Borówka amerykańska - wartości odżywcze, właściwości
Borówka amerykańska, inaczej borówka wysoka jest biologicznie odmianą jagody leśnej. Owoce borówki amerykańskiej są ciemnoniebieskie, mają słodki smak, a także dostarczają organizmowi wielu przydatnych wartości odżywczych. Borówki amerykańskie zapobiegają chorobom a także pomagają naszemu organizmowi w poprawnym funkcjonowaniu. Jakie są właściwości borówki amerykańskiej? Dlaczego warto ją jeść?
1. Wartości odżywcze borówki amerykańskej
Borówka amerykańska pełna jest cennych składników odżywczych wpływających na pracę naszego organizmu. Owoce borówki amerykańskiej zawierają bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów. Borówka amerykańska zawiera także wiele przeciwutleniaczy.
Wartości odżywcze borówki amerykańskiej to przede wszystkim witamina A, witamina B, witamina C, witamina E oraz PP, a także minerały takie jak cynk, miedź, selen, magnez, potas, żelazo oraz wapń
Zawartość antyoksydantów w borówce amerykańskiej sprawia, że spożywanie borówek amerykańskich chroni przed rakiem. Borówka amerykańska zawiera również antocyjany, które dodatkowo wzmacniają działanie przeciwnowotworowe, oraz kwas elagowy zmniejszający ryzyko rozwoju nowotworów wątroby, płuc i przewodu pokarmowego.
Zawarty w borówce amerykańskiej kwas foliowy ma działanie zapobiegające nowotworom macicy. Borówka amerykańska zawiera również fitoestrogeny, które zapobiegają rozwojowi nowotworu hormonozależnego (takiego jak nowotwór piersi, wątroby lub tarczycy).
Przeczytaj także
2. Spożywanie borówki
Borówka amerykańska wykazuje działanie uspokajające, a także przeciwbólowe. Dowiedziono również, że spożywanie borówek amerykańskich działa redukcyjnie na poziom cholesterolu LDL, czyli niepożądanego cholesterolu, który szkodzi zdrowiu. Z drugiej strony, działanie borówki amerykańskiej podwyższa poziom korzystnego cholesterolu HDL, który zapobiega chorobom układu krwionośnego.
Spożywanie borówki amerykańskiej ochroni nas przed wirusem zapalenia wątroby typu C, ponieważ związki zawarte w borówce amerykańskiej zapobiegają rozprzestrzenianiu się wirusa. Oprócz tego, zawarte w borówce amerykańskiej substancje wzmacniają i poprawiają stan hepatocytów, czyli komórek, z których zbudowana jest wątroba.
Liczba antyoksydantów zawartych w borówce amerykańskiej jest większa od tych, które znaleźć możemy w owocach znanych ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, takich jak cytrusy czy owoce pestkowe. Owoce borówki amerykańskiej mają więcej antyoksydantów niż czerwone wino. Spożywanie borówek amerykańskich zapobiega nowotworom.
Borówka amerykańska polecana jest osobom wykonującym pracę, w której bardzo obciążone są ich narządy wzroku. Ekstrakt z soku z borówek amerykańskich znaleźć można nawet w kroplach do oczu, ze względu na dobroczynne działanie borówek amerykańskich poprawiające wzrok.
Zawarte w borówce amerykańskiej antocyjany odpowiedzialne są za działanie ochronne wzroku. Witamina A odpowiedzialna jest za zwalczanie wolnych rodników, które często uszkadzają nasz wzrok. Oprócz tego, ekstrakt z borówki amerykańskiej poprawia mikrokrążenie w oku, a także ukrwienie tęczówki.
3. Ile kalorii ma surowa borówka?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 157 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 37,0 kcal | 58,1 kcal |
Białko | 0,40 g | 0,63 g |
Węglowodany | 8,70 g | 13,66 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,10 g | 0,16 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 2,80 mg | 4,40 mg |