Bonkreta Williamsa - kalorie, wartości odżywcze i właściwości gruszek
Bonkreta Williamsa to stara, znana już prawdopodobnie w średniowieczu, odmiana gruszy. Została odkryta przez przypadek w Anglii, a włączono ją do regularnej uprawy już w 1797 roku. Ogromnym uznaniem cieszy się w Stanach Zjednoczonych pod nazwą Bartlett. W Polsce jest hodowana głównie na zachodnich i nadmorskich terenach. Co warto wiedzieć o gruszy Bonkreta Williamsa?
W tym artykule:
Co to jest Bonkreta Williamsa?
Bonkreta Williamsa to grusza zaliczana do jednych z najstarszych, ale wciąż cieszących się dużą popularnością odmian drzewek owocowych.
Nadaje się do hodowli w sadach, ogrodach i na działkach. Początkowo szybko wzrasta, ale proces ten hamuje owocowanie drzewka po 3-4 latach od posadzenia. Bonkreta Williamsa ma stożkowo-jajowaty kształt, jest też stosunkowo gęsta.
Kwiaty gruszy są dość wytrzymałe na przymrozki, ten gatunek jest też świetnym zapylaczem dla innych odmian drzewek owocowych, dodatkowo co roku daje owoce w dużej ilości.
Stanowisko do uprawy powinno być ciepłe i słoneczne, z tego względu Bonkreta Williamsa jest najczęściej spotykana nad morzem i w zachodniej części Polski.
Owoce gruszy Bonkreta Williamsa
Owoce gruszy Bonkreta Williamsa są średniej wielkości, zwykle ważą 140-200 gramów. Mają lekko wydłużony kształt i pofałdowaną powierzchnię. Skórka jest natomiast cienka, matowa, w zielonożółtym kolorze z charakterystycznym rdzawym nalotem, szczególnie widocznym przy szypułce.
Miąższ gruszek odmiany Bonkreta Williamsa jest bardzo smaczny, kremowy, słodki i soczysty, ma też przyjemny, korzenny aromat.
Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września, są idealne do jedzenia już po kilku dniach od zbiorów. Gruszki można przechowywać w chłodni (w temperaturze 3-4 stopni) nawet do grudnia.
Idealnie sprawdzają się do spożywania na surowo, a także do przetworów, przede wszystkim do domowego dżemu, soku, kompotu i suszu. Dużą popularnością cieszy się również wódka z zatopioną gruszką Bonkretta Williamsa.
Gruszka Bonkreta Williamsa - kalorie i wartości odżywcze
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa w 100 gramach posiada wartość energetyczną 63,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,39 g białka,
- 15,01 g węglowodanów,
- 9,69 g cukrów,
- 3,10 g błonnika.
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa ma w 100 g 0,16 g tłuszczów, w tym:
- 0 g tłuszczów nasyconych,
- 0 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa – jakie ma witaminy?
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa to produkt zawierający 4,40 mg witaminy C,1,00 µg RAE witaminy A, 0,12 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 3,80 µg witaminy K.
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,01 mg witaminy B1,
- 0,03 mg witaminy B2,
- 0,16 mg witaminy B3,
- 5,10 mg witaminy B4,
- 0,04 mg witaminy B5,
- 0,03 mg witaminy B6,
- 6,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa ma w sobie:
- 9,00 mg wapnia,
- 0,19 mg żelaza,
- 6,00 mg magnezu,
- 11,00 mg fosforu,
- 101 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 1,00 mg sodu, 0,08 mg cynku,0,08 mg miedzi, 0,04 mg manganu i 0,10 µg selenu.
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 140 g (1 szklanka, plasterki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 63,0 kcal | 88,2 kcal |
| Białko | 0,39 g | 0,55 g |
| Węglowodany | 15,01 g | 21,0 g |
| Cukier | 9,69 g | 13,57 g |
| Błonnik | 3,10 g | 4,34 g |
| Tłuszcz | 0,16 g | 0,22 g |
| Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 4,40 mg | 6,16 mg |
| Równoważnik folianów | 0 µg | 0 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,01 mg | 0,02 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,03 mg | 0,04 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,16 mg | 0,23 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,04 mg | 0,06 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,03 mg | 0,04 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 6,00 µg | 8,40 µg |
| Witamina B4 - cholina | 5,10 mg | 7,14 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 28,0 i.u. | 39,2 i.u. |
| Witamina A | 1,00 µg RAE | 1,40 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 2,00 µg | 2,80 µg |
| Beta karoten | 14,00 µg | 19,60 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 3,00 µg | 4,20 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 51,0 µg | 71,4 µg |
| Witamina E | 0,12 mg | 0,17 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 3,80 µg | 5,32 µg |
| Wapń | 9,00 mg | 12,60 mg |
| Żelazo | 0,19 mg | 0,27 mg |
| Magnez | 6,00 mg | 8,40 mg |
| Fosfor | 11,00 mg | 15,40 mg |
| Potas | 101 mg | 141 mg |
| Sód | 1,00 mg | 1,40 mg |
| Cynk | 0,08 mg | 0,11 mg |
| Miedź | 0,08 mg | 0,11 mg |
| Mangan | 0,04 mg | 0,05 mg |
| Selen | 0,10 µg | 0,14 µg |
| Woda | 84,1 g | 118 g |
Właściwości gruszek odmiany Bonkreta Williamsa
Gruszki to jedne z najsmaczniejszych owoców, które oprócz walorów smakowych są też bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu. Najbardziej obfite w składniki odżywcze są te zbierane późnym latem i jesienią, jedną z takich odmian jest właśnie Bonkreta Williamsa.
Gruszki są bogate w błonnik, węglowodany i białko, a także w szereg witamin, takich jak witamina A, B1, B2, B3, B6, B9, C, K i E, sole mineralne (magnez, sód, wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor).
Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców w składzie zawierają także jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, a bor oddziałuje i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Dodatkowo spożywanie bardziej dojrzałych owoców przeciwdziała zaparciom, wspiera pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Ponadto, gruszki łagodzą bóle głowy, przyspieszają gojenie się ran, sprzyjają leczenie stanów zapalnych dróg moczowych oraz obniżają temperaturę ciała w przypadku gorączki.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.