Bonkreta Williamsa - kalorie, wartości odżywcze i właściwości gruszek
Bonkreta Williamsa to stara, znana już prawdopodobnie w średniowieczu, odmiana gruszy. Została odkryta przez przypadek w Anglii, a włączono ją do regularnej uprawy już w 1797 roku. Ogromnym uznaniem cieszy się w Stanach Zjednoczonych pod nazwą Bartlett. W Polsce jest hodowana głównie na zachodnich i nadmorskich terenach. Co warto wiedzieć o gruszy Bonkreta Williamsa?
- 1. Co to jest Bonkreta Williamsa?
- 2. Owoce gruszy Bonkreta Williamsa
- 3. Gruszka Bonkreta Williamsa - kalorie i wartości odżywcze
- 4. Surowa gruszka Bonkreta Williamsa – jakie ma witaminy?
- 5. Surowa gruszka Bonkreta Williamsa – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 6. Właściwości gruszek odmiany Bonkreta Williamsa
1. Co to jest Bonkreta Williamsa?
Bonkreta Williamsa to grusza zaliczana do jednych z najstarszych, ale wciąż cieszących się dużą popularnością odmian drzewek owocowych.
Nadaje się do hodowli w sadach, ogrodach i na działkach. Początkowo szybko wzrasta, ale proces ten hamuje owocowanie drzewka po 3-4 latach od posadzenia. Bonkreta Williamsa ma stożkowo-jajowaty kształt, jest też stosunkowo gęsta.
Kwiaty gruszy są dość wytrzymałe na przymrozki, ten gatunek jest też świetnym zapylaczem dla innych odmian drzewek owocowych, dodatkowo co roku daje owoce w dużej ilości.
Stanowisko do uprawy powinno być ciepłe i słoneczne, z tego względu Bonkreta Williamsa jest najczęściej spotykana nad morzem i w zachodniej części Polski.
2. Owoce gruszy Bonkreta Williamsa
Owoce gruszy Bonkreta Williamsa są średniej wielkości, zwykle ważą 140-200 gramów. Mają lekko wydłużony kształt i pofałdowaną powierzchnię. Skórka jest natomiast cienka, matowa, w zielonożółtym kolorze z charakterystycznym rdzawym nalotem, szczególnie widocznym przy szypułce.
Miąższ gruszek odmiany Bonkreta Williamsa jest bardzo smaczny, kremowy, słodki i soczysty, ma też przyjemny, korzenny aromat.
Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września, są idealne do jedzenia już po kilku dniach od zbiorów. Gruszki można przechowywać w chłodni (w temperaturze 3-4 stopni) nawet do grudnia.
Idealnie sprawdzają się do spożywania na surowo, a także do przetworów, przede wszystkim do domowego dżemu, soku, kompotu i suszu. Dużą popularnością cieszy się również wódka z zatopioną gruszką Bonkretta Williamsa.
3. Gruszka Bonkreta Williamsa - kalorie i wartości odżywcze
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa w 100 gramach posiada wartość energetyczną 63,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,39 g białka,
- 15,01 g węglowodanów,
- 9,69 g cukrów,
- 3,10 g błonnika.
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa ma w 100 g 0,16 g tłuszczów, w tym:
- 0 g tłuszczów nasyconych,
- 0 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
4. Surowa gruszka Bonkreta Williamsa – jakie ma witaminy?
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa to produkt zawierający 4,40 mg witaminy C, 1,00 µg RAE witaminy A, 0,12 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 3,80 µg witaminy K.
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,01 mg witaminy B1,
- 0,03 mg witaminy B2,
- 0,16 mg witaminy B3,
- 5,10 mg witaminy B4,
- 0,04 mg witaminy B5,
- 0,03 mg witaminy B6,
- 6,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
5. Surowa gruszka Bonkreta Williamsa – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa ma w sobie:
- 9,00 mg wapnia,
- 0,19 mg żelaza,
- 6,00 mg magnezu,
- 11,00 mg fosforu,
- 101 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 1,00 mg sodu, 0,08 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 0,04 mg manganu i 0,10 µg selenu.
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 140 g (1 szklanka, plasterki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 63,0 kcal | 88,2 kcal |
Białko | 0,39 g | 0,55 g |
Węglowodany | 15,01 g | 21,0 g |
Cukier | 9,69 g | 13,57 g |
Błonnik | 3,10 g | 4,34 g |
Tłuszcz | 0,16 g | 0,22 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 4,40 mg | 6,16 mg |
6. Właściwości gruszek odmiany Bonkreta Williamsa
Gruszki to jedne z najsmaczniejszych owoców, które oprócz walorów smakowych są też bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu. Najbardziej obfite w składniki odżywcze są te zbierane późnym latem i jesienią, jedną z takich odmian jest właśnie Bonkreta Williamsa.
Gruszki są bogate w błonnik, węglowodany i białko, a także w szereg witamin, takich jak witamina A, B1, B2, B3, B6, B9, C, K i E, sole mineralne (magnez, sód, wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor).
Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców w składzie zawierają także jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, a bor oddziałuje i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Dodatkowo spożywanie bardziej dojrzałych owoców przeciwdziała zaparciom, wspiera pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Ponadto, gruszki łagodzą bóle głowy, przyspieszają gojenie się ran, sprzyjają leczenie stanów zapalnych dróg moczowych oraz obniżają temperaturę ciała w przypadku gorączki.