Golonka - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Golonka to część przedniej lub tylnej nogi wieprzowej. Mięso to cieszy się dużą popularnością, ze względu na wyjątkowy smak i aromat. Może być podawane na ciepło do dania głównego lub w cienkich plastrach na zimno. Jakie wartości odżywcze ma golonka?

Golonka najczęściej podawana jest z kapustą zasmażaną.Golonka najczęściej podawana jest z kapustą zasmażaną.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest golonka?

Golonka to część nogi wieprzowej powyżej stawu nadgarstkowego. Wyróżniamy golonkę przednią i tylną w zależności od tego, z której części zwierzęcia pochodzi.

Nie różnią się one pod względem walorów smakowych, ale tylna porcja ma wyższą zawartość mięsa. Golonka to ciemne, tłuste mięso, poprzerastane ścięgnami, ma charakterystyczny smak i aromat.

W przeszłości produkt ten był regularnie podawany na szlacheckich stołach, obecnie uznaje się go za ulubiony przysmak mężczyzn, ale okazuje się, że golonkę lubią również kobiety.

W Polsce mięso to jest na tyle popularne, że w różnych miastach odbywają się festiwale i dni golonki, jest ona też stałym punktem święta piwa.

Najczęściej golonka podawana jest właśnie z tym zimnym napojem i kapustą zasmażaną. Niekiedy łączy się ją również z pieczonymi warzywami, kiszonym ogórkiem, musztardą oraz chrzanem.

Wiele osób woli spożywać ją w wersji klasycznej - w towarzystwie ziemniaków lub pszennego chleba. Golonka z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu nie staje się sucha nawet po ugotowaniu.

W związku z tym nadaje się do wszystkich sposobów obróbki termicznej - smażenia, peklowania, grillowania, wędzenia czy pieczenia. Golonka może być podawana na gorąco do dania głównego lub na zimno w cienkich plastrach, zastępujących wędlinę.

Surowa golonka wieprzowa - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna193 kcal164 kcal
Białko19,87 g16,89 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz11,96 g10,17 g
Tłuszcze nasycone3,94 g3,35 g
Tłuszcze jednonienasycone5,07 g4,31 g
Tłuszcze wielonienasycone2,41 g2,05 g
Cholesterol67,0 mg57,0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,47 mg0,40 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,31 mg0,26 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna5,75 mg4,89 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,59 mg0,51 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,48 mg0,40 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina68,2 mg58,0 mg
Witamina B12 - kobalamina0,54 µg0,46 µg
Witamina A20,0 i.u.17,00 i.u.
Witamina A6,00 µg RAE5,10 µg RAE
Retinol6,00 µg5,10 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,31 mg0,26 mg
Witamina D0,50 µg0,43 µg
Witamina D20,0 i.u.17,00 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń12,00 mg10,20 mg
Żelazo0,69 mg0,59 mg
Magnez19,00 mg16,15 mg
Fosfor204 mg173 mg
Potas329 mg280 mg
Sód84,0 mg71,4 mg
Cynk2,02 mg1,72 mg
Miedź0,13 mg0,11 mg
Mangan0,02 mg0,02 mg
Selen19,50 µg16,58 µg
Woda67,7 g57,5 g

Pieczona golonka wieprzowa - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna232 kcal197 kcal
Białko26,0 g22,1 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz13,42 g11,41 g
Tłuszcze nasycone4,61 g3,92 g
Tłuszcze jednonienasycone5,82 g4,95 g
Tłuszcze wielonienasycone2,44 g2,07 g
Cholesterol91,0 mg77,4 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,41 mg0,35 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,35 mg0,30 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna7,46 mg6,34 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,83 mg0,71 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,44 mg0,38 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina90,3 mg76,8 mg
Witamina B12 - kobalamina0,50 µg0,43 µg
Witamina A14,00 i.u.11,90 i.u.
Witamina A4,00 µg RAE3,40 µg RAE
Retinol4,00 µg3,40 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,23 mg0,20 mg
Witamina D0,60 µg0,51 µg
Witamina D22,0 i.u.18,70 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń15,00 mg12,75 mg
Żelazo0,87 mg0,74 mg
Magnez22,0 mg18,70 mg
Fosfor242 mg206 mg
Potas345 mg293 mg
Sód81,0 mg68,9 mg
Cynk2,42 mg2,06 mg
Miedź0,12 mg0,10 mg
Mangan0,02 mg0,01 mg
Selen26,4 µg22,4 µg
Woda60,4 g51,3 g

Duszona golonka wieprzowa - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna235 kcal200 kcal
Białko24,9 g21,1 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz14,33 g12,18 g
Tłuszcze nasycone4,85 g4,13 g
Tłuszcze jednonienasycone6,17 g5,25 g
Tłuszcze wielonienasycone2,78 g2,37 g
Cholesterol86,0 mg73,1 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów5,00 µg4,25 µg
Witamina B1 - tiamina0,44 mg0,37 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,32 mg0,27 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna5,31 mg4,51 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,20 mg1,02 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,35 mg0,29 mg
Witamina B9 - kwas foliowy5,00 µg4,25 µg
Witamina B4 - cholina103 mg87,9 mg
Witamina B12 - kobalamina0,74 µg0,63 µg
Witamina A13,00 i.u.11,05 i.u.
Witamina A4,00 µg RAE3,40 µg RAE
Retinol4,00 µg3,40 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,26 mg0,22 mg
Witamina D1,10 µg0,94 µg
Witamina D45,0 i.u.38,3 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń16,00 mg13,60 mg
Żelazo0,92 mg0,78 mg
Magnez22,0 mg18,70 mg
Fosfor240 mg204 mg
Potas357 mg303 mg
Sód96,0 mg81,6 mg
Cynk3,10 mg2,64 mg
Miedź0,11 mg0,09 mg
Mangan0,02 mg0,02 mg
Selen29,4 µg25,0 µg
Woda60,0 g51,0 g

Golonka a zdrowie

Dietetycy są zdania, że spożycie golonki ze względów zdrowotnych powinno być jak najmniejsze. Jest to mięso tuczące i tłuste, w składzie przeważają nasycone kwasy tłuszczowe, które powodują wzrost stężenia cholesterolu we krwi i przyczyniają się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Z drugiej strony, tłuszcz zwiększa przyswajalność witamin i składników odżywczych, a także jest źródłem energii. Golonka jest też cennym źródłem kolagenu i elastyny - składników, które pozytywnie oddziałują na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Dostarcza także żelaza, zmniejszając ryzyko niedokrwistości, oraz witamin z grupy B, odpowiadających za prawidłowy metabolizm.

Przyjmuje się, że golonka nie powinna być spożywana częściej niż 1-2 razy w miesiącu. Warto mądrze wybierać metodę obróbki termicznej, by nieco zmniejszyć kaloryczność potrawy.

Dobrym sposobem będzie grillowanie mięsa lub duszenie bez dodatku tłuszczu. Świetnym pomysłem jest użycie przypraw, ułatwiających trawienie, na przykład czarnego pieprzu, cynamonu, kurkumy, oregano i rozmarynu.

Golonkę najlepiej podawać z dużą ilością świeżych warzyw, na przykład surówką z różnych rodzajów sałaty], papryki i pomidora. Warto skropić ją dodatkowo sokiem z cytryny, ponieważ witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.

Dobrym pomysłem będzie zjedzenie mięsa w porze obiadowej, by nie obciążać żołądka na noc. Warto również po południu wybrać się na długi spacer, poćwiczyć, pobiegać czy pojeżdzić na rowerze, by spalić nadmiar kalorii.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka