Salceson - rodzaje, kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie
Salceson to wyrób podrobowy, który cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Zwykle składa się z głowizny, okrawków, krwi, bulionu oraz mieszanki przypraw (czosnku, kminku, pieprzu i majeranku). Najczęściej salceson spożywa się na kromce świeżego, wiejskiego chleba. Ile kalorii ma salceson? Czy salceson jest zdrowy?
1. Co to jest salceson?
Salceson to rodzaj wyrobu podrobowego, składającego się z głowizny, okrawków, skórek, krwi, tłuszczu oraz przypraw. Do przygotowania salcesonu najczęściej używana jest głowizna pozyskiwana z tuszy wieprzowej, wołowej lub cielęcej.
Jest to mięso otrzymywane po oddzieleniu języka, oczu, uszu oraz mózgu od głowy zwierzęcia. Składniki na salceson są przyprawiane, peklowane, wkładane do osłonek (często żołądków lub pęcherzy), gotowane i kształtowane w pożądany rozmiar.
2. Rodzaje salcesonu
- salceson czarny - tłuszcz, serce, mózg, nerki i skórki z tuszy wieprzowej pokrojone w kostkę, z dodatkiem krwi, bułki tartej, bulionu i przypraw,
- salceson wiejski - wieprzowe nóżki, mózg, głowa oraz krew, z dodatkiem rosołu i przypraw,
- salceson włoski - głowizna i skórki z tuszy wieprzowej, bulion, pieprz, czosnek i kminek,
- salceson ozorkowy - ozorki wieprzowe po peklowaniu, skórki i krew, bulion, przyprawy,
- salceson saksoński - głowina wieprzowa, krew, podroby, bulion, czosnek i kminek,
- salceson brunszwicki - podroby i skórki wieprzowe, krew, bulion i przyprawy,
- salceson podrobowy - śledziona, płuca, mózgi i żołądki wieprzowe, przyprawy.
3. Kalorie i wartości odżywcze salcesonu wieprzowego
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 plasterek) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 157 kcal | 44,0 kcal |
Białko | 13,83 g | 3,87 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 10,90 g | 3,05 g |
Tłuszcze nasycone | 3,40 g | 0,95 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 5,60 g | 1,57 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,13 g | 0,32 g |
Cholesterol | 69,0 mg | 19,32 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
4. Salceson a zdrowie
Salceson to produkt wysokokaloryczny i wysokoenergetyczny, zwykle spożywany w grubych plastrach, zawierających sporą ilość tłuszczu, pochodzącego ze skórek.
Salceson stanowi źródło białka zwierzęcego o dużej przyswajalności, tłuszczy nasyconych, ale również wielu witamin i składników odżywczych. Substancje te są w znacznej części wchłaniane przez organizm, wśród nich warto wymienić żelazo, cynk, kwas foliowy czy kolagen.
W składzie obecny jest również szereg witamin, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina D i E. Salceson pomimo wysokiej kaloryczności może być uznawany za produkt wartościowy, pod warunkiem, że spożywamy go od czasu do czasu i w rozsądnych ilościach.
Wyrób ma korzystny wpływ na poziom energii, kondycję kości, zębów, skóry i paznokci, oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego i odporność organizmu.
Salceson spożywany sporadycznie w towarzystwie chleba i warzyw nie wyrządzi krzywdy nawet osobom, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Najczęściej produkt pojawia się na świątecznych stołach lub w trakcie tradycyjnych wesel.
Salceson można kupić również w większości marketów spożywczych, ale wówczas dużą wątpliwość powinien wzbudzić skład produktu. Często poza potrzebnymi składnikami znajdziemy tam wiele konserwantów i stabilizatorów, które mają wpływ na kolor, smak i aromat.
Dodatkowo sztucznie przedłużają trwałość salcesonu, powstrzymując rozwój bakterii i pleśni. Szczególnie niekorzystny jest azotyn sodu (E250), który w organizmie może przekształcić się w związki rakotwórcze, a w większości ilości doprowadzić do zatrucia organizmu.
Zdecydowanie lepiej wybierać salceson robiony własnoręcznie lub ten z jak najkrótszym składem. Wędlinę najlepiej kupować w kawałku, przechowywać w papierze lub w pojemniku próżniowym.