Gotowane bataty - wartości odżywcze, zakup, przygotowanie

Słodkie ziemniaki, czyli bataty stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Obecnie bataty są już w miarę łatwo dostępne. Jednak nadal wiele osób boi się, że nie będzie umieć odpowiednio przygotować batatów do jedzenia. Gotowanie batatów różni się oczywiście od gotowania zwykłych ziemniaków, warto jednak spróbować. Gotowane bataty dobrze wprowadzić do swojej diety nie tylko ze względu na wartości odżywcze batatów, ale też ze względu na ich ciekawy i oryginalny smak.

Gotowane bataty - wartości odżywcze, zakup, przygotowanieGotowane bataty - wartości odżywcze, zakup, przygotowanie
Źródło zdjęć: © Flickr

Wartości odżywcze gotowanych batatów

Bataty są przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają dużo więcej wartości odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Bataty zawierają m. in. potas, magnez, wapń, fosfor i sód. Ponadto warto ugotować bataty na obiad, ponieważ dostarczymy w ten sposób naszemu organizmowi witamin z grupy B: B1, B2, B6, PP i kwasu foliowego. Co również ważne gotowane bataty mają witaminę A, C, E oraz karotenoidy, które wpływają na kolor batatów (im ciemniejszy kolor batatów, tym ich więcej). Bataty po ugotowaniu mają również sporo przeciwutleniaczy i błonnika. Dla alergików ważna jest również informacja, że gotowane bataty są mniej alergizujące, niż nasze zwykłe ziemniaki.

Gdzie można kupić bataty?

Bataty są obecnie dostępne w większości dużych marketów spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach, a nawet w niektórych warzywniakach. Niestety do gotowania batatów na obiad nadal zniechęca ich cena. Bataty są bowiem dużo droższą propozycją na obiad niż ziemniaki. Cena batatów to nawet 18 zł za kilogram.

Ich świeżość jest niestety bardzo krótka. Dlatego nie warto kupować batatów na zapas, jeśli trafimy na promocję. Gdy zdecydujemy się ugotować bataty na obiad, dobrze jest poświęcić chwilę i wybrać ładne bataty. Pamiętajmy więc, że najlepiej wybierać bataty o gładkiej i suchej skórce. Zwróćmy również uwagę na to, aby nie były one popękane, czy obite. Batatów przed gotowaniem nie należy również przechowywać w lodówce. Lepsze dla batatów będzie ciemne, suche i chłodne miejsce.

Bataty są doskonałym zamiennikiem ziemniaków
Bataty są doskonałym zamiennikiem ziemniaków © 123rf

Sposób przygotowania słodkich zeimniaków

Bataty należy bezpośrednio przed gotowaniem dokładnie umyć pod zimną wodą. Zanim ugotujemy bataty, można je również obrać, ale nie jest to konieczność. Po ugotowaniu w osolonej wodzie z łatwością ściągniemy z ugotowanych batatów skórkę.

Bataty można ugotować na dwa sposoby. Możemy włożyć całe bataty do zimnej wody lub pokroić je w kostkę. Jeśli ugotujemy całe bataty, wówczas bataty będą ugotowane równomiernie, a w środku nie będą ani surowe, ani szkliste. Jeśli pokroimy bataty w kostkę, wówczas dobrze jest wrzucić je na wrzącą wodę. Zaraz po nastawieniu batatów na gotowanie należy osolić wodę (ok. dwóch łyżeczek na jeden litr wody). Dobrze jest też posłodzić wodę, w której bataty będą się gotować. Na jeden litr wrzątku słodzimy jedną łyżeczkę cukru.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Bataty należy gotować ok. 30 minut, od ponownego zagotowania się wody po ich wrzuceniu. Pamiętajmy o tym, aby przykryć garnek w czasie gotowania. Dzięki temu bataty ugotują się szybciej, a ugotowane bataty nie stracą zbyt wielu składników odżywczych. Gotowane bataty sprawdzamy jak zawsze widelcem lub nożem. Ugotowane bataty odcedzamy, a wodę pełną składników mineralnych i witamin można wykorzystać jako bazę do sosów.

Kalorie i wartości odżywcze batatów gotowanych bez skórki

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 328 g (1 szklanka, puree)
Wartość energetyczna76,0 kcal249 kcal
Białko1,37 g4,49 g
Węglowodany17,72 g58,1 g
Cukier5,74 g18,83 g
Błonnik2,50 g8,20 g
Tłuszcz0,14 g0,46 g
Tłuszcze nasycone0,03 g0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0,06 g0,20 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C12,80 mg42,0 mg
Równoważnik folianów6,00 µg19,68 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,18 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,05 mg0,15 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,54 mg1,77 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,58 mg1,91 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,17 mg0,54 mg
Witamina B9 - kwas foliowy6,00 µg19,68 µg
Witamina B4 - cholina10,80 mg35,4 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A15,740 i.u.51,627 i.u.
Witamina A787 µg RAE2,581 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten9,444 µg30,976 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,94 mg3,08 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K2,10 µg6,89 µg
Wapń27,0 mg88,6 mg
Żelazo0,72 mg2,36 mg
Magnez18,00 mg59,0 mg
Fosfor32,0 mg105 mg
Potas230 mg754 mg
Sód27,0 mg88,6 mg
Cynk0,20 mg0,66 mg
Miedź0,09 mg0,31 mg
Mangan0,27 mg0,87 mg
Selen0,20 µg0,66 µg
Woda80,1 g263 g

Źródła

  1. ilegotowac.pl
  2. befit.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka