Naleśniki z jagodami
Syrop klonowy to typowy dla kanadyjskich przepisów dodatek do naleśników. Idealnie pasuje do głównego składnika podanej receptury, czyli jagód.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 jajka,
- 6 łyżek roztopionego masła,
- 3 szklanki świeżych jagód,
- syrop klonowy.
Przygotowanie:
W dużej misce połącz mąkę, cukier i sól, wymieszaj. Dodaj także jogurt, proszek do pieczenia i roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj. Jednolitą masę odstaw do lodówki na 10 minut. Rozgrzej natłuszczoną lekko patelnię i nałóż porcję ciasta. Rozprowadź na powierzchni drewnianą łopatką i zostaw na minutę; gdy zaczną się robić pęcherze na cieście, wsyp trochę jagód i dociśnij łopatką. Po chwili odwróć naleśnika na drugą stronę i smaż przez chwilę. Postępuj tak aż do wykończenia ciasta i jagód. Podawaj na gorąco z polewą z syropu klonowego.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 245,39 kcal |
Białka | 8,11 g |
Węglowodany | 42,61 g |
Tłuszcze | 5,35 g |
Błonnik | 2,71 g |
Komentarz:
Właściwości czarnych jagód są naprawdę imponujące. W czasach, gdy nieznane były antybiotyki, to właśnie jagodami leczono niektóre choroby. Napary z suszonych owoców jagody działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny. Warto zatem spróbować przepisu na naleśniki z jagodami.
1. kalorie i wartości odżywcze naleśników z jagodami
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 222 kcal | 62,9 kcal |
Białko | 6,10 g | 1,73 g |
Węglowodany | 29,0 g | 8,22 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 9,20 g | 2,61 g |
Tłuszcze nasycone | 1,99 g | 0,56 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,32 g | 0,66 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 4,16 g | 1,18 g |
Cholesterol | 56,0 mg | 15,88 mg |
Witamina C | 2,20 mg | 0,62 mg |