Surowy kurczak (samo mięso)
1. Surowy kurczak (samo mięso) – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowy kurczak (samo mięso) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 119 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 21,4 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowy kurczak (samo mięso) ma w 100 g 3,08 g tłuszczów, w tym:
- 0,79 g tłuszczów nasyconych,
- 0,90 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,75 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 70,0 mg cholesterolu.
2. Surowy kurczak (samo mięso) – jakie ma witaminy?
Surowy kurczak (samo mięso) to produkt zawierający 2,30 mg witaminy C, 16,00 µg RAE witaminy A, 0,21 mg witaminy E, 5,00 i.u. witaminy D oraz 1,80 µg witaminy K.
Surowy kurczak (samo mięso) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,07 mg witaminy B1,
- 0,14 mg witaminy B2,
- 8,24 mg witaminy B3,
- 65,7 mg witaminy B4,
- 1,06 mg witaminy B5,
- 0,43 mg witaminy B6,
- 7,00 µg witaminy B9,
- 0,37 µg witaminy B12.
3. Surowy kurczak (samo mięso) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy kurczak (samo mięso) ma w sobie:
- 12,00 mg wapnia,
- 0,89 mg żelaza,
- 25,0 mg magnezu,
- 173 mg fosforu,
- 229 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 77,0 mg sodu, 1,54 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 15,70 µg selenu.
4. Surowy kurczak (samo mięso) - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 119 kcal | 101 kcal |
Białko | 21,4 g | 18,18 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 3,08 g | 2,62 g |
Tłuszcze nasycone | 0,79 g | 0,67 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,90 g | 0,77 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,75 g | 0,64 g |
Cholesterol | 70,0 mg | 59,5 mg |
Witamina C | 2,30 mg | 1,96 mg |