Natto, czyli sfermentowana soja – właściwości, cena
Natto, czyli sfermentowana soja, to jeden ze składników japońskiej kuchni. Jeśli zależy nam na zdrowym żywieniu, warto sięgnąć po ten wartościowy produkt. Sprawdźmy, czym jest dokładnie natto i jakie są właściwości natto.
W tym artykule:
Co to jest natto?
Natto otrzymywane jest z poddawanej procesom fermentacji soi. Za proces fermentacji odpowiadają bakterie Bacillus Subtillis. Uważa się, że natto to jeden z najzdrowszych produktów świata. Dzięki temu natto zyskuje na popularności nie tylko w Azji, ale również Europie.
W Japonii potrawa jest znana już od VIII wieku. Natto ma charakterystyczny zapach i kleistą konsystencję. Mimo, że wizualnie może nie zachęcać do spożycia, jest smaczne i zdrowe. Soja natto swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza m.in. powstającemu w procesie fermentacji enzymowi nattokinaza.
Został on odkryty w 1980 roku przez doktora Hiroyuki Sumi. Po dokładnym przebadaniu okazało się, że odkryty enzym świetnie wpływa na gęstość i lepkość krwi, dzięki czemu zapobiega zakrzepom naczyń krwionośnych.
Olej sojowy gorszy niż cukier?
Właściwości sfermentowanej soji
Soja natto posiada wiele cennych składników takich jak: fitoestrogeny, witaminy K, D i izoflawony. Za sprawą tych składników niesie następujące korzyści zdrowotne:
- Obniża poziom cholesterolu – regularne jedzenie natto pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu nawet o 10 proc. Dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia poziomu cukru we krwi;
- Wzmacnia kości – zawarty w soi wapń oraz witaminy K2 i D3 wzmacniają strukturę kości i chronią przed złamaniami lub osteoporozą;
- Zmniejsza ryzyko mięśniaków macicy – soja zawiera fitoestrogeny, które zalecane są do spożycia przez kobiety. Badania wykazują, że Japonki spożywające duże ilości soi były rzadziej poddawane zabiegom usuwania mięśniaków;
- Obniża ciśnienie – zawarte w natto proteiny pomagają w walce z nadciśnieniem;
- Oczyszcza jelita – bakterie obecne w natto oczyszczają jelita ze śluzu i złogów.
Dodatkowo, spożywając soję fermentowaną, poprawimy metabolizm i pozbędziemy się problemów z zaparciam. Natto, ze względu na swoje właściwości, zalecane jest jako składnik wielu diet. Spożywanie sfermentowanej soi wspomaga odchudzanie.
Zawarta w natto witamina K2 MK7 ma wpływ w leczeniu żylaków, choroby Alzheimera, stwardnienia rozsianego, miażdżycy lub kamicy nerkowej.
Gdzie można kupić natto , i ile kosztuje?
Natto znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych lub orientalnych. Za 100 g fermentowanej soi zapłacimy około 10-15 zł. Natto ma niezbyt przyjemny zapach, ale jest smacznym i zdrowym produktem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, jogurtów lub musli. Warto wybrać soję wyprodukowaną w Japonii, gdyż będziemy mieli pewność, że nie była modyfikowana genetycznie.
Kalorie i wartości odżywcze natto
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 175 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 211 kcal | 369 kcal |
| Białko | 19,40 g | 34,0 g |
| Węglowodany | 12,68 g | 22,2 g |
| Cukier | 4,89 g | 8,56 g |
| Błonnik | 5,40 g | 9,45 g |
| Tłuszcz | 11,00 g | 19,25 g |
| Tłuszcze nasycone | 1,59 g | 2,78 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 2,43 g | 4,25 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 6,21 g | 10,87 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 13,00 mg | 22,8 mg |
| Równoważnik folianów | 8,00 µg | 14,00 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,16 mg | 0,28 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,19 mg | 0,33 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,22 mg | 0,38 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,13 mg | 0,23 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 8,00 µg | 14,00 µg |
| Witamina B4 - cholina | 57,0 mg | 99,75 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,01 mg | 0,02 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 23,1 µg | 40,4 µg |
| Wapń | 217 mg | 380 mg |
| Żelazo | 8,60 mg | 15,05 mg |
| Magnez | 115 mg | 201 mg |
| Fosfor | 174 mg | 305 mg |
| Potas | 729 mg | 1,276 mg |
| Sód | 7,00 mg | 12,25 mg |
| Cynk | 3,03 mg | 5,30 mg |
| Miedź | 0,67 mg | 1,17 mg |
| Mangan | 1,53 mg | 2,67 mg |
| Selen | 8,80 µg | 15,40 µg |
| Woda | 55,0 g | 96,3 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.