Persymona – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, wybór owocu

Persymona to owoc, który jest źródłem witamin i składników mineralnych. Swoim wyglądem przypomina żółtego pomidora i może występować w wieku odcieniach tego koloru. Poza doskonałym źródłem składników odżywczych persymona ma również wartości lecznicze. Jakie witaminy zawiera Persymona? Jak wygląda Persymona? Jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma Persymona?

Persymona – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, wybór owocuPersymona – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, wybór owocu
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wartości odżywcze persymony

Persymona to owoc, który pochodzi z Japonii i Chin, i to właśnie w tych krajach po raz pierwszy odkryto jej korzystne działanie dla zdrowia człowieka. Kształtem persymona przypomina żółty pomidor. Od spodniej strony posiada cztery listki. Owoce persymony występują w wielu odcieniach żółtego, aż do pomarańczowoczerwonego. Dojrzały owoc w konsystencji przypomina galaretkę.

Persymona zawiera duże ilości witaminy A, witaminy C, a także wykazuje działanie przeciwutleniające. Owoc persymony zawiera tłuszcz, białko, węglowodany, błonnik witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, witaminę A, witaminę E, witaminę K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód.

Właściwości lecznicze persymony

Persymona jest nie tylko źródłem cennych witamin i składników mineralnych, ale jest również pomocny lekarstwem w wielu dolegliwościach. Na przykład w medycynie chińskiej napój z gotowanych liści persymony obniża ciśnienie, leczy nowotwory, a także zmniejsza krzepliwość krwi.

Persymona to owoc, który jest źródłem witamin i składników mineralnych
Persymona to owoc, który jest źródłem witamin i składników mineralnych

Ostatnie badania wskazują, że wyciąg z persymony może przyczynić się do spowolnienia rozwoju komórek białaczki, a także może prowadzić do ich likwidacji. Efekty zauważono już po trzech dniach stosowania kuracji z wyciągu z persymony. Komórki białaczki były wyraźnie uszkodzone. Persymona obniża również poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz nadtlenków lipidowych. Zawarta w persymonie prowitamina A, czyli beta-karoten poprawia wzrok i pozwala widzieć w półmroku. Badania wykazały również, że persymona zapobiega powstawaniu zaćmy oraz uszkodzeniom soczewki.

Jak wybrać najlepszy owoc

Persymona jest najlepsza, gdy osiągnie pełną dojrzałość. Dobrze jest wybrać owoc okrągły, o gładkiej i połyskującej skórce, mięsisty. Należy również zwrócić uwagę, czy owoc ma zielone liście. Nie należy kupować persymony bez liści. Dojrzałe owoce należy na bieżąco spożywać, gdyż jeżeli będą zbyt długo leżeć – spleśnieją. Warto również pamiętać, aby dojrzałe owoce persymony przechowywać w lodówce.

Zobacz też

Skórka persymony nie nadaje się do jedzenia. Można owoc jeść jak kiwi, czyli wydrążyć środek lub obrać i pokroić, na przykład w cząstki. Persymona może być składnikiem sałatki lub spożywana samodzielnie. Tak i tak smakuje wyjątkowo, a jej składniki odżywcze korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Ile kalorii ma surowa persymona japońska

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 168 g (1 owoc)
Wartość energetyczna70,0 kcal118 kcal
Białko0,58 g0,97 g
Węglowodany18,59 g31,2 g
Cukier12,53 g21,1 g
Błonnik3,60 g6,05 g
Tłuszcz0,19 g0,32 g
Tłuszcze nasycone0,02 g0,03 g
Tłuszcze jednonienasycone0,04 g0,06 g
Tłuszcze wielonienasycone0,04 g0,07 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C7,50 mg12,60 mg
Równoważnik folianów8,00 µg13,44 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,02 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,10 mg0,17 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,10 mg0,17 mg
Witamina B9 - kwas foliowy8,00 µg13,44 µg
Witamina B4 - cholina7,60 mg12,77 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A1,627 i.u.2,733 i.u.
Witamina A81,0 µg RAE136 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten253 µg425 µg
Beta-kryptoksantyna1,447 µg2,431 µg
Likopen159 µg267 µg
Luteina+Zeaksantyna834 µg1,401 µg
Witamina E0,73 mg1,23 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K2,60 µg4,37 µg
Wapń8,00 mg13,44 mg
Żelazo0,15 mg0,25 mg
Magnez9,00 mg15,12 mg
Fosfor17,00 mg28,6 mg
Potas161 mg270 mg
Sód1,00 mg1,68 mg
Cynk0,11 mg0,19 mg
Miedź0,11 mg0,19 mg
Mangan0,36 mg0,60 mg
Selen0,60 µg1,01 µg
Woda80,3 g135 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka