Naleśniki z jagodami
Syrop klonowy to typowy dla kanadyjskich przepisów dodatek do naleśników. Idealnie pasuje do głównego składnika podanej receptury, czyli jagód.
W tym artykule:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 jajka,
- 6 łyżek roztopionego masła,
- 3 szklanki świeżych jagód,
- syrop klonowy.
Przygotowanie:
W dużej misce połącz mąkę, cukier i sól, wymieszaj. Dodaj także jogurt, proszek do pieczenia i roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj. Jednolitą masę odstaw do lodówki na 10 minut. Rozgrzej natłuszczoną lekko patelnię i nałóż porcję ciasta. Rozprowadź na powierzchni drewnianą łopatką i zostaw na minutę; gdy zaczną się robić pęcherze na cieście, wsyp trochę jagód i dociśnij łopatką. Po chwili odwróć naleśnika na drugą stronę i smaż przez chwilę. Postępuj tak aż do wykończenia ciasta i jagód. Podawaj na gorąco z polewą z syropu klonowego.
Komentarz:
Właściwości czarnych jagód są naprawdę imponujące. W czasach, gdy nieznane były antybiotyki, to właśnie jagodami leczono niektóre choroby. Napary z suszonych owoców jagody działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny. Warto zatem spróbować przepisu na naleśniki z jagodami.
kalorie i wartości odżywcze naleśników z jagodami
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 28 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 222 kcal | 62,9 kcal |
| Białko | 6,10 g | 1,73 g |
| Węglowodany | 29,0 g | 8,22 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 9,20 g | 2,61 g |
| Tłuszcze nasycone | 1,99 g | 0,56 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 2,32 g | 0,66 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 4,16 g | 1,18 g |
| Cholesterol | 56,0 mg | 15,88 mg |
| Witamina C | 2,20 mg | 0,62 mg |
| Równoważnik folianów | 53,0 µg | 15,03 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,20 mg | 0,06 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,27 mg | 0,08 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,52 mg | 0,43 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,40 mg | 0,11 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,05 mg | 0,01 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 36,0 µg | 10,21 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,20 µg | 0,06 µg |
| Witamina A | 199 i.u. | 56,4 i.u. |
| Witamina A | 50,0 µg RAE | 14,18 µg RAE |
| Retinol | 48,0 µg | 13,61 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 206 mg | 58,4 mg |
| Żelazo | 1,72 mg | 0,49 mg |
| Magnez | 16,00 mg | 4,54 mg |
| Fosfor | 151 mg | 42,8 mg |
| Potas | 138 mg | 39,1 mg |
| Sód | 412 mg | 117 mg |
| Cynk | 0,54 mg | 0,15 mg |
| Miedź | 0,06 mg | 0,02 mg |
| Mangan | 0,24 mg | 0,07 mg |
| Selen | 14,00 µg | 3,97 µg |
| Woda | 53,2 g | 15,08 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.