Wątroba z indyka gotowana na wolnym ogniu
1. Wątroba z indyka gotowana na wolnym ogniu – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Wątroba z indyka gotowana na wolnym ogniu w 100 gramach posiada wartość energetyczną 189 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 27,0 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Wątroba z indyka gotowana na wolnym ogniu ma w 100 g 8,18 g tłuszczów, w tym:
- 2,30 g tłuszczów nasyconych,
- 1,04 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 2,17 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 648 mg cholesterolu.
2. Wątroba z indyka gotowana na wolnym ogniu – jakie ma witaminy?
Wątroba z indyka gotowana na wolnym ogniu to produkt zawierający 22,6 mg witaminy C, 10,751 µg RAE witaminy A, 0,15 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Wątroba z indyka gotowana na wolnym ogniu zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,26 mg witaminy B1,
- 2,69 mg witaminy B2,
- 11,09 mg witaminy B3,
- 220 mg witaminy B4,
- 4,35 mg witaminy B5,
- 0,88 mg witaminy B6,
- 691 µg witaminy B9,
- 28,2 µg witaminy B12.
3. Wątroba z indyka gotowana na wolnym ogniu – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Wątroba z indyka gotowana na wolnym ogniu ma w sobie:
- 19,00 mg wapnia,
- 1,79 mg żelaza,
- 26,0 mg magnezu,
- 312 mg fosforu,
- 153 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 98,0 mg sodu, 4,53 mg cynku, 1,05 mg miedzi, 0,33 mg manganu i 102 µg selenu.
4. Wątroba z indyka gotowana na wolnym ogniu - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 53 g (1 ugotowana wątroba) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 189 kcal | 100 kcal |
Białko | 27,0 g | 14,31 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 8,18 g | 4,34 g |
Tłuszcze nasycone | 2,30 g | 1,22 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,04 g | 0,55 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,17 g | 1,15 g |
Cholesterol | 648 mg | 343 mg |
Witamina C | 22,6 mg | 11,98 mg |