Kantalupa - charakterystyka, właściwości, zastosowanie
Kantalupa jest odmianą słodkiego i pełnego beta-karotenu melona, nazywanego też siatkowym. Jego gramatura sięga 1 kilograma, ma zieloną skórę z zewnątrz, a pomarańczowy miąższ wewnątrz. Posiada niesamowite właściwości. Warto z nich korzystać!
1. Co to jest kantalupa
Owoce kantalupa pochodzą z dwóch kontynentów: Afryki i Azji, natomiast w Europie zaczęto jest uprawiać w miasteczku Cantalupo, położonego niedaleko Rzymu. W Europie uprawiany i znany od XV wieku. Jego właściwości znane były w czasach starożytnych.
Kantalupa należy do rodziny owoców dyniowatych, jego część jadalną stanowi owoc. Skóra kantalupy jest zielona, twarda i przypomina skorupę pełną bruzd i gródek, natomiast miąższ jest pomarańczowy, miękki i bardzo słodki, w przeciwieństwie do pozostałych odmian melonów, których smaki są raczej neutralne. Dojrzałego i idealnego melona kantalupa rozpoznamy po zapachu (musi być słodki i intensywny) oraz po ciężkości (gdy weźmiemy do ręki, to musi być cięższy, niż wydaje się gdy leży).
Melon kantalupa zawiera w swoim składzie wiele wody, bardzo dużo potasu, witaminy A oraz witaminy C. Jest owocem niskokalorycznym, w 100 gramach znajdziemy jedynie 34 kalorie. Kantalupę trzeba spożyć dosyć szybko, gdyż jest owocem delikatnym i nietrwałym.
2. Właściwości kantalupy
Kantalupa jest bardzo zdrowym owocem, którego właściwości są nie do końca znane i doceniane. Dzięki temu, że jest niskokalorycznym produktem, to może być jedzony bez wyrzutów sumienia.
ZOBACZ TAKŻE:
Dzięki kantalupie i jej miąższowi dostarczymy swojemu organizmowi duże ilości beta - karotenu, który obniża niezdrowy cholesterol oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca.
Chroni nasz układ immunologiczny, który odpowiedzialny jest za obronę przed niebezpiecznymi infekcjami. Beta-karoten przyczynia się także do zatrzymywania chorób nowotworowych, niektórych partii ciała i organów (warg, płuc).
W kantalupie występują duże ilości potasu, który poprawia naszą pamięć i koncentrację. Zapobiega obrzękom stawów oraz wspomaga pracę serca. Potas obniża ciśnienie krwi oraz przyśpiesza przemianę materii.
Ta odmiana melona bogata jest w witaminę C, która wymiata z organizmu wolne rodniki, co pomaga cieszyć się młodszą i zdrowszą skórą przez dłuższy okres.
3. Do czego nadaje się kantalupa
Kantalupa doskonale pomaga w upalne dni, dostarcza nam dużo wody i jest bardzo orzeźwiającym owocem, jego słodki smak jest kolejnym jego atutem. Możemy dodawać kantalupę do dań i przekąsek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, nadając im wyjątkowego smaku. Będzie dobrym rozwiązaniem do deserów. Kantalupa sprawdzi się także jako główne źródło witamin w odżywczych koktajlach.
Melon kantalupa znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce, dodawany jest do kremów, które mają opóźniać procesy starzenia się skóry.
Kantalupa ma wiele cennych wartości odżywczych, warto korzystać z dobrodziejstw, które wynikają z jego spożycia. Ma w sobie bardzo dużo wody, przez co doskonale sprawdza się w upalne dni, pomaga w walce z wieloma chorobami. Korzystajmy z jego dużej ilości witamin zarówno latem, jak i zimą.
4. Ile kalorii ma surowy melon Kantalupa
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 177 g (1 szklanka, kulki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 34,0 kcal | 60,2 kcal |
Białko | 0,84 g | 1,49 g |
Węglowodany | 8,16 g | 14,44 g |
Cukier | 7,86 g | 13,91 g |
Błonnik | 0,90 g | 1,59 g |
Tłuszcz | 0,19 g | 0,34 g |
Tłuszcze nasycone | 0,05 g | 0,09 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,00 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,08 g | 0,14 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 36,7 mg | 65,0 mg |