Makadamia – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie
Makadamia to orzechy o bardzo twardej łupinie, uprawiane w Australii, Hawajach i Afryce Południowej. Sam orzech ma około 3 cm średnicy i kremowy kolor. Ich cena w Polsce jest relatywnie wysoka, jednakże makadamia cieszy się coraz większą popularnością, przede wszystkim ze względu na zawarte w niej wartości odżywcze i wyjątkowy masłowaty smak.
1. Właściwości orzechów makadamia
Orzechy makadamia mają mnóstwo wartości odżywczych, które sprawiają, że są tak wyjątkowe. Właściwości antyoksydacyjne orzechów makadamia pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Zawierają dużo żelaza, dzięki czemu poprawiają metabolizm komórkowy i stabilizują poziom cukru we krwi. Wzmacniają układ mięśniowo- szkieletowy oraz zapobiegają niedokrwistości. Pozytywnie wpływają na serce obniżając poziom cholesterolu we krwi. Co ciekawe makadamia nawet w małych ilościach jest toksyczna dla psów. Osoby spożywające orzechy makadamia cieszą się lepszą pamięcią i koncentracją, lepiej radzą sobie ze stresem. Ich włosy, skóra i paznokcie są w doskonałej kondycji.
2. Wartości odżywcze
Makadamia zawiera wiele składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, miedzy innymi duże ilości nienasyconych tłuszczy. Ponadto jest bogatym źródłem minerałów tj. wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor.
W australijskich orzechach znajdziemy również wiele witamin, m.in. witaminę A i E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6). 100 gram orzechów makadamia pokryje w pełni zapotrzebowanie na mangan i miedź. Makadamia to również produkt idealny dla zwolenników diety bezglutenowej.
3. Zawartość kaloryczna w orzechach makadamia
Wiele osób dbających o linie jest przerażona informacją, że zawartość kaloryczna w orzechach makadamia to prawie 700 kcal na 100 gram. Jednakże, pochodzą one prawie w całości z tłuszczów jednonienasyconych, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Dzięki temu warto dodać orzechy makadamia jako składnik diety odchudzającej.
4. Zastosowanie orzechów
Orzechy makadamia w kuchni są wykorzystywane przede wszystkim jako składnik ciast oraz kremów, ale również muesli, owsianek czy sałatek. Świetnie nadają się jako zdrowa przekąska).
Olej z orzechów makadamia znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce dzięki zawartości kwasu oleinowego, kwasu oleopalmitynowego oraz palmitynowego. Ich właściwości zapewniają odpowiednie nawilżenie oraz elastyczność skóry, wygładzając drobne zmarszczki. Kosmetyki z olejkiem makadamia odżywiają i regenerują skórę wnikając do jej głębokich warstw.
5. Ile kalorii mają surowe orzechy makadamia?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 134 g (1 szklanka, całe lub połówki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 718 kcal | 962 kcal |
Białko | 7,91 g | 10,60 g |
Węglowodany | 13,82 g | 18,52 g |
Cukier | 4,57 g | 6,12 g |
Błonnik | 8,60 g | 11,52 g |
Tłuszcz | 75,8 g | 102 g |
Tłuszcze nasycone | 12,06 g | 16,16 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 58,9 g | 78,9 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,50 g | 2,01 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,20 mg | 1,61 mg |