Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Flądra – wartości odżywcze, patroszenie, przepisy z flądrą

Avatar placeholder
Karolina Pchełka 09.04.2021 16:20
Flądra – wartości odżywcze, patroszenie, przepisy z flądrą
Flądra – wartości odżywcze, patroszenie, przepisy z flądrą (Flickr)

Flądra jest rybą o delikatnym, białym mięsie. Jest bogata w składniki mineralne i witaminy, a więc idealna dla kobiet w ciąży. Regularne jedzenie flądry zapewnia wysoką odporność i zdrowe zęby.

spis treści

1. Składniki mineralne flądry

Flądra jest wyjątkowo zdrową rybą. Bogata w selen, fosfor, wapń, stanowi doskonały posiłek dla dzieci i kobiet w ciąży.

Jedzenie flądry wspiera układ immunologiczny, reguluje procesy mineralizacji kości i zębów, a także dba o układ nerwowy i wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku kostnym.

Zobacz film: "Ile ryb powinniśmy jeść?"

Mięso flądry jest też wolne od szkodliwej rtęci.

2. Witamy we flądrze

Flądra to źródło witamin A, D, E i B. Dzięki nim jedzenie ryby pomaga zachować sprawność umysłu i zdrową skórę. Flądra wspiera też wzrok.

Flądra to nie tylko witaminy, ale też kwasy nasycone omega-3 i omega-6. Wyrównując ciśnienie, regulują pracę serca i chronią przed miażdżycą.

Grillowana lub przyrządzona na parze flądra ma też właściwości antynowotworowe. Chroni zwłaszcza przed rakiem jelita grubego, piersi, płuc oraz prostaty.

Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety
Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety [7 zdjęć]

Ryby są źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Niestety, nie wszystkie gatunki

zobacz galerię

3. Patroszenie ryby

Przygotowując flądrę do obróbki, warto zaopatrzyć się w rękawice ochronne. Jej łuski mogą bowiem kaleczyć skórę.

Jak patroszyć flądrę? Rybę należy rozciąć wzdłuż kręgosłupa, a następnie nadciąć głowę. Wnętrzności flądry są przyczepione do głowy, dlatego najprościej pozbyć się ich, wyciągając je razem z nią.

W następnej kolejności pozbywamy się nerek, płetw i skóry, jeśli planujemy podanie flądry bez niej. Bardzo ważne jest usunięcie trójkątnych gonad, znajdujących się po obu stronach brzucha flądry. Podczas gotowania negatywnie wpłynęłyby na smak i zapach ryby.

Wypłukana flądra jest gotowa do dalszej obróbki.

4. Jak przyrządzić flądrę

Jak przyrządzić flądrę? Przedstawiamy sprawdzone przepisy na rybę smażoną i pieczoną.

4.1. Smażona flądra z ziołami

  • kilka sztuk piersi flądry;
  • 150 g mąki;
  • sok z dwóch cytryn;
  • sól i pieprz;
  • oliwa z oliwek.

Umyte i osuszone filety flądry natrzyj solą i odstaw na 3 h. Skrop rybę sokiem z cytryny, a następnie obtocz w mieszance mąki, siekanego tymianku i ulubionych ziół. Smaż na rozgrzanej oliwie przez 4-5 min z każdej strony.

4.2. Pieczona flądra z pomidorami i szpinakiem

  • kilka piersi flądry;
  • 2 puszki pomidorów;
  • 4 garście świeżego szpinaku;
  • 150 g oliwek (czarnych lub zielonych);
  • 2 ząbki czosnku;
  • listki świeżej bazylii;
  • sól i pieprz;
  • oliwa z oliwek.

Z oliwek, bazylii i oliwy przygotuj pastę i posmaruj nią flądrę. W tym czasie pomidory duś na odrobinie tłuszczu i czosnku. Dopraw do smaku.

Posmarowane filety flądry zwiń w roladki, zabezpiecz wykałaczką i umieść w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem pomidorowym i zapiekaj przez 15 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia dorzuć liście szpinaku – powinny zwiędnąć i zmięknąć.

5. Ile kalorii mają surowe ryby flądrokształtne (flądra i sola)?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (30 g, bez ości)
Wartość energetyczna 70,0 kcal 19,85 kcal
Białko 12,41 g 3,52 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,93 g 0,55 g
Tłuszcze nasycone 0,44 g 0,13 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,54 g 0,15 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,37 g 0,11 g
Cholesterol 45,0 mg 12,76 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze