Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Makadamia – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie

Avatar placeholder
Anna Kowalczyk 09.04.2021 16:19
Makadamia – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie
Makadamia – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie (Shutterstock)

Makadamia to orzechy o bardzo twardej łupinie, uprawiane w Australii, Hawajach i Afryce Południowej. Sam orzech ma około 3 cm średnicy i kremowy kolor. Ich cena w Polsce jest relatywnie wysoka, jednakże makadamia cieszy się coraz większą popularnością, przede wszystkim ze względu na zawarte w niej wartości odżywcze i wyjątkowy masłowaty smak.

spis treści

1. Właściwości orzechów makadamia

Orzechy makadamia mają mnóstwo wartości odżywczych, które sprawiają, że są tak wyjątkowe. Właściwości antyoksydacyjne orzechów makadamia pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Zawierają dużo żelaza, dzięki czemu poprawiają metabolizm komórkowy i stabilizują poziom cukru we krwi. Wzmacniają układ mięśniowo- szkieletowy oraz zapobiegają niedokrwistości. Pozytywnie wpływają na serce obniżając poziom cholesterolu we krwi. Co ciekawe makadamia nawet w małych ilościach jest toksyczna dla psów. Osoby spożywające orzechy makadamia cieszą się lepszą pamięcią i koncentracją, lepiej radzą sobie ze stresem. Ich włosy, skóra i paznokcie są w doskonałej kondycji.

Właściwości orzechów makadamia
Właściwości orzechów makadamia [7 zdjęć]

W bardzo twardej łupinie kryją się niezwykłe orzechy – okrągłe, o lekko słodkim, maślanym smaku. Makadamia

zobacz galerię
Zobacz film: "Właściwości odżywcze orzechów [Specjalista radzi]"

2. Wartości odżywcze

Makadamia zawiera wiele składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, miedzy innymi duże ilości nienasyconych tłuszczy. Ponadto jest bogatym źródłem minerałów tj. wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor.

W australijskich orzechach znajdziemy również wiele witamin, m.in. witaminę A i E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6). 100 gram orzechów makadamia pokryje w pełni zapotrzebowanie na mangan i miedź. Makadamia to również produkt idealny dla zwolenników diety bezglutenowej.

3. Zawartość kaloryczna w orzechach makadamia

Wiele osób dbających o linie jest przerażona informacją, że zawartość kaloryczna w orzechach makadamia to prawie 700 kcal na 100 gram. Jednakże, pochodzą one prawie w całości z tłuszczów jednonienasyconych, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Dzięki temu warto dodać orzechy makadamia jako składnik diety odchudzającej.

4. Zastosowanie orzechów

Orzechy makadamia w kuchni są wykorzystywane przede wszystkim jako składnik ciast oraz kremów, ale również muesli, owsianek czy sałatek. Świetnie nadają się jako zdrowa przekąska).

Olej z orzechów makadamia znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce dzięki zawartości kwasu oleinowego, kwasu oleopalmitynowego oraz palmitynowego. Ich właściwości zapewniają odpowiednie nawilżenie oraz elastyczność skóry, wygładzając drobne zmarszczki. Kosmetyki z olejkiem makadamia odżywiają i regenerują skórę wnikając do jej głębokich warstw.

5. Ile kalorii mają surowe orzechy makadamia?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 134 g (1 szklanka, całe lub połówki)
Wartość energetyczna 718 kcal 962 kcal
Białko 7,91 g 10,60 g
Węglowodany 13,82 g 18,52 g
Cukier 4,57 g 6,12 g
Błonnik 8,60 g 11,52 g
Tłuszcz 75,8 g 102 g
Tłuszcze nasycone 12,06 g 16,16 g
Tłuszcze jednonienasycone 58,9 g 78,9 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,50 g 2,01 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 1,20 mg 1,61 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze