Surowy makaron (niewzbogacony)
1. Surowy makaron (niewzbogacony) – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowy makaron (niewzbogacony) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 371 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 13,04 g białka,
- 74,7 g węglowodanów,
- 2,67 g cukrów,
- 3,20 g błonnika.
Surowy makaron (niewzbogacony) ma w 100 g 1,51 g tłuszczów, w tym:
- 0,28 g tłuszczów nasyconych,
- 0,17 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,56 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Surowy makaron (niewzbogacony) – jakie ma witaminy?
Surowy makaron (niewzbogacony) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,11 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.
Surowy makaron (niewzbogacony) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,09 mg witaminy B1,
- 0,06 mg witaminy B2,
- 1,70 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,43 mg witaminy B5,
- 0,14 mg witaminy B6,
- 18,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Surowy makaron (niewzbogacony) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowy makaron (niewzbogacony) ma w sobie:
- 21,0 mg wapnia,
- 1,30 mg żelaza,
- 53,0 mg magnezu,
- 189 mg fosforu,
- 223 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 6,00 mg sodu, 1,41 mg cynku, 0,29 mg miedzi, 0,92 mg manganu i 63,2 µg selenu.
4. Surowy makaron (niewzbogacony) - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 91 g (1 szklanka, spaghetti) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 371 kcal | 338 kcal |
Białko | 13,04 g | 11,87 g |
Węglowodany | 74,7 g | 68,0 g |
Cukier | 2,67 g | 2,43 g |
Błonnik | 3,20 g | 2,91 g |
Tłuszcz | 1,51 g | 1,37 g |
Tłuszcze nasycone | 0,28 g | 0,25 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,17 g | 0,16 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,56 g | 0,51 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |