Pędy bambusa – wygląd, właściwości, kalorie i pomysły na dania

Pędy bambusa znajdują zastosowanie w kuchni, szczególnie chińskiej, japońskiej czy indyjskiej. Zawierają sporo kwasów fenolowych, lignanów, potasu i witamin z grupy B oraz błonnika. Dlaczego warto je jeść? Jak smakują i wyglądają? Do czego je dodawać?

Pędy bambusa znajdują zastosowanie w kuchni, szczególnie chińskiej, japońskiej czy indyjskiejPędy bambusa znajdują zastosowanie w kuchni, szczególnie chińskiej, japońskiej czy indyjskiej
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Co to są pędy bambusa?

Pędy bambusa to jadalna część najszybciej rosnącej trawy na świecie. Pozyskuje się je ścinając, gdy mają kilkanaście dni lub około 30 cm wysokości. Na ponad 1500 znanych gatunków bambusa, 110 gatunków jest jadalnych.

Bambus jest typowym przedstawicielem podrodziny roślin bambusowych. Rośnie dziko w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, jest też rozpowszechniony w uprawie także w klimacie umiarkowanym. Najwięcej bambusa uprawia się w Chinach.

Bambusy to imponująco wysokie trawy, które mają zdrewniałe i grube łodygi w kształcie rury o średnicy kilkunastu centymetrów i centymetrowej grubości ściany. Posiadają charakterystyczne tak zwane kolanka wzrostu, które w regularnych odstępach dzielą łodygę na odcinki. Łodyga najtwardsza jest na zewnątrz, a im bliżej wnętrza, tym jej struktura staje się bardziej miękka.

Odwiedziny dzikiej pandy. Pierwszy przypadek od 2015 roku

Co ciekawe, bambus rośnie w błyskawicznym tempie, przyrastając nawet do 80 centymetrów dziennie.

Jak wyglądają i smakują pędy bambusa?

Pędy bambusa mają żółtawą lub kremową barwę i przypominają białe szparagi. Po ścięciu są białe lub różowe, mają delikatną strukturę. Posiadają lekko słodko-gorzki smak. Są bardzo popularne w krajach azjatyckich. To typowy składnik potraw kuchni japońskiej i chińskiej.

Ponieważ pędy babusa są nietrwałe i łatwo uszkadzają się w trakcie transportu, w Polsce można je kupić wyłącznie w formie przetworzonej, czyli w zalewie: w puszce lub w słoiku. Są dostępne w sklepach z azjatycką żywnością oraz dobrze zaopatrzonych delikatesach i supermarketach.

Świeże pędy bambusa można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, z dala od światła słonecznego lub innego. W przeciwnym razie staną się gorzkie w smaku. Najlepiej ugotować je tak szybko, jak to możliwe. Puszkowane kiełki bambusa mogą być przechowywane przez długi czas.

Właściwości odżywcze pędów bambusa

Pędy bambusa są i smaczne, i zdrowe, ponieważ zawierają sporo witamin i minerałów. To:

W pędach znajduje się także błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i zwiększa uczucie sytości (jedna porcja bambusa dostarcza ponad 10 % zapotrzebowania), pomaga obniżyć cholesterol i związki fitochemiczne. To naturalne substancje obecne w roślinach. Lignany, jako jedne z najsilniejszych antyutleniaczy, mogą pomóc walczyć z bakteriami, grzybami i wirusami, a także rakiem.

Obecne są także kwasy fenolowe, które posiadają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Pomagają zapobiegać nowotworom, zmniejszają ryzyko stwardnienia tętnic. Jedna szklanka pędów bambusa to zaledwie 14 kalorii i pół grama tłuszczu.

Składniki i wartości odżywcze pędów bambusa

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 151 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna27,0 kcal40,8 kcal
Białko2,60 g3,93 g
Węglowodany5,20 g7,85 g
Cukier3,00 g4,53 g
Błonnik2,20 g3,32 g
Tłuszcz0,30 g0,45 g
Tłuszcze nasycone0,07 g0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone0,01 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone0,13 g0,20 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C4,00 mg6,04 mg
Równoważnik folianów7,00 µg10,57 µg
Witamina B1 - tiamina0,15 mg0,23 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,07 mg0,11 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,60 mg0,91 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,16 mg0,24 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,24 mg0,36 mg
Witamina B9 - kwas foliowy7,00 µg10,57 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A20,0 i.u.30,2 i.u.
Witamina A1,00 µg RAE1,51 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten12,00 µg18,12 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E1,00 mg1,51 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń13,00 mg19,63 mg
Żelazo0,50 mg0,76 mg
Magnez3,00 mg4,53 mg
Fosfor59,0 mg89,1 mg
Potas533 mg805 mg
Sód4,00 mg6,04 mg
Cynk1,10 mg1,66 mg
Miedź0,19 mg0,29 mg
Mangan0,26 mg0,40 mg
Selen0,80 µg1,21 µg
Woda91,0 g137 g

Co zrobić z pędów bambusa?

Surowe pędy bambusa są ciężkostrawne. Przed zjedzeniem należy zdjąć z nich osłonki, a delikatne wnętrze poddać obróbce termicznej. Wystarczy je gotować przez pół godziny w odkrytym naczyniu. To sprawia, że zostaną pozbawione lekko gorzkiego smaku. Ważne jest, by nie robić tego za długi. Stają się wówczas gumowate (a to właśnie chrupkość jest ich ogromną zaletą).

Ponadto świeże pędy bambusa trzeba moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Te z puszki czy słoika nadają się do jedzenia od razu.

Do czego pasują pędy bambusa? Można je piec, smażyć, gotować, a także traktować jako dodatek do różnych potraw i sałatek, zarówno egzotycznych, jak i rodzimych (np. do jajecznicy).

Jak wykorzystać pędy bambusa w kuchni? Najpopularniejsze przepisy to:

  • zupa tajska z pędami bambusa,
  • zupa ramen,
  • zupa kwaśno-pikantna,
  • makaron azjatycki z kurczakiem i warzywami,
  • sushi z pędami bambusa,
  • zielone curry z krewetkami,
  • sałatka chińska z bambusem,
  • stir-fry ze szparagami i polędwicą wołową,
  • sałatka z pędami bambusa i ananasem,
  • sałatka z pędami bambusa i tuńczykiem,
  • sałatka z pędami bambusa i kurczakiem,
  • sałatka z pędami bambusa i szynką,
  • sałatka z pędami bambusa i makaronem ryżowym,
  • kurczak z pędami bambusa,
  • kurczak po tajsku,
  • kurczak po chińsku z pędami bambusa,
  • kurczak z grzybami mun i bambusem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka