Babka piaskowa z masłem - przepis, kalorie, wartości odżywcze
Babka piaskowa to ciasto wegetariańskie, które nie może się nie udać. Można polać je lukrem lub czekoladą, by wyglądało efektowniej. Babka to lekkie ciasto, które idealnie nadaje się do popołudniowej herbaty. Przygotowanie tego smakołyku nie zajmuje wiele czasu, a z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.
- 1. Przepis na babkę piaskową z masłem
- 2. Babka piaskowa z masłem - kalorie i składniki odżywcze
- 3. Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym – jakie ma witaminy?
- 4. Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 5. Babka piaskowa z masłem - kalorie i wartości odżywcze
1. Przepis na babkę piaskową z masłem
Składniki:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- masło.
Sposób przygotowania:
Jak wszystkie inne ciasta wegetariańskie, także i to jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy, że ubijesz całe jajka z cukrem, dodasz mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną i trochę przestudzoną margarynę.
Wszystko wymieszaj i połowę masy wylej na jedną foremkę, a drugą na kolejną blaszkę, do której dodasz kakao. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 95,3 |
Białko | 1,9 g |
Tłuszcz | 3,7 g |
Cholesterol | 54,0 mg |
Węglowodany | 13,5 g |
Błonnik | 0,0 g |
Witamina C | 0,1 mg |
Witamina A | 70,8 µg |
2. Babka piaskowa z masłem - kalorie i składniki odżywcze
Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym w 100 gramach posiada wartość energetyczną 353 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 5,00 g białka,
- 53,6 g węglowodanów,
- 33,4 g cukrów,
- 0,60 g błonnika.
Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym ma w 100 g 13,96 g tłuszczów, w tym:
- 4,81 g tłuszczów nasyconych,
- 3,02 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 3,42 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 66,0 mg cholesterolu.
3. Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym – jakie ma witaminy?
Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 70,0 µg RAE witaminy A, 0,65 mg witaminy E, 34,0 i.u. witaminy D oraz 1,70 µg witaminy K.
Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,17 mg witaminy B1,
- 0,25 mg witaminy B2,
- 1,62 mg witaminy B3,
- 65,6 mg witaminy B4,
- 0,49 mg witaminy B5,
- 0,04 mg witaminy B6,
- 42,0 µg witaminy B9,
- 0,36 µg witaminy B12.
4. Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Babka piaskowa z masłem świeżym i mrożonym ma w sobie:
- 47,0 mg wapnia,
- 1,48 mg żelaza,
- 8,00 mg magnezu,
- 140 mg fosforu,
- 149 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 377 mg sodu, 0,43 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,11 mg manganu i 5,00 µg selenu.
5. Babka piaskowa z masłem - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 61 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 353 kcal | 215 kcal |
Białko | 5,00 g | 3,05 g |
Węglowodany | 53,6 g | 32,7 g |
Cukier | 33,4 g | 20,4 g |
Błonnik | 0,60 g | 0,37 g |
Tłuszcz | 13,96 g | 8,52 g |
Tłuszcze nasycone | 4,81 g | 2,94 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 3,02 g | 1,84 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 3,42 g | 2,09 g |
Cholesterol | 66,0 mg | 40,3 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |