Lucjan czerwony - kalorie, wartości odżywcze, obróbka wysuszająca

Lucjan czerwony (Red Snapper, łac. Lutjanus campechanus) to gatunek ryby, która występuje w pobliżu raf koralowych Morza Karaibskiego i Indopacyfiku. Popularność sprawiła, że wiele innych rodzajów ryb jest określana tą samą nazwą. Lucjan czerwony ma uniwersalne zastosowanie, jest wykorzystywany do dań typu curry, a także smażony i gotowany na parze. Ze względu na smak ma zwolenników na całym świecie.

Lucjan czerwony - kalorie, wartości odżywcze, obróbka wysuszającaLucjan czerwony - kalorie, wartości odżywcze, obróbka wysuszająca
Źródło zdjęć: © Flickr
Paula Komendarczuk

Składniki odżywcze surowego lucjana czerwonego

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony w 100 gramach posiada wartość energetyczną 100 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 20,5 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

5 najzdrowszych ryb

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony ma w 100 g 1,34 g tłuszczów, w tym:

  • 0,29 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,25 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,46 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 37,0 mg cholesterolu.

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma witaminy?

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony to produkt zawierający 1,60 mg witaminy C,32,0 µg RAE witaminy A, 0,96 mg witaminy E,408 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,05 mg witaminy B1,
  • 0,00 mg witaminy B2,
  • 0,28 mg witaminy B3,
  • 65,0 mg witaminy B4,
  • 0,75 mg witaminy B5,
  • 0,40 mg witaminy B6,
  • 5,00 µg witaminy B9,
  • 3,00 µg witaminy B12.

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony ma w sobie:

  • 32,0 mg wapnia,
  • 0,18 mg żelaza,
  • 32,0 mg magnezu,
  • 198 mg fosforu,
  • 417 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 64,0 mg sodu, 0,36 mg cynku,0,03 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 38,2 µg selenu.

Kalorie i wartości odżywcze surowego lucjana czerwonego

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna100 kcal85,0 kcal
Białko20,5 g17,43 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz1,34 g1,14 g
Tłuszcze nasycone0,29 g0,24 g
Tłuszcze jednonienasycone0,25 g0,21 g
Tłuszcze wielonienasycone0,46 g0,39 g
Cholesterol37,0 mg31,5 mg
Witamina C1,60 mg1,36 mg
Równoważnik folianów5,00 µg4,25 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,04 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,00 mg0,00 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,28 mg0,24 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,75 mg0,64 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,40 mg0,34 mg
Witamina B9 - kwas foliowy5,00 µg4,25 µg
Witamina B4 - cholina65,0 mg55,3 mg
Witamina B12 - kobalamina3,00 µg2,55 µg
Witamina A106 i.u.90,1 i.u.
Witamina A32,0 µg RAE27,2 µg RAE
Retinol32,0 µg27,2 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,96 mg0,82 mg
Witamina D10,20 µg8,67 µg
Witamina D408 i.u.347 i.u.
Witamina K0,10 µg0,09 µg
Wapń32,0 mg27,2 mg
Żelazo0,18 mg0,15 mg
Magnez32,0 mg27,2 mg
Fosfor198 mg168 mg
Potas417 mg354 mg
Sód64,0 mg54,4 mg
Cynk0,36 mg0,31 mg
Miedź0,03 mg0,02 mg
Mangan0,01 mg0,01 mg
Selen38,2 µg32,5 µg
Woda76,9 g65,3 g

Składniki odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 128 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 26,3 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 1,72 g tłuszczów, w tym:

  • 0,37 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,32 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,59 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 47,0 mg cholesterolu.

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 1,60 mg witaminy C,35,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,05 mg witaminy B1,
  • 0,00 mg witaminy B2,
  • 0,35 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,87 mg witaminy B5,
  • 0,46 mg witaminy B6,
  • 6,00 µg witaminy B9,
  • 3,50 µg witaminy B12.

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:

  • 40,0 mg wapnia,
  • 0,24 mg żelaza,
  • 37,0 mg magnezu,
  • 201 mg fosforu,
  • 522 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 57,0 mg sodu, 0,44 mg cynku,0,05 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 49,0 µg selenu.

Kalorie i wartości odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna128 kcal109 kcal
Białko26,3 g22,4 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz1,72 g1,46 g
Tłuszcze nasycone0,37 g0,31 g
Tłuszcze jednonienasycone0,32 g0,27 g
Tłuszcze wielonienasycone0,59 g0,50 g
Cholesterol47,0 mg40,0 mg
Witamina C1,60 mg1,36 mg
Równoważnik folianów6,00 µg5,10 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,00 mg0,00 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,35 mg0,29 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,87 mg0,74 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,46 mg0,39 mg
Witamina B9 - kwas foliowy6,00 µg5,10 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina3,50 µg2,98 µg
Witamina A115 i.u.97,8 i.u.
Witamina A35,0 µg RAE29,8 µg RAE
Retinol35,0 µg29,8 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń40,0 mg34,0 mg
Żelazo0,24 mg0,20 mg
Magnez37,0 mg31,5 mg
Fosfor201 mg171 mg
Potas522 mg444 mg
Sód57,0 mg48,5 mg
Cynk0,44 mg0,37 mg
Miedź0,05 mg0,04 mg
Mangan0,02 mg0,01 mg
Selen49,0 µg41,7 µg
Woda70,4 g59,8 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka