Suszone ucho bzowe - co to jest i jakie ma właściwości
Ucho bzowe brzmi dość egzotycznie i wiele osób może zastanawiać się, co to właściwie jest. Coś do jedzenia, a może przewlekła choroba? Okazuje się, że ucho bzowe to całkiem znany produkt, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych i warto nieco bliżej się z nim zapoznać.
1. Co to jest ucho bzowe
Ucho bzowe lub inaczej uszak bzowy, ucho judaszowe, auricularia lub po prostu grzyb mun to nic innego, jak po prostu jeden z najpopularniejszych azjatyckich grzybów. Chętnie wykorzystywany jest do przygotowywania zdrowych potraw kuchni wschodniej, między innymi ramenu. Ta odmiana grzyba spotykana jest obecnie niemal na całym świecie, dodatkowo wykazuje wiele właściwości leczniczych, a więc można go wykorzystać nie tylko w kuchni.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Właściwości ucha bzowego
Ucho bzowe nie tylko obfituje w wiele cennych witamin, ale także pierwiastków mineralnych, takich jak fosfor, wapń, magnez, potas i krzem. Wykazuje przede wszystkim działanie przeciwzapalne i zwiększające krzepliwość krwi. Szczególnie polecane są przy zapaleniach błon śluzowych.
Grzyby te wykazują także działanie redukujące poziom złego cholesterolu oraz wzmacnia ogólny poziom odporności. Dodatkowo grzyby mun pochłaniają wolne rodniki, wspierając nas w profilaktyce nowotworowej. Jego właściwości pozwalają na hamowanie rozwoju złośliwych nowotworów w obrębie tkanki łącznej.
Pomagają także usprawnić przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, szczególnie tych zwężonych czy uszkodzonych. Jedzenie uszaków bzowych może pomóc w zapobieganiu zatorom, a tym samym także zawałom serca i udarom mózgu.
Ucho bzowe można przygotować na wiele sposobów. Można podawać je duszone, gotowane, pieczone i smażone. Można je także ususzyć i dodawać do sosów.
Grzyby mun znalazły także swoje miejsce w świecie farmacji. Ekstrakty z nich wykorzystywane są do produkcji niektórych suplementów diety.
3. Surowe ucho bzowe
4. Surowe ucho bzowe - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 99 g (1 szklanka, plasterki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 25,0 kcal | 24,8 kcal |
Białko | 0,48 g | 0,48 g |
Węglowodany | 6,75 g | 6,68 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,04 g | 0,04 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,60 mg | 0,59 mg |
5. Suszone ucho bzowe
6. Suszone ucho bzowe - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 24 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 298 kcal | 71,5 kcal |
Białko | 4,82 g | 1,16 g |
Węglowodany | 81,0 g | 19,45 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,44 g | 0,11 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,40 mg | 0,34 mg |