Surimi – skład, przepisy
Paluszki surimi bardzo często są składnikiem sałatek, można je także dodać do [sushi. Inna nazwa, pod którą kryją się paluszki surimi to paluszki krabowe. Zanim zdecyduje się na przygotowanie dania z surimi warto wiedzieć, co kryje się w paluszkach, czy mają jakieś właściwości odżywcze. Surimi może być sprzedawane w kilku wersjach dla przykładu możemy kupić surimi mrożone, surimi chłodzone czy surimi w zalewie.
1. Skład surimi
Co znajdziemy najczęściej w składzie surimi? Oczywiście najważniejszym składnikiem paluszków surimi jest mięso z różnego rodzaju ryb. Jednak w większości firm sprzedających surimi ilość mięsa z ryb nie przekracza 40%. Jakie jeszcze składniki znajdują się w surimi? Zaraz po mięsie rybnym największy procent w składzie zajmuje woda.
Dlaczego woda jest tak istotna w paluszkach surimi? Ponieważ jej zadaniem jest nie tylko nadanie właściwej konsystencji, ale również trwałości i podkreślenie smaku. Do surimi dodawane są też przyprawy, ale też konserwanty, substancje, które mają wzmocnić zapach i smak.
Producenci dodają także barwniki, sól, cukier, skrobię. Jeśli znajdziemy produkt z napisem paluszki surimi o smaku kraba to znaczy, że w składzie znajduje się aromat lub ekstrakt. Otoczka, która ma najczęściej kolor czerwony, ma być kojarzona z kolorem pancerza kraba po ugotowaniu.
Jakie walory odżywcze mają paluszki surimi? Ich zaletą jest na pewno to, że są niskokaloryczne, ponieważ w 100 g znajduje się około 130 kcal. Analizując cały skład produktu da się zauważyć, że najwięcej w paluszkach surimi znajduje się węglowodanów, które zawiera cukier czy skrobia. Tłuszczu w paluszkach jest niewiele
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
- Jakie są wady i zalety jedzenia ryb - odpowiada dietetyk Radosław Biernat
- Jakie są skutki braku ryb w diecie - odpowiada dietetyk Agnieszka Biernat
- Czy skutkuje spożywanie dużej ilości ryb w ciąży - odpowiada dietetyk Eliza Gosławska
Obecność witamin czy minerałów zależy od tego, jaki rodzaj ryby został użyty do produkcji. Ryby, których mięso zostało użyte do wyprodukowania surimi to mintaj, morszczuk, dorsz. Ponieważ surimi to ryby, dlatego dobrej jakości produkt to obecność kwasów omega, selenu czy witaminy B12.
2. Przepisy z wykorzystaniem surimi
Surimi jest dość uniwersalnym produktem, ponieważ pasuje do większości dań zwłaszcza do sałatek. Surimi może być też samodzielnym daniem. Z czym będzie się komponowało surimi? Wiele przepisów łączy surimi z ryżem. Innym połączeniem może być surimi i makaron.
Pomysłem na drugie danie obiadowe może być omlet z surimi i serem mozzarella. Innym daniem z wykorzystaniem surimi będzie pasta z jajek właśnie z dodatkiem paluszków krabowych. Istnieją też przepisy na pikantne zupy, których głównym elementem są właśnie paluszki surimi.
Inne dodatki, które sprawdzą się przy surimi to na pewno majonez, różnego rodzaju przyprawy ziołowe. Mogą też być łączone z warzywami np. z brokułami lub owocami np. z awokado. Są osoby, które lubią smak surimi, ale nie odpowiada im ich forma, dlatego można surimi usmażyć w panierce czy upiec w cieście w piekarniku. Paluszki surimi ze względu na delikatny smak i aromat są polecane osobom, które lubią smak ryb, ale drażni je ich intensywny zapach.
3. Kalorie i wartości odżywcze w surimi
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 99,0 kcal | 28,1 kcal |
Białko | 15,18 g | 4,30 g |
Węglowodany | 6,85 g | 1,94 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,90 g | 0,26 g |
Tłuszcze nasycone | 0,19 g | 0,05 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,15 g | 0,04 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,44 g | 0,13 g |
Cholesterol | 30,0 mg | 8,51 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |