5,
- 0,02 mg witaminy B6,
- 1,00 µg witaminy B9,
- 0,07 µg witaminy B12.
3. Surowy kurczak – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy kurczak ma w sobie:
- 7,00 mg wapnia,
- 0,70 mg żelaza,
- 6,00 mg magnezu,
- 54,0 mg fosforu,
- 64,0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 32,0 mg sodu, 0,45 mg cynku, 0,03 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 9,70 µg selenu.
4. Surowy kurczak - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 13 g (1 łyżka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 629 kcal | 80,5 kcal |
Białko | 3,73 g | 0,48 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 68,0 g | 8,70 g |
Tłuszcze nasycone | 20,3 g | 2,59 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 30,3 g | 3,88 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 14,20 g | 1,82 g |
Cholesterol | 58,0 mg | 7,42 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |