Natto, czyli sfermentowana soja – właściwości, cena

Natto, czyli sfermentowana soja, to jeden ze składników japońskiej kuchni. Jeśli zależy nam na zdrowym żywieniu, warto sięgnąć po ten wartościowy produkt. Sprawdźmy, czym jest dokładnie natto i jakie są właściwości natto.

Natto, czyli sfermentowana soja – właściwości, cenaNatto, czyli sfermentowana soja – właściwości, cena
Źródło zdjęć: © Flickr

Co to jest natto?

Natto otrzymywane jest z poddawanej procesom fermentacji soi. Za proces fermentacji odpowiadają bakterie Bacillus Subtillis. Uważa się, że natto to jeden z najzdrowszych produktów świata. Dzięki temu natto zyskuje na popularności nie tylko w Azji, ale również Europie.

W Japonii potrawa jest znana już od VIII wieku. Natto ma charakterystyczny zapach i kleistą konsystencję. Mimo, że wizualnie może nie zachęcać do spożycia, jest smaczne i zdrowe. Soja natto swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza m.in. powstającemu w procesie fermentacji enzymowi nattokinaza.

Został on odkryty w 1980 roku przez doktora Hiroyuki Sumi. Po dokładnym przebadaniu okazało się, że odkryty enzym świetnie wpływa na gęstość i lepkość krwi, dzięki czemu zapobiega zakrzepom naczyń krwionośnych.

Olej sojowy gorszy niż cukier?

Właściwości sfermentowanej soji

Soja natto posiada wiele cennych składników takich jak: fitoestrogeny, witaminy K, D i izoflawony. Za sprawą tych składników niesie następujące korzyści zdrowotne:

  • Obniża poziom cholesterolu – regularne jedzenie natto pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu nawet o 10 proc. Dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia poziomu cukru we krwi;
  • Wzmacnia kości – zawarty w soi wapń oraz witaminy K2 i D3 wzmacniają strukturę kości i chronią przed złamaniami lub osteoporozą;
  • Zmniejsza ryzyko mięśniaków macicy – soja zawiera fitoestrogeny, które zalecane są do spożycia przez kobiety. Badania wykazują, że Japonki spożywające duże ilości soi były rzadziej poddawane zabiegom usuwania mięśniaków;
  • Obniża ciśnienie – zawarte w natto proteiny pomagają w walce z nadciśnieniem;
  • Oczyszcza jelita – bakterie obecne w natto oczyszczają jelita ze śluzu i złogów.

Dodatkowo, spożywając soję fermentowaną, poprawimy metabolizm i pozbędziemy się problemów z zaparciam. Natto, ze względu na swoje właściwości, zalecane jest jako składnik wielu diet. Spożywanie sfermentowanej soi wspomaga odchudzanie.

Zawarta w natto witamina K2 MK7 ma wpływ w leczeniu żylaków, choroby Alzheimera, stwardnienia rozsianego, miażdżycy lub kamicy nerkowej.

Gdzie można kupić natto , i ile kosztuje?

Natto znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych lub orientalnych. Za 100 g fermentowanej soi zapłacimy około 10-15 zł. Natto ma niezbyt przyjemny zapach, ale jest smacznym i zdrowym produktem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, jogurtów lub musli. Warto wybrać soję wyprodukowaną w Japonii, gdyż będziemy mieli pewność, że nie była modyfikowana genetycznie.

Kalorie i wartości odżywcze natto

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 175 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna211 kcal369 kcal
Białko19,40 g34,0 g
Węglowodany12,68 g22,2 g
Cukier4,89 g8,56 g
Błonnik5,40 g9,45 g
Tłuszcz11,00 g19,25 g
Tłuszcze nasycone1,59 g2,78 g
Tłuszcze jednonienasycone2,43 g4,25 g
Tłuszcze wielonienasycone6,21 g10,87 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C13,00 mg22,8 mg
Równoważnik folianów8,00 µg14,00 µg
Witamina B1 - tiamina0,16 mg0,28 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,19 mg0,33 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0 mg0 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,22 mg0,38 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,13 mg0,23 mg
Witamina B9 - kwas foliowy8,00 µg14,00 µg
Witamina B4 - cholina57,0 mg99,75 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,01 mg0,02 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K23,1 µg40,4 µg
Wapń217 mg380 mg
Żelazo8,60 mg15,05 mg
Magnez115 mg201 mg
Fosfor174 mg305 mg
Potas729 mg1,276 mg
Sód7,00 mg12,25 mg
Cynk3,03 mg5,30 mg
Miedź0,67 mg1,17 mg
Mangan1,53 mg2,67 mg
Selen8,80 µg15,40 µg
Woda55,0 g96,3 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka