Tosty francuskie - kalorie i wartości odżywcze, przepisy, sposób podania

Tosty francuskie to potrawa, składająca się jedynie z trzech składników - chleba, jajek i mleka. Zanurzenie kromek w cieście i usmażenie na złoty kolor pozwala na wykorzystanie czerstwego pieczywa i podanie go w wersji wytrawnej lub słodkiej. Tosty francuskie to szybki przepis na pyszne śniadanie lub kolację, który można podać z dowolnymi dodatkami. Jak zrobić tosty francuskie?

Tosty francuskie mogą być serwowane na słodko i słono.Tosty francuskie mogą być serwowane na słodko i słono.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Czym są tosty francuskie?

Tosty francuskie (French toasts, tosty świętej Teresy, grzanki w jajku, chleb w jajku) to szybka potrawa, przygotowywana wyłącznie z chleba, mleka i jajek.

Pozwala na wykorzystanie dowolnego rodzaju pieczywa - tostowego, pszennego, bułek czy chałki. Usmażenie w cieście sprawia, że nawet czerstwe pieczywo staje się miękkie i smaczne.

Znaleziono wzmianki o tostach francuskich, pochodzące z IV wieku, ale wówczas chleb moczono w mleku, bez użycia jajek. W XIV wieku w Niemczech potrawę tę określano Biednym Rycerzem, a w XV-wiecznej Anglii do grzanek używano wyłącznie czerstwego pieczywa.

Przepis z 1660 roku zaleca namoczenie chleba w winie, cukrze i soku pomarańczowym. Współcześnie chleb w jajku polega na zanurzeniu kromek w rozmieszanych jajkach z dodatkiem mleka lub śmietany. Następnie pieczywo smaży się na złoto z obu stron na oleju lub maśle.

Tosty francuskie występują w dwóch podstawowych wersjach - na słodko i słono. W pierwszym wariancie do masy dodaje się cukier wanilinowy lub cynamon, a po usmażeniu kromki dekoruje się świeżymi owocami, posypuje cukrem pudrem, polewa syropem klonowym lub miodem.

Wiele osób smaruje je dodatkowo kremem czekoladowym, masłem orzechowym lub konfiturą owocową. Grzanki w jajku na słono smaży się z dodatkiem soli, a także innych przypraw, na przykład pieprzu, ziół prowansalskich czy słodkiej papryki. Podaje się je z jajkiem sadzonym, bekonem, szynką i pomidorem lub z keczupem i majonezem, w zależności od preferencji.

Kalorie i wartości odżywcze tostów francuskich

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna229 kcal64,9 kcal
Białko7,70 g2,18 g
Węglowodany25,0 g7,09 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz10,80 g3,06 g
Tłuszcze nasycone2,72 g0,77 g
Tłuszcze jednonienasycone4,52 g1,28 g
Tłuszcze wielonienasycone2,59 g0,74 g
Cholesterol116 mg32,9 mg
Witamina C0,30 mg0,09 mg
Równoważnik folianów57,0 µg16,16 µg
Witamina B1 - tiamina0,20 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,32 mg0,09 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,63 mg0,46 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,55 mg0,16 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,07 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy43,0 µg12,19 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0,31 µg0,09 µg
Witamina A503 i.u.143 i.u.
Witamina A124 µg RAE35,2 µg RAE
Retinol118 µg33,5 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten66,0 µg18,71 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń100 mg28,4 mg
Żelazo1,67 mg0,47 mg
Magnez17,00 mg4,82 mg
Fosfor117 mg33,2 mg
Potas134 mg38,0 mg
Sód479 mg136 mg
Cynk0,67 mg0,19 mg
Miedź0,06 mg0,02 mg
Mangan0,19 mg0,05 mg
Selen20,1 µg5,70 µg
Woda54,7 g15,51 g

Przepis na tosty francuskie na słono

Składniki:

  • 4 kromki dowolnego pieczywa,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • ulubione dodatki.

Sposób przygotowania:

W misce dokładnie mieszamy jajka z mlekiem i dodajemy odrobinę soli. Na patelni rozgrzewamy olej, moczymy kromkę pieczywa w powstałym cieście i smażymy na średniej mocy palnika do zarumienienia.

Zdejmujemy pieczywo na ręcznik papierowy i podajemy z dowolnymi dodatkami, na przykład z jajkiem sadzonym, warzywną sałatką lub keczupem.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie również tostów francuskich z nadzieniem, wówczas na jedną kromkę układamy szynkę, ser żółty i plasterek pomidora, przykrywamy drugą kromką. Całość zanurzamy w cieście i smażymy.

Przepis na tosty francuskie na słodko

Składniki:

  • 6 kromek dowolnego pieczywa (tostowego lub chałki),
  • 3 jajka,
  • 80 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • masło do smażenia,
  • ulubione dodatki.

Sposób przygotowania:

W misce dokładnie mieszamy jajka, mleko i cukier. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i smażymy namoczone z dwóch stron kromki pieczywa na złoty kolor. Podajemy od razu po zdjęciu z patelni z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, cukru pudru lub syropu klonowego.

Dodatki można nałożyć na gotowe tosty francuskie lub na pieczywo przed namoczeniem w cieście i usmażeniu. W ten sposób uzyskujemy składane tosty francuskie ze słodkim, owocowym lub czekoladowym nadzieniem w środku. Jako krem świetnie sprawdzi się również mascarpone lub masło orzechowe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka