Jabłka Fuji - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, właściwości prozdrowotne
Jabłka Fuji to krzyżówka Red Delicious oraz Ralls Genet. Odmiana Fuji od 2003 roku zajmuje czwarte miejsce w klasyfikacji najpopularniejszych jabłek w Stanach Zjednoczonych. Jabłka Fuji są duże, żółtoczerwone, gładkie i błyszczące. Skórka skrywa gęsty, soczysty i słodko-kwaśny miąższ o lekkim aromacie ananasa. Jakie wartości odżywcze ma jabłko Fuji?
1. Charakterystyka jabłek Fuji
Jabłka Fuji to krzyżówka amerykańskich odmian Red Delicious oraz Ralls Genet. Została wyprodukowana w Stacji Badawczej Tohoku w mieście Fujisaki, skąd pochodzi nazwa owoców.
Jabłko Fuji trafiło na rynek w 1962 roku i cieszy się tak dużym uznaniem, że od 2003 roku zajmuje 4. miejsce w klasyfikacji najpopularniejszych jabłek w USA (tuż po odmianie Red Delicious, Golden Delicious oraz Gala).
Jabłka Fuji są okrągłe, duże lub bardzo duże (ok. 7,5 cm średnicy). Mają gęsty, soczysty, słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty, chrupki miąższ, który zachwyca smakiem i aromatem z nutą ananasa.
Okrywa go gruba, gładka i błyszcząca skórka. Fuji zazwyczaj przybierają żółtoczerwoną barwę z dużym rumieńcem, po przekrojeniu wnętrze powoli ciemnieje.
Fuji to odmiana późno zimowa, która może być przechowywana nawet przez niespełna 12 miesięcy w chłodnym miejscu. Jabłka te zostały wprowadzone do uprawy w Japonii, ale niedługo później zyskały popularność na całym świecie.
Obecnie uprawa Fuji obejmuje między innymi teren Włoch, Stanów Zjednoczonych, Chin i część Rosji. Jabłka najbardziej zbliżone smakiem i aromatem do tej odmiany to Kiku oraz Fuji Aztec.
2. Jabłka Fuji - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 109 g (1 szklanka, plasterki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 63,0 kcal | 68,7 kcal |
Białko | 0,20 g | 0,22 g |
Węglowodany | 15,22 g | 16,59 g |
Cukier | 11,68 g | 12,73 g |
Błonnik | 2,10 g | 2,29 g |
Tłuszcz | 0,18 g | 0,20 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
3. Zastosowanie jabłek Fuji
Zastosowanie jabłek Fuji jest bardzo zróżnicowane, wiele osób ceni smak tych owoców i spożywa je głównie na surowo, razem ze skórką, to zresztą najzdrowsza opcja.
Fuji nadaje się również do suszenia, wyciskania na sok, ale również jako dodatek do ciast i deserów. Jabłka te można również przeznaczyć na przetwory i zrobić z nich smaczny dżem czy mus.
4. Właściwości prozdrowotne jabłek Fuji
Jabłko Fuji obfituje w pektyny, kwas askorbinowy, potas, sód, fosfor oraz witaminy z grupy B. Sprzyja procesowi myślenia i zapamiętywaniu, reguluje pracę układu pokarmowego, redukuje zgagę, wzmacnia dziąsła i oczyszcza zęby.
Dodatkowo kontroluje stężenie kwasu moczowego, co jest szczególnie istotne dla osób chorych na dnę moczanową lub cukrzyków. Jabłko Fuji wspomaga również pozbycie się metali ciężkich z organizmu, zmniejsza stan zapalny żołądka i jelit, wspiera też układ moczowy.
Ma korzystny wpływ na samopoczucie i stan zdrowia osób, zmagających się z otyłością, chorobami reumatycznymi czy schorzeniami nerek. Obecna w składzie histydyna obniża ciśnienie tętnicze krwi, delikatnie uspokaja, a nawet obniża gorączkę.
Dodatkowo jabłka Fuji za sprawą bogatego składu, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, pozytywnie oddziałują na przemianę materii, a także kondycję mięśni, kości i stawów.
Ich spożycie zalecane jest też w przypadku nieprawidłowego stężenia glukozy we krwi lub zaburzeń snu. Fuji mogą również wspomóc leczenie zapalenia stawów, artrozy czy niedokrwistości.