Lucjan czerwony - kalorie, wartości odżywcze, obróbka wysuszająca
Lucjan czerwony (Red Snapper, łac. Lutjanus campechanus) to gatunek ryby, która występuje w pobliżu raf koralowych Morza Karaibskiego i Indopacyfiku. Popularność sprawiła, że wiele innych rodzajów ryb jest określana tą samą nazwą. Lucjan czerwony ma uniwersalne zastosowanie, jest wykorzystywany do dań typu curry, a także smażony i gotowany na parze. Ze względu na smak ma zwolenników na całym świecie.
W tym artykule:
- Składniki odżywcze surowego lucjana czerwonego
- 5 najzdrowszych ryb
- Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma witaminy?
- Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- Kalorie i wartości odżywcze surowego lucjana czerwonego
- Składniki odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso
- Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?
- Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- Kalorie i wartości odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso
Składniki odżywcze surowego lucjana czerwonego
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony w 100 gramach posiada wartość energetyczną 100 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 20,5 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
5 najzdrowszych ryb
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony ma w 100 g 1,34 g tłuszczów, w tym:
- 0,29 g tłuszczów nasyconych,
- 0,25 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,46 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 37,0 mg cholesterolu.
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma witaminy?
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony to produkt zawierający 1,60 mg witaminy C,32,0 µg RAE witaminy A, 0,96 mg witaminy E,408 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,05 mg witaminy B1,
- 0,00 mg witaminy B2,
- 0,28 mg witaminy B3,
- 65,0 mg witaminy B4,
- 0,75 mg witaminy B5,
- 0,40 mg witaminy B6,
- 5,00 µg witaminy B9,
- 3,00 µg witaminy B12.
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony ma w sobie:
- 32,0 mg wapnia,
- 0,18 mg żelaza,
- 32,0 mg magnezu,
- 198 mg fosforu,
- 417 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 64,0 mg sodu, 0,36 mg cynku,0,03 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 38,2 µg selenu.
Kalorie i wartości odżywcze surowego lucjana czerwonego
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 100 kcal | 85,0 kcal |
| Białko | 20,5 g | 17,43 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 1,34 g | 1,14 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,29 g | 0,24 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,25 g | 0,21 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,46 g | 0,39 g |
| Cholesterol | 37,0 mg | 31,5 mg |
| Witamina C | 1,60 mg | 1,36 mg |
| Równoważnik folianów | 5,00 µg | 4,25 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,05 mg | 0,04 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,00 mg | 0,00 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,28 mg | 0,24 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,75 mg | 0,64 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,40 mg | 0,34 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 5,00 µg | 4,25 µg |
| Witamina B4 - cholina | 65,0 mg | 55,3 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 3,00 µg | 2,55 µg |
| Witamina A | 106 i.u. | 90,1 i.u. |
| Witamina A | 32,0 µg RAE | 27,2 µg RAE |
| Retinol | 32,0 µg | 27,2 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,96 mg | 0,82 mg |
| Witamina D | 10,20 µg | 8,67 µg |
| Witamina D | 408 i.u. | 347 i.u. |
| Witamina K | 0,10 µg | 0,09 µg |
| Wapń | 32,0 mg | 27,2 mg |
| Żelazo | 0,18 mg | 0,15 mg |
| Magnez | 32,0 mg | 27,2 mg |
| Fosfor | 198 mg | 168 mg |
| Potas | 417 mg | 354 mg |
| Sód | 64,0 mg | 54,4 mg |
| Cynk | 0,36 mg | 0,31 mg |
| Miedź | 0,03 mg | 0,02 mg |
| Mangan | 0,01 mg | 0,01 mg |
| Selen | 38,2 µg | 32,5 µg |
| Woda | 76,9 g | 65,3 g |
Składniki odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 128 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 26,3 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 1,72 g tłuszczów, w tym:
- 0,37 g tłuszczów nasyconych,
- 0,32 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,59 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 47,0 mg cholesterolu.
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 1,60 mg witaminy C,35,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,05 mg witaminy B1,
- 0,00 mg witaminy B2,
- 0,35 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,87 mg witaminy B5,
- 0,46 mg witaminy B6,
- 6,00 µg witaminy B9,
- 3,50 µg witaminy B12.
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:
- 40,0 mg wapnia,
- 0,24 mg żelaza,
- 37,0 mg magnezu,
- 201 mg fosforu,
- 522 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 57,0 mg sodu, 0,44 mg cynku,0,05 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 49,0 µg selenu.
Kalorie i wartości odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 128 kcal | 109 kcal |
| Białko | 26,3 g | 22,4 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 1,72 g | 1,46 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,37 g | 0,31 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,32 g | 0,27 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,59 g | 0,50 g |
| Cholesterol | 47,0 mg | 40,0 mg |
| Witamina C | 1,60 mg | 1,36 mg |
| Równoważnik folianów | 6,00 µg | 5,10 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,05 mg | 0,05 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,00 mg | 0,00 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,35 mg | 0,29 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,87 mg | 0,74 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,46 mg | 0,39 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 6,00 µg | 5,10 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 3,50 µg | 2,98 µg |
| Witamina A | 115 i.u. | 97,8 i.u. |
| Witamina A | 35,0 µg RAE | 29,8 µg RAE |
| Retinol | 35,0 µg | 29,8 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 40,0 mg | 34,0 mg |
| Żelazo | 0,24 mg | 0,20 mg |
| Magnez | 37,0 mg | 31,5 mg |
| Fosfor | 201 mg | 171 mg |
| Potas | 522 mg | 444 mg |
| Sód | 57,0 mg | 48,5 mg |
| Cynk | 0,44 mg | 0,37 mg |
| Miedź | 0,05 mg | 0,04 mg |
| Mangan | 0,02 mg | 0,01 mg |
| Selen | 49,0 µg | 41,7 µg |
| Woda | 70,4 g | 59,8 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.