Lucjan czerwony - kalorie, wartości odżywcze, obróbka wysuszająca
Lucjan czerwony (Red Snapper, łac. Lutjanus campechanus) to gatunek ryby, która występuje w pobliżu raf koralowych Morza Karaibskiego i Indopacyfiku. Popularność sprawiła, że wiele innych rodzajów ryb jest określana tą samą nazwą. Lucjan czerwony ma uniwersalne zastosowanie, jest wykorzystywany do dań typu curry, a także smażony i gotowany na parze. Ze względu na smak ma zwolenników na całym świecie.
- 1. Składniki odżywcze surowego lucjana czerwonego
- 2. Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma witaminy?
- 3. Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 4. Kalorie i wartości odżywcze surowego lucjana czerwonego
- 5. Składniki odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso
- 6. Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?
- 7. Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 8. Kalorie i wartości odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso
1. Składniki odżywcze surowego lucjana czerwonego
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony w 100 gramach posiada wartość energetyczną 100 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 20,5 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony ma w 100 g 1,34 g tłuszczów, w tym:
- 0,29 g tłuszczów nasyconych,
- 0,25 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,46 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 37,0 mg cholesterolu.
2. Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma witaminy?
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony to produkt zawierający 1,60 mg witaminy C, 32,0 µg RAE witaminy A, 0,96 mg witaminy E, 408 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,05 mg witaminy B1,
- 0,00 mg witaminy B2,
- 0,28 mg witaminy B3,
- 65,0 mg witaminy B4,
- 0,75 mg witaminy B5,
- 0,40 mg witaminy B6,
- 5,00 µg witaminy B9,
- 3,00 µg witaminy B12.
3. Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony ma w sobie:
- 32,0 mg wapnia,
- 0,18 mg żelaza,
- 32,0 mg magnezu,
- 198 mg fosforu,
- 417 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 64,0 mg sodu, 0,36 mg cynku, 0,03 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 38,2 µg selenu.
4. Kalorie i wartości odżywcze surowego lucjana czerwonego
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 100 kcal | 85,0 kcal |
Białko | 20,5 g | 17,43 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 1,34 g | 1,14 g |
Tłuszcze nasycone | 0,29 g | 0,24 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,25 g | 0,21 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,46 g | 0,39 g |
Cholesterol | 37,0 mg | 31,5 mg |
Witamina C | 1,60 mg | 1,36 mg |
Zobacz także:
5. Składniki odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 128 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 26,3 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 1,72 g tłuszczów, w tym:
- 0,37 g tłuszczów nasyconych,
- 0,32 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,59 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 47,0 mg cholesterolu.
6. Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 1,60 mg witaminy C, 35,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,05 mg witaminy B1,
- 0,00 mg witaminy B2,
- 0,35 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,87 mg witaminy B5,
- 0,46 mg witaminy B6,
- 6,00 µg witaminy B9,
- 3,50 µg witaminy B12.
7. Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:
- 40,0 mg wapnia,
- 0,24 mg żelaza,
- 37,0 mg magnezu,
- 201 mg fosforu,
- 522 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 57,0 mg sodu, 0,44 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 49,0 µg selenu.
8. Kalorie i wartości odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 128 kcal | 109 kcal |
Białko | 26,3 g | 22,4 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 1,72 g | 1,46 g |
Tłuszcze nasycone | 0,37 g | 0,31 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,32 g | 0,27 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,59 g | 0,50 g |
Cholesterol | 47,0 mg | 40,0 mg |
Witamina C | 1,60 mg | 1,36 mg |