Suszone orzechy włoskie
1. Suszone orzechy włoskie – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Suszone orzechy włoskie w 100 gramach posiada wartość energetyczną 619 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 24,1 g białka,
- 9,58 g węglowodanów,
- 1,10 g cukrów,
- 6,80 g błonnika.
Suszone orzechy włoskie ma w 100 g 59,3 g tłuszczów, w tym:
- 3,48 g tłuszczów nasyconych,
- 15,44 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 36,4 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Suszone orzechy włoskie – jakie ma witaminy?
Suszone orzechy włoskie to produkt zawierający 1,70 mg witaminy C, 2,00 µg RAE witaminy A, 2,08 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 2,70 µg witaminy K.
Suszone orzechy włoskie zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,13 mg witaminy B2,
- 0,47 mg witaminy B3,
- 32,1 mg witaminy B4,
- 1,66 mg witaminy B5,
- 0,58 mg witaminy B6,
- 31,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Suszone orzechy włoskie – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Suszone orzechy włoskie ma w sobie:
- 61,0 mg wapnia,
- 3,12 mg żelaza,
- 201 mg magnezu,
- 513 mg fosforu,
- 523 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 2,00 mg sodu, 3,37 mg cynku, 1,36 mg miedzi, 3,90 mg manganu i 17,00 µg selenu.
4. Suszone orzechy włoskie - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 125 g (1 szklanka, pokrojone) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 619 kcal | 774 kcal |
Białko | 24,1 g | 30,1 g |
Węglowodany | 9,58 g | 11,98 g |
Cukier | 1,10 g | 1,38 g |
Błonnik | 6,80 g | 8,50 g |
Tłuszcz | 59,3 g | 74,2 g |
Tłuszcze nasycone | 3,48 g | 4,35 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 15,44 g | 19,30 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 36,4 g | 45,5 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,70 mg | 2,13 mg |