Trwa ładowanie...

Bonkreta Williamsa - kalorie, wartości odżywcze i właściwości gruszek

Bonkreta Williamsa to stara, znana już prawdopodobnie w średniowieczu, odmiana gruszy. Została odkryta przez przypadek w Anglii, a włączono ją do regularnej uprawy już w 1797 roku. Ogromnym uznaniem cieszy się w Stanach Zjednoczonych pod nazwą Bartlett. W Polsce jest hodowana głównie na zachodnich i nadmorskich terenach. Co warto wiedzieć o gruszy Bonkreta Williamsa?

spis treści

1. Co to jest Bonkreta Williamsa?

Bonkreta Williamsa to grusza zaliczana do jednych z najstarszych, ale wciąż cieszących się dużą popularnością odmian drzewek owocowych.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Nadaje się do hodowli w sadach, ogrodach i na działkach. Początkowo szybko wzrasta, ale proces ten hamuje owocowanie drzewka po 3-4 latach od posadzenia. Bonkreta Williamsa ma stożkowo-jajowaty kształt, jest też stosunkowo gęsta.

Kwiaty gruszy są dość wytrzymałe na przymrozki, ten gatunek jest też świetnym zapylaczem dla innych odmian drzewek owocowych, dodatkowo co roku daje owoce w dużej ilości.

Stanowisko do uprawy powinno być ciepłe i słoneczne, z tego względu Bonkreta Williamsa jest najczęściej spotykana nad morzem i w zachodniej części Polski.

2. Owoce gruszy Bonkreta Williamsa

Owoce gruszy Bonkreta Williamsa są średniej wielkości, zwykle ważą 140-200 gramów. Mają lekko wydłużony kształt i pofałdowaną powierzchnię. Skórka jest natomiast cienka, matowa, w zielonożółtym kolorze z charakterystycznym rdzawym nalotem, szczególnie widocznym przy szypułce.

Miąższ gruszek odmiany Bonkreta Williamsa jest bardzo smaczny, kremowy, słodki i soczysty, ma też przyjemny, korzenny aromat.

Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września, są idealne do jedzenia już po kilku dniach od zbiorów. Gruszki można przechowywać w chłodni (w temperaturze 3-4 stopni) nawet do grudnia.

Idealnie sprawdzają się do spożywania na surowo, a także do przetworów, przede wszystkim do domowego dżemu, soku, kompotu i suszu. Dużą popularnością cieszy się również wódka z zatopioną gruszką Bonkretta Williamsa.

3. Gruszka Bonkreta Williamsa - kalorie i wartości odżywcze

Surowa gruszka Bonkreta Williamsa w 100 gramach posiada wartość energetyczną 63,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 0,39 g białka,
  • 15,01 g węglowodanów,
  • 9,69 g cukrów,
  • 3,10 g błonnika.

Surowa gruszka Bonkreta Williamsa ma w 100 g 0,16 g tłuszczów, w tym:

  • 0 g tłuszczów nasyconych,
  • 0 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

4. Surowa gruszka Bonkreta Williamsa – jakie ma witaminy?

Surowa gruszka Bonkreta Williamsa to produkt zawierający 4,40 mg witaminy C, 1,00 µg RAE witaminy A, 0,12 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 3,80 µg witaminy K.

Surowa gruszka Bonkreta Williamsa zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,01 mg witaminy B1,
  • 0,03 mg witaminy B2,
  • 0,16 mg witaminy B3,
  • 5,10 mg witaminy B4,
  • 0,04 mg witaminy B5,
  • 0,03 mg witaminy B6,
  • 6,00 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

5. Surowa gruszka Bonkreta Williamsa – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa gruszka Bonkreta Williamsa ma w sobie:

  • 9,00 mg wapnia,
  • 0,19 mg żelaza,
  • 6,00 mg magnezu,
  • 11,00 mg fosforu,
  • 101 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 1,00 mg sodu, 0,08 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 0,04 mg manganu i 0,10 µg selenu.

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 140 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna 63,0 kcal 88,2 kcal
Białko 0,39 g 0,55 g
Węglowodany 15,01 g 21,0 g
Cukier 9,69 g 13,57 g
Błonnik 3,10 g 4,34 g
Tłuszcz 0,16 g 0,22 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 4,40 mg 6,16 mg

6. Właściwości gruszek odmiany Bonkreta Williamsa

Gruszki to jedne z najsmaczniejszych owoców, które oprócz walorów smakowych są też bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu. Najbardziej obfite w składniki odżywcze są te zbierane późnym latem i jesienią, jedną z takich odmian jest właśnie Bonkreta Williamsa.

Gruszki są bogate w błonnik, węglowodany i białko, a także w szereg witamin, takich jak witamina A, B1, B2, B3, B6, B9, C, K i E, sole mineralne (magnez, sód, wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor).

Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców w składzie zawierają także jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, a bor oddziałuje i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Dodatkowo spożywanie bardziej dojrzałych owoców przeciwdziała zaparciom, wspiera pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Ponadto, gruszki łagodzą bóle głowy, przyspieszają gojenie się ran, sprzyjają leczenie stanów zapalnych dróg moczowych oraz obniżają temperaturę ciała w przypadku gorączki.

Zobacz także:

Surowa gruszka Bonkreta Williamsa
Surowa gruszka Bonkreta Williamsa (Flickr)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.