Czekolada na gorąco - właściwości, przepis, kalorie i składniki odżywcze
Czekolada, zarówno na zimno, jak i na gorąco, może budzić obawy osób starających się utrzymać linię. Oczywiście, czekolada może mieć wpływ na wagę i wygląd ciała, ale gdy spożywa się ją w dużych ilościach. Filiżanka gorącej czekolady raz na jakiś czas nie zaszkodzi nikomu. Co ciekawe, ma wiele właścwości zdrowotnych, a także spore ilości magnezu i wapnia.
- 1. Właściwości gorącej czekolady
- 2. Przepis na gorącą czekoladę
- 3. Składniki odżywcze gorącej czekolady Nestle
- 4. Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle – jakie ma witaminy?
- 5. Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 6. Wartości odżywcze gorącej czekolady Nestle
1. Właściwości gorącej czekolady
Czekolada zawiera wiele cennych składników, takich jak:
- witamina B6,
- witamina B2,
- witamina B3,
- witamina B12,
- witamina A,
- witamina E.
Oprócz tego w składzie możemy znaleźć tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol. Gorąca czekolada pobudza nasz układ nerwowy, a także wspomaga pracę nerek i mózgu. Co ciekawe, nawet kawałek mlecznej czekolady zwiększa odporność na infekcje, a także reguluje właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.
Przyczynia się też do wydzielania hormonu szczęścia. Dla dobrego samopoczucia nie warto więc stronić od filiżanki gorącej czekolady. Można w łatwy sposób przygotować ją samemu lub sięgnąć po gotowe produkty, dostępne w sklepach.
2. Przepis na gorącą czekoladę
Składniki:
- 100 ml mleka,
- 180 g czekolady,
- 1/2 filiżanki mięty,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
W małym rondelku rozgrzej 20 ml mleka. Czekoladę połam na jak najmniejsze kawałki i wrzuć do gorącego mleka. Mieszaj cały czas, aż tabliczka czekolady całkiem się rozpuści.
Wtedy zwiększ nieco ogień i powoli wlewaj resztę mleka, cały czas intensywnie mieszając. Nie dopuść do wrzenia. Podawaj w małych filiżankach, wierzch dekorując miętą i bitą śmietaną.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 276,88 kcal |
Białka | 5,82 g |
Węglowodany | 24,24 g |
Tłuszcze | 17,56 g |
Błonnik | 0,56 g |
3. Składniki odżywcze gorącej czekolady Nestle
Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle w 100 gramach posiada wartość energetyczną 400 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 3,00 g białka,
- 75,0 g węglowodanów,
- 60,0 g cukrów,
- 4,00 g błonnika.
Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle ma w 100 g 15,00 g tłuszczów, w tym:
- 10,00 g tłuszczów nasyconych,
- 0 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
4. Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle – jakie ma witaminy?
Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle zawiera również witaminy z grupy B:
- 0 mg witaminy B1,
- 0 mg witaminy B2,
- 0 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0 mg witaminy B5,
- 0 mg witaminy B6,
- 0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
5. Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle ma w sobie:
- 100 mg wapnia,
- 1,80 mg żelaza,
- 0 mg magnezu,
- 0 mg fosforu,
- 0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 850 mg sodu, 0 mg cynku, 0 mg miedzi, 0 mg manganu i 0 µg selenu.
6. Wartości odżywcze gorącej czekolady Nestle
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 20 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 400 kcal | 80,0 kcal |
Białko | 3,00 g | 0,60 g |
Węglowodany | 75,0 g | 15,00 g |
Cukier | 60,0 g | 12,00 g |
Błonnik | 4,00 g | 0,80 g |
Tłuszcz | 15,00 g | 3,00 g |
Tłuszcze nasycone | 10,00 g | 2,00 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |