Trwa ładowanie...

Ziemniaki au gratin - przepis, kalorie i wartości odżywcze

Ziemniaki au gratin - przepis, kalorie i wartości odżywcze
Ziemniaki au gratin - przepis, kalorie i wartości odżywcze (Flickr)

Ziemniaki au gratin to zapiekanka ze śmietanką i serem bardzo popularna we Francji. W Polsce zdobywa coraz większą popularność ze względu na minimalną ilość składników, niski koszt i jednocześnie wspaniały smak. Tym sposobem zwykłe ziemniaki zmieniają się w samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Ziemniaki au gratin są delikatne i kremowe, mają zwolenników bez względu na wiek.

spis treści

1. Przepis na ziemniaki au gratin

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 ml śmietany 22%,
  • 4 ząbki czosnku,
  • hojna szczypta gałki muszkatołowej,
  • 300 g ulubionego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło lub margaryna do formy.
Zobacz film: "Ziemniaki gratin z tymiankiem. Francuski klasyk"

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie 2-3 mm plasterki. Umyć dokładnie zimną wodą, osączyć na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, pokrojonym czosnkiem i gałką muszkatołową.

Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem. Położyć warstwę zimniaków, polać śmietaną i posypać serem. Składniki układać w tej samej kolejność aż do końca, na wierzchu polać śmietaną i oprószyć serem.

Przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. 50 minut. Odkryć, podnieść temperaturę do 200C i piec jeszcze 10 minut, aby wierzch się zarumienił.

2. Składniki odżywcze ziemniaków au gratin z masłem

Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła w 100 gramach posiada wartość energetyczną 132 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 5,06 g białka,
  • 11,27 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 1,80 g błonnika.

Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła ma w 100 g 7,59 g tłuszczów, w tym:

  • 4,73 g tłuszczów nasyconych,
  • 2,15 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,28 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 23,0 mg cholesterolu.

3. Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła – jakie ma witaminy?

Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła to produkt zawierający 9,90 mg witaminy C, 64,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,06 mg witaminy B1,
  • 0,12 mg witaminy B2,
  • 0,99 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,39 mg witaminy B5,
  • 0,17 mg witaminy B6,
  • 11,00 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

4. Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Ziemniaki au gratin z dodatkiem masła ma w sobie:

  • 119 mg wapnia,
  • 0,64 mg żelaza,
  • 20,0 mg magnezu,
  • 113 mg fosforu,
  • 396 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 433 mg sodu, 0,69 mg cynku, 0,16 mg miedzi, 0,16 mg manganu i 2,70 µg selenu.

5. Kalorie i wartości odżywcze ziemniaków au gratin z masłem

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 245 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 132 kcal 323 kcal
Białko 5,06 g 12,40 g
Węglowodany 11,27 g 27,6 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 1,80 g 4,41 g
Tłuszcz 7,59 g 18,60 g
Tłuszcze nasycone 4,73 g 11,60 g
Tłuszcze jednonienasycone 2,15 g 5,27 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,28 g 0,68 g
Cholesterol 23,0 mg 56,4 mg
Witamina C 9,90 mg 24,3 mg

6. Składniki odżywcze ziemniaków au gratin z margaryną

Ziemniaki au gratin z margaryną w 100 gramach posiada wartość energetyczną 132 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 5,06 g białka,
  • 11,27 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 1,80 g błonnika.

Ziemniaki au gratin z margaryną ma w 100 g 7,59 g tłuszczów, w tym:

  • 3,53 g tłuszczów nasyconych,
  • 2,59 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 1,08 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 15,00 mg cholesterolu.

7. Ziemniaki au gratin z margaryną – jakie ma witaminy?

Ziemniaki au gratin z margaryną to produkt zawierający 9,90 mg witaminy C, 64,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Ziemniaki au gratin z margaryną zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,06 mg witaminy B1,
  • 0,12 mg witaminy B2,
  • 0,99 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,39 mg witaminy B5,
  • 0,17 mg witaminy B6,
  • 11,00 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

8. Ziemniaki au gratin z margaryną – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Ziemniaki au gratin z margaryną ma w sobie:

  • 119 mg wapnia,
  • 0,64 mg żelaza,
  • 20,0 mg magnezu,
  • 113 mg fosforu,
  • 396 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 433 mg sodu, 0,69 mg cynku, 0,16 mg miedzi, 0,16 mg manganu i 2,70 µg selenu.

9. Kalorie i wartości odżywcze ziemniaków au gratin z margaryną

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 245 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 132 kcal 323 kcal
Białko 5,06 g 12,40 g
Węglowodany 11,27 g 27,6 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 1,80 g 4,41 g
Tłuszcz 7,59 g 18,60 g
Tłuszcze nasycone 3,53 g 8,65 g
Tłuszcze jednonienasycone 2,59 g 6,34 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,08 g 2,64 g
Cholesterol 15,00 mg 36,8 mg
Witamina C 9,90 mg 24,3 mg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze