Trwa ładowanie...

Babka piaskowa z masłem - przepis, kalorie, wartości odżywcze

Babka piaskowa to ciasto wegetariańskie, które nie może się nie udać. Można polać je lukrem lub czekoladą, by wyglądało efektowniej. Babka to lekkie ciasto, które idealnie nadaje się do popołudniowej herbaty. Przygotowanie tego smakołyku nie zajmuje wiele czasu, a z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.

Zobacz film: "Podpowiadamy jak uniknąć zakalca"

spis treści

1. Przepis na babkę piaskową z masłem

Składniki:

  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • masło.

Sposób przygotowania:

Jak wszystkie inne ciasta wegetariańskie, także i to jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy, że ubijesz całe jajka z cukrem, dodasz mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną i trochę przestudzoną margarynę.

Wszystko wymieszaj i połowę masy wylej na jedną foremkę, a drugą na kolejną blaszkę, do której dodasz kakao. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie95,3
Białko1,9 g
Tłuszcz3,7 g
Cholesterol54,0 mg
Węglowodany13,5 g
Błonnik0,0 g
Witamina C0,1 mg
Witamina A70,8 µg

2. Babka piaskowa z masłem - kalorie i składniki odżywcze

Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym w 100 gramach posiada wartość energetyczną 353 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 5,00 g białka,
  • 53,6 g węglowodanów,
  • 33,4 g cukrów,
  • 0,60 g błonnika.

Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym ma w 100 g 13,96 g tłuszczów, w tym:

  • 4,81 g tłuszczów nasyconych,
  • 3,02 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 3,42 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 66,0 mg cholesterolu.

3. Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym – jakie ma witaminy?

Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 70,0 µg RAE witaminy A, 0,65 mg witaminy E, 34,0 i.u. witaminy D oraz 1,70 µg witaminy K.

Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,17 mg witaminy B1,
  • 0,25 mg witaminy B2,
  • 1,62 mg witaminy B3,
  • 65,6 mg witaminy B4,
  • 0,49 mg witaminy B5,
  • 0,04 mg witaminy B6,
  • 42,0 µg witaminy B9,
  • 0,36 µg witaminy B12.

4. Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym ma w sobie:

  • 47,0 mg wapnia,
  • 1,48 mg żelaza,
  • 8,00 mg magnezu,
  • 140 mg fosforu,
  • 149 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 377 mg sodu, 0,43 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,11 mg manganu i 5,00 µg selenu.

5. Babka piaskowa z masłem - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 61 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 353 kcal 215 kcal
Białko 5,00 g 3,05 g
Węglowodany 53,6 g 32,7 g
Cukier 33,4 g 20,4 g
Błonnik 0,60 g 0,37 g
Tłuszcz 13,96 g 8,52 g
Tłuszcze nasycone 4,81 g 2,94 g
Tłuszcze jednonienasycone 3,02 g 1,84 g
Tłuszcze wielonienasycone 3,42 g 2,09 g
Cholesterol 66,0 mg 40,3 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Babka piaskowa z masłem - przepis, kalorie, wartości odżywcze
Babka piaskowa z masłem - przepis, kalorie, wartości odżywcze (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.