Ziemniaki au gratin - przepis, kalorie i wartości odżywcze
Ziemniaki au gratin to zapiekanka ze śmietanką i serem bardzo popularna we Francji. W Polsce zdobywa coraz większą popularność ze względu na minimalną ilość składników, niski koszt i jednocześnie wspaniały smak. Tym sposobem zwykłe ziemniaki zmieniają się w samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Ziemniaki au gratin są delikatne i kremowe, mają zwolenników bez względu na wiek.
- 1. Przepis na ziemniaki au gratin
- 2. Składniki odżywcze ziemniaków au gratin z masłem
- 3. Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła – jakie ma witaminy?
- 4. Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 5. Kalorie i wartości odżywcze ziemniaków au gratin z masłem
- 6. Składniki odżywcze ziemniaków au gratin z margaryną
- 7. Ziemniaki au gratin z margaryną – jakie ma witaminy?
- 8. Ziemniaki au gratin z margaryną – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 9. Kalorie i wartości odżywcze ziemniaków au gratin z margaryną
1. Przepis na ziemniaki au gratin
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 250 ml śmietany 22%,
- 4 ząbki czosnku,
- hojna szczypta gałki muszkatołowej,
- 300 g ulubionego sera,
- sól,
- pieprz,
- masło lub margaryna do formy.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie 2-3 mm plasterki. Umyć dokładnie zimną wodą, osączyć na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, pokrojonym czosnkiem i gałką muszkatołową.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem. Położyć warstwę zimniaków, polać śmietaną i posypać serem. Składniki układać w tej samej kolejność aż do końca, na wierzchu polać śmietaną i oprószyć serem.
Przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. 50 minut. Odkryć, podnieść temperaturę do 200C i piec jeszcze 10 minut, aby wierzch się zarumienił.
2. Składniki odżywcze ziemniaków au gratin z masłem
Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła w 100 gramach posiada wartość energetyczną 132 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 5,06 g białka,
- 11,27 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 1,80 g błonnika.
Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła ma w 100 g 7,59 g tłuszczów, w tym:
- 4,73 g tłuszczów nasyconych,
- 2,15 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,28 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 23,0 mg cholesterolu.
3. Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła – jakie ma witaminy?
Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła to produkt zawierający 9,90 mg witaminy C, 64,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,12 mg witaminy B2,
- 0,99 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,39 mg witaminy B5,
- 0,17 mg witaminy B6,
- 11,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
4. Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła ma w sobie:
- 119 mg wapnia,
- 0,64 mg żelaza,
- 20,0 mg magnezu,
- 113 mg fosforu,
- 396 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 433 mg sodu, 0,69 mg cynku, 0,16 mg miedzi, 0,16 mg manganu i 2,70 µg selenu.
5. Kalorie i wartości odżywcze ziemniaków au gratin z masłem
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 245 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 132 kcal | 323 kcal |
Białko | 5,06 g | 12,40 g |
Węglowodany | 11,27 g | 27,6 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 1,80 g | 4,41 g |
Tłuszcz | 7,59 g | 18,60 g |
Tłuszcze nasycone | 4,73 g | 11,60 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,15 g | 5,27 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,28 g | 0,68 g |
Cholesterol | 23,0 mg | 56,4 mg |
Witamina C | 9,90 mg | 24,3 mg |
6. Składniki odżywcze ziemniaków au gratin z margaryną
Ziemniaki au gratin z margaryną w 100 gramach posiada wartość energetyczną 132 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 5,06 g białka,
- 11,27 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 1,80 g błonnika.
Ziemniaki au gratin z margaryną ma w 100 g 7,59 g tłuszczów, w tym:
- 3,53 g tłuszczów nasyconych,
- 2,59 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,08 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 15,00 mg cholesterolu.
7. Ziemniaki au gratin z margaryną – jakie ma witaminy?
Ziemniaki au gratin z margaryną to produkt zawierający 9,90 mg witaminy C, 64,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Ziemniaki au gratin z margaryną zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,12 mg witaminy B2,
- 0,99 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,39 mg witaminy B5,
- 0,17 mg witaminy B6,
- 11,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
8. Ziemniaki au gratin z margaryną – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ziemniaki au gratin z margaryną ma w sobie:
- 119 mg wapnia,
- 0,64 mg żelaza,
- 20,0 mg magnezu,
- 113 mg fosforu,
- 396 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 433 mg sodu, 0,69 mg cynku, 0,16 mg miedzi, 0,16 mg manganu i 2,70 µg selenu.
9. Kalorie i wartości odżywcze ziemniaków au gratin z margaryną
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 245 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 132 kcal | 323 kcal |
Białko | 5,06 g | 12,40 g |
Węglowodany | 11,27 g | 27,6 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 1,80 g | 4,41 g |
Tłuszcz | 7,59 g | 18,60 g |
Tłuszcze nasycone | 3,53 g | 8,65 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,59 g | 6,34 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,08 g | 2,64 g |
Cholesterol | 15,00 mg | 36,8 mg |
Witamina C | 9,90 mg | 24,3 mg |