Akka Sellowa - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze owoców Feijoa
Akka Sellowa to wiecznie zielone drzewko lub krzew z rodziny mirtowatych. Zwykle osiąga około 5 metrów wysokości, ma gęstą koronę złożoną z niewielkich liści, różowawe kwiaty i smaczne, żółtozielone owoce. Owoce Akki Sallowej (Feijoa) są bogate w jod i witaminę C, które pozytywnie wpływają na pracę tarczycy, odporność organizmu, kondycję włosów oraz jakość snu. Czym charakteryzuje się Akka Sellowa? Ile kalorii i wartości odżywczych mają owoce Feijoa?
W tym artykule:
Co to jest Akka Sellowa?
Akka Sellowa (fejhoa, feijoa, acca seplowa) to gatunek rośliny z rodziny mirtowatych, występujący w postaci wiecznie zielonego krzewu lub niewielkiego drzewka.
Akka wywodzi się z Urugwaju, Brazylii i Urugwaju, natomiast obecnie jej plantacje znajdują się w wielu miejscach na świecie ze względu na jadalne owoce i znoszenie temperatur nawet poniżej 10 stopni Celsjusza.
Nie bez znaczenia jest również dekoracyjny wygląd rośliny, która osiąga około 5 metrów wysokości i ma gęstą, okrągłą koronę małych listków, pokrytych srebrzystą warstwą od spodu. Drzewko jest najczęściej spotykane na Krymie, w Gruzji, Algierze, Kalifornii, w południowej Francji, Azerbejdżanie i na Florydzie.
Akka ma różowawe kwiaty z czerwonymi pręcikami, które nie pojawiają się licznie, ale są dość duże i niezwykle smaczne, szczególnie z dodatkiem świeżych warzyw w sałatce.
Owoce Akki Sallowej, określane mianem owoców Feijoa, osiągają długość 5-7 centymetrów, są żółtawozielone, lekko kwaśne, przypominają w smaku ananasa i truskawki, mają też wyraźny aromat. Dość gruba, jadalna skórka skrywa kremowy, delikatny miąższ o kwaskowato-słodkim smaku.
Owoce Feijoa można spożywać na surowo lub wykorzystać do przygotowania dżemów, galaretek, soków, kompotów, win czy sosów do deserów. Świeże można przechowywać przez maksymalnie 30-40 dni, później tracą walory smakowe.
Ile składników odżywczych ma owoc Feijoa?
Surowa akka sellowa (owoc) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 61,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,71 g białka,
- 15,21 g węglowodanów,
- 8,20 g cukrów,
- 6,40 g błonnika.
Surowa akka sellowa (owoc) ma w 100 g 0,42 g tłuszczów, w tym:
- 0,10 g tłuszczów nasyconych,
- 0,06 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,14 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Surowa akka sellowa (owoc) – jakie ma witaminy?
Surowa akka sellowa (owoc) to produkt zawierający 32,9 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0,16 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 3,50 µg witaminy K.
Surowa akka sellowa (owoc) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,01 mg witaminy B1,
- 0,02 mg witaminy B2,
- 0,30 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,23 mg witaminy B5,
- 0,07 mg witaminy B6,
- 23,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Surowa akka sellowa (owoc) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa akka sellowa (owoc) ma w sobie:
- 17,00 mg wapnia,
- 0,14 mg żelaza,
- 9,00 mg magnezu,
- 19,00 mg fosforu,
- 172 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 3,00 mg sodu, 0,06 mg cynku,0,04 mg miedzi, 0,08 mg manganu i 0 µg selenu.
Owoce Feijoa - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 243 g (1 szklanka, mus) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 61,0 kcal | 148 kcal |
| Białko | 0,71 g | 1,73 g |
| Węglowodany | 15,21 g | 37,0 g |
| Cukier | 8,20 g | 19,93 g |
| Błonnik | 6,40 g | 15,55 g |
| Tłuszcz | 0,42 g | 1,02 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,10 g | 0,25 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,06 g | 0,14 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,14 g | 0,33 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 32,9 mg | 79,9 mg |
| Równoważnik folianów | 23,0 µg | 55,9 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,01 mg | 0,02 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,02 mg | 0,04 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,30 mg | 0,72 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,23 mg | 0,57 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,07 mg | 0,16 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 23,0 µg | 55,9 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 6,00 i.u. | 14,58 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 2,00 µg | 4,86 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 3,00 µg | 7,29 µg |
| Likopen | 5,00 µg | 12,15 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 27,0 µg | 65,6 µg |
| Witamina E | 0,16 mg | 0,39 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 3,50 µg | 8,51 µg |
| Wapń | 17,00 mg | 41,3 mg |
| Żelazo | 0,14 mg | 0,34 mg |
| Magnez | 9,00 mg | 21,9 mg |
| Fosfor | 19,00 mg | 46,2 mg |
| Potas | 172 mg | 418 mg |
| Sód | 3,00 mg | 7,29 mg |
| Cynk | 0,06 mg | 0,15 mg |
| Miedź | 0,04 mg | 0,09 mg |
| Mangan | 0,08 mg | 0,20 mg |
| Selen | 0 µg | 0 µg |
| Woda | 83,3 g | 202 g |
Wpływ owoców Akki Sallowej na zdrowie
Owoce Akki są niezwykle wartościowym źródłem rozpuszczalnych w wodzie związków jodu (2-10 mg na 1 kg). Z tego względu często powinny po nie sięgać osoby, zmagające się z chorobami tarczycy, a przede wszystkim niedoczynnością tego narządu.
Dodatkowo produkt dostarcza organizmowi witaminy C w podobnej ilości jak owoce cytrusowe. Dzięki temu możliwe jest uzupełnienie niedoborów tego składnika, a także wzmocnienie organizmu i poprawa odporności przed wieloma chorobami, a przede wszystkim przed przeziębieniem i grypą.
Owoce Feijoa przyspieszają metabolizm, redukują osłabienie, apatię, powstrzymują tycie i zapobiegają schorzeniom, wywoływanym przez stres i napięcie. Dodatkowo są traktowane jako naturalny środek na wypadanie włosów i problemy ze snem.
Przepis na dżem z owoców Feijoa
Składniki:
- 800 g owoców Feijoa,
- 300 ml miodu akacjowego,
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Owoce Feijoa należy umieścić w robocie kuchennym i zmielić na gładką masę. Czynność tą można wykonać również za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa.
Następnym krokiem jest dodanie do musu soku z cytryny i miodu. Dobrym pomysłem będzie dodanie na początku ok. 200 ml miodu, wymieszanie całości i spróbowanie dżemu, ponieważ może okazać się on już wystarczająco słodki. Uzyskaną masę umieszczamy w wysterylizowanych, szczelnych słoikach i trzymamy w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.