Trwa ładowanie...

Bita śmietana - ile ma kalorii, zastosowanie, sposób wykonania

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
21.03.2024 17:46
Bita śmietana stanowi doskonały dodatek do lodów i ciast.
Bita śmietana stanowi doskonały dodatek do lodów i ciast. (123rf)

Bita śmietana doskonale smakuje z goframi i kolorową posypką. Jest również doskonałym dodatkiem do galaretki cytrynowej lub truskawkowe. Lekki, delikatnie słodkawy krem na bazie śmietanki można z powodzeniem wykorzystać do stworzenia pysznego tortu. Jak zrobić bitą śmietanę? Ile kalorii ma ten produkt?

spis treści

1. Jakie są kreatywne sposoby wykorzystania bitej śmietany w deserach?

Bita śmietana stanowi doskonały dodatek do tortów, gofrów oraz ciast. Idealnie komponuje się z szarlotką na ciepło, wuzetką, babeczkami waniliowymi, musem malinowym, ciastem kawowym, biszkoptem z truskawkami, kruchą tartą śmietankową czy sernikiem.

Bitą śmietanę można także podawać ze świeżymi owocami sezonowymi np. truskawkami, jagodami, malinami, wiśniami, czereśniami czy poziomkami.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Miłośnicy galaretek wykorzystują krem z bitej śmietany do dekorowania swojego ulubionego deseru. Napowietrzona śmietanka z odrobiną cukru pudru świetnie sprawdza się też w formie dodatku do lodów, naleśników, omletów na słodko, placków bananowych, racuchów czy puddingów.

Ile kalorii ma bita śmietana przyrządzona własnoręcznie? W 100 gramach tego produktu żywnościowego znajdziemy około 292 kalorii.

2. Bita śmietana – przepis

Oto składniki potrzebne do przyrządzenia bitej śmietany:

  • cukier puder (1 duża łyżka),
  • dobrze schłodzona śmietanka (najlepiej sprawdzi się śmietanka kremówka o zawartości 30 proc. lub śmietanka o zawartości 36 proc. tłuszczu)

Śmietankę o zawartości 30 lub 36 proc. tłuszczu trzeba bardzo dokładnie schłodzić przed ubijaniem. Produkt powinien spędzić w chłodziarce przynajmniej 12 godzin, aczkolwiek niektórzy odstawiają śmietankę do lodówki na całą noc. Naczynie, w którym będziesz ubijać kremową konsystencję również powinno być dokładnie schłodzone. To samo tyczy się końcówek do urządzenia miksującego.

Do zimnej misy wlej schłodzoną śmietankę, a następnie ubijaj ją przez pół minuty na niskich obrotach. Po upłynięciu 30 sekund przełącz robot kuchenny na najwyższe obroty. Gdy zaobserwujesz, że konsystencja śmietany zaczyna gęstnieć, wsyp do misy 1 dużą łyżkę cukru pudru. Miksuj śmietanę do chwili, w której jej konsystencja stanie się bardzo sztywna.

3. Jak długo ubita śmietana może być przechowywana i jak najlepiej ją przechowywać?

Bita śmietana, podobnie jak inne produkty nabiałowe ma dość krótki termin przydatności do spożycia. Przyrządzoną w domowych warunkach bitą śmietanę należy przechowywać zawsze w lodówce w szczelnym opakowaniu. Jest to wyrób nietrwały, dlatego zaleca się zużyć ją w ciągu 6 godzin.

4. Jakie rodzaje śmietany są najlepsze do ubijania?

Pasjonaci cukiernictwa i miłośnicy domowych słodkości do przyrządzenia bitej śmietany wykorzystują zazwyczaj śmietankę o zawartości 30 proc. tłuszczu lub gęstą i kremową śmietankę kremówkę o zawartości 36 proc. tłuszczu. Wyższa zawartość tłuszczu przekłada się na bogatszy i bardziej kremowy smak ubitej śmietany. Śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu idealnie sprawdzają się do tworzenia sztywnej piany, co jest istotne szczególnie wtedy, gdy chcemy udekorować tort, galaretkę, lody czy ulubioną kawę wiedeńską.

W sklepach dostępne są również gotowe bite śmietany w sprayu, po które możemy sięgnąć, gdy nie mamy czasu na własnoręczne ubijanie kremu. Należy zaznaczyć, że gotowe produkty cechują się jednak wyższą zawartością węglowodanów i tłuszczów.

5. Bita śmietana w sprayu – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Bita śmietana w sprayu w 100 gramach posiada wartość energetyczną 257 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 3,20 g białka,
  • 12,49 g węglowodanów,
  • 8,00 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Bita śmietana w sprayu ma w 100 g 22,2 g tłuszczów, w tym:

  • 13,83 g tłuszczów nasyconych,
  • 6,42 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,83 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 76,0 mg cholesterolu.

6. Bita śmietana w sprayu – jakie ma witaminy?

Bita śmietana w sprayu to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 188 µg RAE witaminy A, 0,64 mg witaminy E, 16,00 i.u. witaminy D oraz 1,90 µg witaminy K.

Bita śmietana w sprayu zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,04 mg witaminy B1,
  • 0,07 mg witaminy B2,
  • 0,07 mg witaminy B3,
  • 16,80 mg witaminy B4,
  • 0,31 mg witaminy B5,
  • 0,04 mg witaminy B6,
  • 3,00 µg witaminy B9,
  • 0,29 µg witaminy B12.

7. Bita śmietana w sprayu – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Bita śmietana w sprayu ma w sobie:

  • 101 mg wapnia,
  • 0,05 mg żelaza,
  • 11,00 mg magnezu,
  • 89,0 mg fosforu,
  • 147 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 8,00 mg sodu, 0,37 mg cynku, 0,01 mg miedzi, 0,00 mg manganu i 1,40 µg selenu.

8. Bita śmietana w sprayu - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 60 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 257 kcal 154 kcal
Białko 3,20 g 1,92 g
Węglowodany 12,49 g 7,49 g
Cukier 8,00 g 4,80 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 22,2 g 13,33 g
Tłuszcze nasycone 13,83 g 8,30 g
Tłuszcze jednonienasycone 6,42 g 3,85 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,83 g 0,50 g
Cholesterol 76,0 mg 45,6 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze