Mątwa - kalorie i wartości odżywcze, jak smakuje mątwa, przepis

Mątwa to dziesięcioramienny głowonóg, występujący w Morzu Śródziemnym, Północnym oraz w Oceanie Atlantyckim. Mątwa jest ceniona kulinarnie już od czasów starożytności, jej mięso jest smaczne i delikatne. Do przygotowania potrawy można wykorzystać również sepię z worka czernidłowego. Substancja ta zabarwi danie i doda oceanicznego aromatu. Ile kalorii ma mątwa?

Mątwa ma niezwykle smaczne i delikatne mięso.Mątwa ma niezwykle smaczne i delikatne mięso.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest mątwa?

Mątwa to drapieżny głowonóg z dziesięcioma ramionami, najpopularniejszy gatunek to mątwa zwyczajna, określana również mianem pospolitej (Sepia officinalis).

Mątwa występuje w Morzu Śródziemnym, a także w przybrzeżnych wodach Morza Północnego oraz Oceanu Atlantyckiego. Osiąga 30-45 centymetrów długości, waży maksymalnie 5 kilogramów.

Ma spłaszczone, lekko podłużne i owalne ciało, złożone z głowy, worka trzewiowego oraz dziecięciu ramion wyposażonych w przyssawki (2 dłuższych i 8 krótszych).

Mątwa ma brązowoczarny kolor z widocznymi paskami lub kropkami, potrafi zmieniać barwę, by dostosować się do otoczenia lub zwabić partnera. W sytuacji zagrożenia uwalnia sepię, czyli ciemną substancję z worka czernidłowego.

Dzięki temu napastnik w większości przypadków rezygnuje z dalszego polowania na ofiarę. Mątwa jest gatunkiem jadalnym, znanym od starożytności. Dodatkowo gruczoł czernidłowy stosowany jest do produkcji barwnika.

Kalorie i wartości odżywcze surowej mątwy

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna79,0 kcal67,2 kcal
Białko16,24 g13,80 g
Węglowodany0,82 g0,70 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz0,70 g0,60 g
Tłuszcze nasycone0,12 g0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone0,08 g0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone0,13 g0,11 g
Cholesterol112 mg95,2 mg
Witamina C5,30 mg4,51 mg
Równoważnik folianów16,00 µg13,60 µg
Witamina B1 - tiamina0,01 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,91 mg0,77 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,22 mg1,03 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,50 mg0,43 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,15 mg0,13 mg
Witamina B9 - kwas foliowy16,00 µg13,60 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina3,00 µg2,55 µg
Witamina A375 i.u.319 i.u.
Witamina A113 µg RAE96,1 µg RAE
Retinol113 µg96,1 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń90,0 mg76,5 mg
Żelazo6,02 mg5,12 mg
Magnez30,0 mg25,5 mg
Fosfor387 mg329 mg
Potas354 mg301 mg
Sód372 mg316 mg
Cynk1,73 mg1,47 mg
Miedź0,59 mg0,50 mg
Mangan0,11 mg0,09 mg
Selen44,8 µg38,1 µg
Woda80,6 g68,5 g

Jak smakuje mątwa?

Mątwę doceniono już w starożytności, mięso głowonoga jest niezwykle smaczne i delikatne. Nietypowy smak można wzbogacić za pomocą sepii, znajdującej się w worku czernidłowym.

Płyn ten można traktować jako naturalny barwnik do ryżu lub makaronu, ma ciemnogranatowy kolor i aromat oceanu. Matwę można usmażyć, przygotować na grillu, faszerować, nadziewać na szaszłyki, dusić w bulionie lub białym winie.

Przepis na mątwę w białym winie

Składniki:

  • 1 kg mrożonej i oczyszczonej mątwy,
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Matwę rozmrażamy, myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Cebulę drobno szatkujemy, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy cebulę, a po kilku minutach dodajemy czosnek, mieszamy i dodajemy mątwę. Smażymy przez 5-6 minut często mieszając, po upływie tego czasu wlewamy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje.

Wsypujemy natkę pietruszki, patelnię zakrywamy pokrywką i dusimy danie przez 20-25 minut, aż mątwa będzie miękka. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku. Potrawa świetnie komponuje się z ryżem lub makaronem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka