Trwa ładowanie...

Surowa wołowina zrazowa i krzyżowa - kalorie i wartości odżywcze

Wołowina, czyli mięso wołowe jest otrzymywane z bydła powyżej 6. miesiąca życia. To jeden z podstawowych składników kuchni europejskiej i amerykańskiej. Najwięcej wołowiny produkują Stany Zjednoczone i Brazylia. Czerwone mięso jest wykorzystywane do wielu popularnych dań, takich jak steki, hamburgery, gulasze i pieczenie. Klasa druga wołowiny oznacza mięso chude i ścięgniste. Ile kalorii ma wołowina zrazowa i krzyżowa?

Zobacz film: "Jak marynować wołowinę"

spis treści

1. Składniki odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 128 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 23,5 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) ma w 100 g 3,81 g tłuszczów, w tym:

  • 1,49 g tłuszczów nasyconych,
  • 1,75 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,25 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 62,0 mg cholesterolu.

2. Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 3,00 µg RAE witaminy A, 0,24 mg witaminy E, 1,00 i.u. witaminy D oraz 1,50 µg witaminy K.

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,06 mg witaminy B1,
  • 0,23 mg witaminy B2,
  • 6,62 mg witaminy B3,
  • 65,0 mg witaminy B4,
  • 0,35 mg witaminy B5,
  • 0,64 mg witaminy B6,
  • 4,00 µg witaminy B9,
  • 1,65 µg witaminy B12.

3. Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) ma w sobie:

  • 13,00 mg wapnia,
  • 2,35 mg żelaza,
  • 12,00 mg magnezu,
  • 219 mg fosforu,
  • 306 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 56,0 mg sodu, 3,75 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,00 mg manganu i 21,8 µg selenu.

4. Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 128 kcal 109 kcal
Białko 23,5 g 19,94 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 3,81 g 3,24 g
Tłuszcze nasycone 1,49 g 1,27 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,75 g 1,49 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,25 g 0,22 g
Cholesterol 62,0 mg 52,7 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

Zobacz także:

5. Składniki odżywcze surowej wołowiny krzyżowej

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 130 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 20,8 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) ma w 100 g 4,55 g tłuszczów, w tym:

  • 1,56 g tłuszczów nasyconych,
  • 1,86 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,23 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 58,0 mg cholesterolu.

6. Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,28 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 1,10 µg witaminy K.

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,09 mg witaminy B1,
  • 0,15 mg witaminy B2,
  • 6,31 mg witaminy B3,
  • 86,7 mg witaminy B4,
  • 0,62 mg witaminy B5,
  • 0,61 mg witaminy B6,
  • 12,00 µg witaminy B9,
  • 1,73 µg witaminy B12.

7. Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) ma w sobie:

  • 18,00 mg wapnia,
  • 1,92 mg żelaza,
  • 23,0 mg magnezu,
  • 200 mg fosforu,
  • 318 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 52,0 mg sodu, 3,87 mg cynku, 0,09 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 25,8 µg selenu.

8. Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny krzyżowej

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 130 kcal 111 kcal
Białko 20,8 g 17,65 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 4,55 g 3,87 g
Tłuszcze nasycone 1,56 g 1,32 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,86 g 1,58 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,23 g 0,19 g
Cholesterol 58,0 mg 49,3 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Surowa wołowina zrazowa i krzyżowa - kalorie i wartości odżywcze
Surowa wołowina zrazowa i krzyżowa - kalorie i wartości odżywcze

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.