Kapusta włoska – pochodzenie, składniki odżywcze, właściwości lecznicze, czy jest cieżkostrawna

Kapusta włoska to warzywo, które coraz częściej gości na naszych stołach. Jest to roślina spotykana tylko w uprawach i nie można spotkać jej dziko rosnąco. Poznaj wartości odżywcze kapusty włoskiej oraz jej właściwości lecznicze.

Kapusta włoska – pochodzenie, składniki odżywcze, właściwości lecznicze, czy jest cieżkostrawnaKapusta włoska – pochodzenie, składniki odżywcze, właściwości lecznicze, czy jest cieżkostrawna
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Pochodzenie kapusty włoskiej

Kapusta włoska była znana już w starożytności. Do jej jedzenia namawiał sam Pitagoras. Kapustę włoską docenili starożytni Rzymianie twierdząc, że to właśnie dzięki niej mogą cieszyć się znakomitym zdrowiem i długim życiem. Jest zdrowsza i smaczniejsza niż kapusta, a właściwości leczniczych ma nie mniej niż kapusta kiszona. Do Polski trafiła dzięki królowej Bonie. To uniwersalne lekarstwo cenione od ponad 4 tys. lat, dlatego warto poznać jej prozdrowotne właściwości.

Składniki odżywcze kapusty włoskiej

Kapusta włoska to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i cennego błonnika. Warzywo zawiera beta-karoten, witaminę A, witaminę C, witaminę E, wapnia, który wzmacnia kości oraz potasu zapewniającego siłę oraz prawidłowe funkcjonowanie mięśni. We włoskiej kapuście znajduje się również witamina K, która wpływa na krzepliwość krwi.

Kapusta włoska jest bogata w żelazo, magnez oraz miedź. Kapustę włoską warto również jeść ze względu na zawartość silnych przeciwutleniaczy - antocyjanów zmniejszających ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nowotworów.

Szukasz sposobu na kaca? Wypróbuj kapustę

Właściwości kapuścianych liści

W liściach włoskiej kapusty znajduje się siarka, która przyspiesza gojenie ran, a także korzystnie wpływa na stan skóry, włosów oraz paznokci. Okłady z kapusty włoskiej mają silne działanie detoksykujące - pomagają pozbyć się toksyn zgromadzonych w organizmie.

Włoska kapusta leczy: trądzik, katar, zaburzenia jelitc, odmrożenia, opryszczkę, oparzenia oraz egzemę.

Zastosowanie kapusty

Umyte liście kapusty włoskiej należy mocno rozwałkować lub zmiażdżyć tak, aby zaczęły puszczać soki - to właśnie w nich kryje się najwięcej zdrowotnych właściwości włoskiej kapusty. Warzywo należy przyłożyć do chorego miejsca i zabandażować je.

Okłady z liści kapusty można również stosować w celach upiększających. Półgodzinna maseczka z kapusty włoskiej oczyści i zregeneruje skórę, poprawi mikrokrążenie oraz wygładzi naskórek. Liście kapusty włoskiej przykładane do twarzy pomogą pozbyć się nerwobólu zęba. Okłady że świeżych liści kapusty włoskiej wykorzystuje się przy zapaleniach stawów, krwawych wylewach pod skórę, a także zwichnięciach.

Sok z włoskiej kapusty, uzyskany za pomocą sokowirówki, jest polecany osobom chorym na cukrzycę oraz chorobę wrzodową. Z kolei płukanie sokiem gardła pomaga pozbyć się stanów zapalnych oraz bólu gardła. To jednak nie koniec możliwych zastosowań kapusty włoskiej.

Warto wykorzystać również jej dobroczynny wpływ na serce. Przykładanie liści kapusty zmniejszy przekrwienie i ustabilizuje ciśnienie tętnicze. Dzięki okładom można pozbyć się też bólu mięśni, lędźwi, bólu głowy, bezsenności, uczucia ciężkich nóg, czyraków, bólów menstruacyjnych, hemoroidów oraz dolegliwości nerek.

Picie dwóch szklanek soku z włoskiej kapusty dziennie jest polecane osobom cierpiącym na depresję, kamicę, przemęczenie, odwapnienie, osłabienie oraz zapalenie oskrzeli czy szkorbut. Sok z dodatkiem czosnku i nasion dyni pomaga pozbyć się pasożytów z jelit.

Czy kapusta włoska jest cieżkostrawna?

W Polsce panuje przekonanie, że kapusta jest ciężkostrawnym warzywem wywołującym wzdęcia i gazy. Wystarczy dodać do niej kminek lub majeranek, aby raz na zawsze zapomnieć o tych dolegliwościach.

Tak naprawdę najczęściej szkodzimy sobie sami. Dodając kapustę włoską do dań mięsnych, takich jak gołąbki czy zasmażaną do golonki - sami czynimy ją ciężkostrawną. Świeża kapusta włoska dodawana do sałatki czy kanapek wyścieli błonę śluzową przewodu pokarmowego substancjami kleistymi, które przyniosą ulgę np. przy zgadze czy uczuciu pieczenia w żołądku.

Kaloryczność surowej kapusty

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 70 g (1 szklanka, rozdrobniona)
Wartość energetyczna27,0 kcal18,90 kcal
Białko2,00 g1,40 g
Węglowodany6,10 g4,27 g
Cukier2,27 g1,59 g
Błonnik3,10 g2,17 g
Tłuszcz0,10 g0,07 g
Tłuszcze nasycone0,01 g0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone0,01 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone0,05 g0,03 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C31,0 mg21,7 mg
Równoważnik folianów80,0 µg56,0 µg
Witamina B1 - tiamina0,07 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,30 mg0,21 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,19 mg0,13 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,19 mg0,13 mg
Witamina B9 - kwas foliowy80,0 µg56,0 µg
Witamina B4 - cholina12,30 mg8,61 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A1,000 i.u.700 i.u.
Witamina A50,0 µg RAE35,0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten600 µg420 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna77,0 µg53,9 µg
Witamina E0,17 mg0,12 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K68,8 µg48,2 µg
Wapń35,0 mg24,5 mg
Żelazo0,40 mg0,28 mg
Magnez28,0 mg19,60 mg
Fosfor42,0 mg29,4 mg
Potas230 mg161 mg
Sód28,0 mg19,60 mg
Cynk0,27 mg0,19 mg
Miedź0,06 mg0,04 mg
Mangan0,18 mg0,13 mg
Selen0,90 µg0,63 µg
Woda91,0 g63,7 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka