Surowa wołowina zrazowa i krzyżowa - kalorie i wartości odżywcze
Wołowina, czyli mięso wołowe jest otrzymywane z bydła powyżej 6. miesiąca życia. To jeden z podstawowych składników kuchni europejskiej i amerykańskiej. Najwięcej wołowiny produkują Stany Zjednoczone i Brazylia. Czerwone mięso jest wykorzystywane do wielu popularnych dań, takich jak steki, hamburgery, gulasze i pieczenie. Klasa druga wołowiny oznacza mięso chude i ścięgniste. Ile kalorii ma wołowina zrazowa i krzyżowa?
- 1. Składniki odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości
- 2. Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?
- 3. Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 4. Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości
- 5. Składniki odżywcze surowej wołowiny krzyżowej
- 6. Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?
- 7. Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 8. Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny krzyżowej
1. Składniki odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 128 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 23,5 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) ma w 100 g 3,81 g tłuszczów, w tym:
- 1,49 g tłuszczów nasyconych,
- 1,75 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,25 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 62,0 mg cholesterolu.
2. Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 3,00 µg RAE witaminy A, 0,24 mg witaminy E, 1,00 i.u. witaminy D oraz 1,50 µg witaminy K.
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,23 mg witaminy B2,
- 6,62 mg witaminy B3,
- 65,0 mg witaminy B4,
- 0,35 mg witaminy B5,
- 0,64 mg witaminy B6,
- 4,00 µg witaminy B9,
- 1,65 µg witaminy B12.
3. Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa wołowina zrazowa górna bez kości (mięso i tłuszcz, II klasa mięsa) ma w sobie:
- 13,00 mg wapnia,
- 2,35 mg żelaza,
- 12,00 mg magnezu,
- 219 mg fosforu,
- 306 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 56,0 mg sodu, 3,75 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,00 mg manganu i 21,8 µg selenu.
4. Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny zrazowej bez kości
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 128 kcal | 109 kcal |
Białko | 23,5 g | 19,94 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 3,81 g | 3,24 g |
Tłuszcze nasycone | 1,49 g | 1,27 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,75 g | 1,49 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,25 g | 0,22 g |
Cholesterol | 62,0 mg | 52,7 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
Zobacz także:
5. Składniki odżywcze surowej wołowiny krzyżowej
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 130 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 20,8 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) ma w 100 g 4,55 g tłuszczów, w tym:
- 1,56 g tłuszczów nasyconych,
- 1,86 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,23 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 58,0 mg cholesterolu.
6. Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma witaminy?
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,28 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 1,10 µg witaminy K.
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,09 mg witaminy B1,
- 0,15 mg witaminy B2,
- 6,31 mg witaminy B3,
- 86,7 mg witaminy B4,
- 0,62 mg witaminy B5,
- 0,61 mg witaminy B6,
- 12,00 µg witaminy B9,
- 1,73 µg witaminy B12.
7. Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa wołowina krzyżowa (samo mięso, II klasa mięsa) ma w sobie:
- 18,00 mg wapnia,
- 1,92 mg żelaza,
- 23,0 mg magnezu,
- 200 mg fosforu,
- 318 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 52,0 mg sodu, 3,87 mg cynku, 0,09 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 25,8 µg selenu.
8. Kalorie i wartości odżywcze surowej wołowiny krzyżowej
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 130 kcal | 111 kcal |
Białko | 20,8 g | 17,65 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 4,55 g | 3,87 g |
Tłuszcze nasycone | 1,56 g | 1,32 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,86 g | 1,58 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,23 g | 0,19 g |
Cholesterol | 58,0 mg | 49,3 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |