Makadamia – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie
Makadamia to orzechy o bardzo twardej łupinie, uprawiane w Australii, Hawajach i Afryce Południowej. Sam orzech ma około 3 cm średnicy i kremowy kolor. Ich cena w Polsce jest relatywnie wysoka, jednakże makadamia cieszy się coraz większą popularnością, przede wszystkim ze względu na zawarte w niej wartości odżywcze i wyjątkowy masłowaty smak.
W tym artykule:
Właściwości orzechów makadamia
Orzechy makadamia mają mnóstwo wartości odżywczych, które sprawiają, że są tak wyjątkowe. Właściwości antyoksydacyjne orzechów makadamia pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Zawierają dużo żelaza, dzięki czemu poprawiają metabolizm komórkowy i stabilizują poziom cukru we krwi. Wzmacniają układ mięśniowo- szkieletowy oraz zapobiegają niedokrwistości. Pozytywnie wpływają na serce obniżając poziom cholesterolu we krwi. Co ciekawe makadamia nawet w małych ilościach jest toksyczna dla psów. Osoby spożywające orzechy makadamia cieszą się lepszą pamięcią i koncentracją, lepiej radzą sobie ze stresem. Ich włosy, skóra i paznokcie są w doskonałej kondycji.
Wartości odżywcze
Makadamia zawiera wiele składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, miedzy innymi duże ilości nienasyconych tłuszczy. Ponadto jest bogatym źródłem minerałów tj. wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor.
W australijskich orzechach znajdziemy również wiele witamin, m.in. witaminę A i E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6). 100 gram orzechów makadamia pokryje w pełni zapotrzebowanie na mangan i miedź. Makadamia to również produkt idealny dla zwolenników diety bezglutenowej.
Właściwości odżywcze orzechów [Specjalista radzi]
Zawartość kaloryczna w orzechach makadamia
Wiele osób dbających o linie jest przerażona informacją, że zawartość kaloryczna w orzechach makadamia to prawie 700 kcal na 100 gram. Jednakże, pochodzą one prawie w całości z tłuszczów jednonienasyconych, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Dzięki temu warto dodać orzechy makadamia jako składnik diety odchudzającej.
Zastosowanie orzechów
Orzechy makadamia w kuchni są wykorzystywane przede wszystkim jako składnik ciast oraz kremów, ale również muesli, owsianek czy sałatek. Świetnie nadają się jako zdrowa przekąska).
Olej z orzechów makadamia znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce dzięki zawartości kwasu oleinowego, kwasu oleopalmitynowego oraz palmitynowego. Ich właściwości zapewniają odpowiednie nawilżenie oraz elastyczność skóry, wygładzając drobne zmarszczki. Kosmetyki z olejkiem makadamia odżywiają i regenerują skórę wnikając do jej głębokich warstw.
Ile kalorii mają surowe orzechy makadamia?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 134 g (1 szklanka, całe lub połówki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 718 kcal | 962 kcal |
| Białko | 7,91 g | 10,60 g |
| Węglowodany | 13,82 g | 18,52 g |
| Cukier | 4,57 g | 6,12 g |
| Błonnik | 8,60 g | 11,52 g |
| Tłuszcz | 75,8 g | 102 g |
| Tłuszcze nasycone | 12,06 g | 16,16 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 58,9 g | 78,9 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 1,50 g | 2,01 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 1,20 mg | 1,61 mg |
| Równoważnik folianów | 11,00 µg | 14,74 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 1,20 mg | 1,60 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,16 mg | 0,22 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,47 mg | 3,31 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,76 mg | 1,02 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,28 mg | 0,37 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 11,00 µg | 14,74 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,54 mg | 0,72 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 85,0 mg | 114 mg |
| Żelazo | 3,69 mg | 4,95 mg |
| Magnez | 130 mg | 174 mg |
| Fosfor | 188 mg | 252 mg |
| Potas | 368 mg | 493 mg |
| Sód | 5,00 mg | 6,70 mg |
| Cynk | 1,30 mg | 1,74 mg |
| Miedź | 0,76 mg | 1,01 mg |
| Mangan | 4,13 mg | 5,54 mg |
| Selen | 3,60 µg | 4,82 µg |
| Woda | 1,36 g | 1,82 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.