Dorsz pieczony – wartości odżywcze, kalorie, przepis
Dorsz pieczony to idealne danie dla osób będących na diecie, a także zwolenników zdrowego stylu życia. Dorsz pieczony to cenne źródło składników pokarmowych, które nie zawiera szkodliwych tłuszczów. Ponadto dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb dostępnych w sklepach.
1. Wartości odżywcze dorsza pieczonego
Dorsz zamieszkuje głównie Ocean Atlantycki, a także morza północnej Europy. W sklepach najczęściej dostępne jest gatunek dorsza atlantyckiego i dorsza bałtyckiego. Rzadziej można znaleźć dorsza pacyficznego, czy dorsza arktycznego.
Dorsz pieczony ma dużą zawartość białka, a także zawiera bardzo cenne witaminy z grupy B. Dokładniej witaminę B1, która poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego, a także chroni serce, witaminę B2, która zapewnia zdrowie i witalność skóry, witaminę B6 odpowiadająca za prawidłowy metabolizm węglowodanów i białek, a także witaminę B12. Ponadto mięso z dorsza zawiera witaminę A, witaminę D i witaminę E, a także PP, czyli niacyna, która obniża poziom cholesterolu.
Dzienne zapotrzebowanie na niacynę mieści się w 100 g pieczonego dorsza. Dorsz pieczony bogaty jest w cenne minerały, takie jak: selen, fosfor, potas, jod i magnez.
Dorsz pieczony zawiera także kwasy omega-3, które poprawiają pamięć i zapobiegają problemom sercowym i kwasy omega-6 wpływające na pozytywną pracę wątroby i nerek.
2. Ile kalorii ma dorsz pieczony
Mięso z dorsza posiada również dużą zawartość tłuszczu – bo aż 60 proc. Mimo to jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100 g pieczonego dorsza znajduje się zaledwie 80 kcal. Dorsz pieczony jest dobrą alternatywą dla osób będących na diecie, które szukają zamienników np. piersi z kurczaka bogatej w białko. Jeśli dorsz nie zostanie przyrządzony w wysokokaloryczny sposób, np. nie będzie obtoczony panierką i smażony w głębokim oleju, a zostanie upieczony w piekarniku to będzie idealnym dietetycznym daniem.
3. Przepis na dorsza pieczonego
Jeśli chcesz, aby twoje danie z pieczonym dorszem było aromatyczne, soczyste, pachnące i smaczne wystarczy, że skorzystasz z tego prostego przepisu. Wystarczy kilka minut i dietetyczny obiad z dorsza będzie gotowy.
Składniki:
- filet z dorsza;
- 4 ząbki czosnku;
- koperek;
- cytryna;
- sól, pieprz, zioła;
- wiórki masła.
Przygotowanie: Jeśli ryba jest dużym płatem, należy ją poporcjować na mniejsze kawałki. Następnie każdy kawałek ułożyć na oddzielnym kawałku folii aluminiowej (przygotuj większy kawałek folii, tak by później można było nim owinąć mięso z dorsza).
Każdy kawałek dopraw solą, pieprzem i wybranymi ziołami, a następie posyp wiórkami masła (bądź pokrop oliwą z oliwek). Na wierzchu ułóż pokrojony w plasterki czosnek i posyp koperkiem. Na koniec połóż pół plasterka cytryny i szczelnie zawiń folie. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i piecz około 20 minut.
Dorsza pieczonego można również przygotować w towarzystwie warzyw. Wtedy należy tak samo przygotowane kawałki dorsza ułożyć w naczyniu żaroodpornym i dodać posiekane warzywa. Z pieczonym dorszem idealnie komponuje się papryka, cebula, bakłażan, cukinia, por, brokuł i marchewka. Wtedy całość należy zapiekać około 30 minut.
4. Kaloryczność surowego dorsza
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 82,0 kcal | 69,7 kcal |
Białko | 17,81 g | 15,14 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,67 g | 0,57 g |
Tłuszcze nasycone | 0,13 g | 0,11 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,08 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,23 g | 0,20 g |
Cholesterol | 43,0 mg | 36,6 mg |
Witamina C | 1,00 mg | 0,85 mg |