Tarta dyniowa
1. Tarta dyniowa – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Tarta dyniowa w 100 gramach posiada wartość energetyczną 243 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 3,90 g białka,
- 34,8 g węglowodanów,
- 18,88 g cukrów,
- 1,80 g błonnika.
Tarta dyniowa ma w 100 g 9,75 g tłuszczów, w tym:
- 1,99 g tłuszczów nasyconych,
- 4,60 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,77 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 26,0 mg cholesterolu.
2. Tarta dyniowa – jakie ma witaminy?
Tarta dyniowa to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 448 µg RAE witaminy A, 0,76 mg witaminy E, 2,00 i.u. witaminy D oraz 13,20 µg witaminy K.
Tarta dyniowa zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,18 mg witaminy B1,
- 0,12 mg witaminy B2,
- 1,11 mg witaminy B3,
- 37,5 mg witaminy B4,
- 0,45 mg witaminy B5,
- 0,06 mg witaminy B6,
- 26,0 µg witaminy B9,
- 0,35 µg witaminy B12.
3. Tarta dyniowa – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Tarta dyniowa ma w sobie:
- 64,0 mg wapnia,
- 0,90 mg żelaza,
- 14,00 mg magnezu,
- 81,0 mg fosforu,
- 167 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 239 mg sodu, 0,39 mg cynku, 0,15 mg miedzi, 0,23 mg manganu i 5,40 µg selenu.
4. Tarta dyniowa - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 243 kcal | 68,9 kcal |
Białko | 3,90 g | 1,11 g |
Węglowodany | 34,8 g | 9,87 g |
Cukier | 18,88 g | 5,35 g |
Błonnik | 1,80 g | 0,51 g |
Tłuszcz | 9,75 g | 2,76 g |
Tłuszcze nasycone | 1,99 g | 0,56 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 4,60 g | 1,30 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,77 g | 0,50 g |
Cholesterol | 26,0 mg | 7,37 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |