Tosty francuskie - kalorie i wartości odżywcze, przepisy, sposób podania
Tosty francuskie to potrawa, składająca się jedynie z trzech składników - chleba, jajek i mleka. Zanurzenie kromek w cieście i usmażenie na złoty kolor pozwala na wykorzystanie czerstwego pieczywa i podanie go w wersji wytrawnej lub słodkiej. Tosty francuskie to szybki przepis na pyszne śniadanie lub kolację, który można podać z dowolnymi dodatkami. Jak zrobić tosty francuskie?
W tym artykule:
Czym są tosty francuskie?
Tosty francuskie (French toasts, tosty świętej Teresy, grzanki w jajku, chleb w jajku) to szybka potrawa, przygotowywana wyłącznie z chleba, mleka i jajek.
Pozwala na wykorzystanie dowolnego rodzaju pieczywa - tostowego, pszennego, bułek czy chałki. Usmażenie w cieście sprawia, że nawet czerstwe pieczywo staje się miękkie i smaczne.
Znaleziono wzmianki o tostach francuskich, pochodzące z IV wieku, ale wówczas chleb moczono w mleku, bez użycia jajek. W XIV wieku w Niemczech potrawę tę określano Biednym Rycerzem, a w XV-wiecznej Anglii do grzanek używano wyłącznie czerstwego pieczywa.
Przepis z 1660 roku zaleca namoczenie chleba w winie, cukrze i soku pomarańczowym. Współcześnie chleb w jajku polega na zanurzeniu kromek w rozmieszanych jajkach z dodatkiem mleka lub śmietany. Następnie pieczywo smaży się na złoto z obu stron na oleju lub maśle.
Tosty francuskie występują w dwóch podstawowych wersjach - na słodko i słono. W pierwszym wariancie do masy dodaje się cukier wanilinowy lub cynamon, a po usmażeniu kromki dekoruje się świeżymi owocami, posypuje cukrem pudrem, polewa syropem klonowym lub miodem.
Wiele osób smaruje je dodatkowo kremem czekoladowym, masłem orzechowym lub konfiturą owocową. Grzanki w jajku na słono smaży się z dodatkiem soli, a także innych przypraw, na przykład pieprzu, ziół prowansalskich czy słodkiej papryki. Podaje się je z jajkiem sadzonym, bekonem, szynką i pomidorem lub z keczupem i majonezem, w zależności od preferencji.
Kalorie i wartości odżywcze tostów francuskich
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 28 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 229 kcal | 64,9 kcal |
| Białko | 7,70 g | 2,18 g |
| Węglowodany | 25,0 g | 7,09 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 10,80 g | 3,06 g |
| Tłuszcze nasycone | 2,72 g | 0,77 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 4,52 g | 1,28 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 2,59 g | 0,74 g |
| Cholesterol | 116 mg | 32,9 mg |
| Witamina C | 0,30 mg | 0,09 mg |
| Równoważnik folianów | 57,0 µg | 16,16 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,20 mg | 0,06 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,32 mg | 0,09 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,63 mg | 0,46 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,55 mg | 0,16 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,07 mg | 0,02 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 43,0 µg | 12,19 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,31 µg | 0,09 µg |
| Witamina A | 503 i.u. | 143 i.u. |
| Witamina A | 124 µg RAE | 35,2 µg RAE |
| Retinol | 118 µg | 33,5 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 66,0 µg | 18,71 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 100 mg | 28,4 mg |
| Żelazo | 1,67 mg | 0,47 mg |
| Magnez | 17,00 mg | 4,82 mg |
| Fosfor | 117 mg | 33,2 mg |
| Potas | 134 mg | 38,0 mg |
| Sód | 479 mg | 136 mg |
| Cynk | 0,67 mg | 0,19 mg |
| Miedź | 0,06 mg | 0,02 mg |
| Mangan | 0,19 mg | 0,05 mg |
| Selen | 20,1 µg | 5,70 µg |
| Woda | 54,7 g | 15,51 g |
Przepis na tosty francuskie na słono
Składniki:
- 4 kromki dowolnego pieczywa,
- 2 jajka,
- 50 ml mleka,
- sól,
- olej do smażenia,
- ulubione dodatki.
Sposób przygotowania:
W misce dokładnie mieszamy jajka z mlekiem i dodajemy odrobinę soli. Na patelni rozgrzewamy olej, moczymy kromkę pieczywa w powstałym cieście i smażymy na średniej mocy palnika do zarumienienia.
Zdejmujemy pieczywo na ręcznik papierowy i podajemy z dowolnymi dodatkami, na przykład z jajkiem sadzonym, warzywną sałatką lub keczupem.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie również tostów francuskich z nadzieniem, wówczas na jedną kromkę układamy szynkę, ser żółty i plasterek pomidora, przykrywamy drugą kromką. Całość zanurzamy w cieście i smażymy.
Przepis na tosty francuskie na słodko
Składniki:
- 6 kromek dowolnego pieczywa (tostowego lub chałki),
- 3 jajka,
- 80 ml mleka,
- 1 łyżka cukru,
- masło do smażenia,
- ulubione dodatki.
Sposób przygotowania:
W misce dokładnie mieszamy jajka, mleko i cukier. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i smażymy namoczone z dwóch stron kromki pieczywa na złoty kolor. Podajemy od razu po zdjęciu z patelni z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, cukru pudru lub syropu klonowego.
Dodatki można nałożyć na gotowe tosty francuskie lub na pieczywo przed namoczeniem w cieście i usmażeniu. W ten sposób uzyskujemy składane tosty francuskie ze słodkim, owocowym lub czekoladowym nadzieniem w środku. Jako krem świetnie sprawdzi się również mascarpone lub masło orzechowe.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.