Bażant - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jak przyrządzić mięso z bażanta

Bażant to tradycyjny, staropolski przysmak. Przygotowanie potraw z tym rodzajem mięsa wymaga wprawy, ze względu na specyficzny zapach i lekko kwaskowaty posmak. Co warto wiedzieć o mięsie z bażanta? Jakie wartości odżywcze ma bażant?

Bażant to dziko żyjący ptak z rodziny kurowatych.Bażant to dziko żyjący ptak z rodziny kurowatych.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest bażant?

Bażant to duży ptak z rodziny kurowatych, żyje na wolności w Azji i w południowo-wschodniej Europie. Do Europy Środkowej sprowadzono go z Chin już w średniowieczu. Ptaki te jedzą głównie nasiona, jagody, korzonki, części roślin oraz ślimaki.

Mięso z bażanta ma ciemną barwę, lekko kwaskowaty posmak i charakterystyczny aromat. Bażanty nie są zagrożone wyginięciem, mimo to wciąż wiele osób nie zna smaku tego mięsa.

Mięso z bażanta a zdrowie

Potrawy z bażanta w przeszłości cieszyły się dużą popularnością i uznawano je za tradycyjne dania staropolskiej kuchni. Mięso z bażanta nie przypomina kury ani indyka, ma lekko kwaśny posmak i ciemny kolor.

Bażant to dość chudy ptak, w związku z tym mięso może być nieco twarde. Z tego względu niezwykle ważny jest proces kruszenia, który zajmuje od 3 do 6 dni, a następnie odpowiednie przyprawienie.

Mięso to jest chude i wartościowe, ponieważ ptaki te żyją dziko i spożywają naturalne, zdrowe produkty. Bażant ma mniej tłuszczu niż drób, ale dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B (zwłaszcza B3).

Mięso z bażanta przyczynia się do obniżenia stężenia złego cholesterolu LDL i podniesienia frakcji HDL, zapobiega otyłości, dostarcza cennych witamin, wpływających na kondycję mięśni, ciśnienie krwi, pracę serca, układ nerwowy i mózg.

Dania z bażanta dostarczają również sporych ilości żelaza, fosforu i niezwykle istotnego selenu, który niszczy wolne rodniki i podnosi odporność organizmu.

Bażant powinien być przede wszystkim spożywany przez dzieci, osoby intensywnie trenujące, a także uczniów i studentów ze względu na pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć.

Zbyt często sięganie po ten rodzaj mięsa nie jest zalecane jedynie dla osób, chorujących na dnę moczanową lub kamicę nerkową. Ma na to wpływ duża zawartość puryn, które po zamienieniu w kwas moczowy, mogą kumulować się w organizmie i prowadzić do rozwoju chorób, takich jak podagra czy artretyzm.

Mięso z bażanta - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna133 kcal113 kcal
Białko23,6 g20,0 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz3,64 g3,09 g
Tłuszcze nasycone1,24 g1,05 g
Tłuszcze jednonienasycone1,17 g1,00 g
Tłuszcze wielonienasycone0,62 g0,53 g
Cholesterol66,0 mg56,1 mg
Witamina C6,00 mg5,10 mg
Równoważnik folianów6,00 µg5,10 µg
Witamina B1 - tiamina0,08 mg0,07 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,15 mg0,13 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna6,76 mg5,75 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,96 mg0,82 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,74 mg0,63 mg
Witamina B9 - kwas foliowy6,00 µg5,10 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0,84 µg0,71 µg
Witamina A165 i.u.140 i.u.
Witamina A50,0 µg RAE42,5 µg RAE
Retinol50,0 µg42,5 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń13,00 mg11,05 mg
Żelazo1,15 mg0,98 mg
Magnez20,0 mg17,00 mg
Fosfor230 mg196 mg
Potas262 mg223 mg
Sód37,0 mg31,5 mg
Cynk0,97 mg0,83 mg
Miedź0,07 mg0,06 mg
Mangan0,02 mg0,01 mg
Selen16,20 µg13,77 µg
Woda72,8 g61,9 g

Jak przyrządzić bażanta?

Bażanty hodowlane można kupić niemalże przez cały rok, natomiast świeżo upolowane jedynie od października do marca. Ptak z polowania powinien wisieć przez kilka dni w zimnym i przewiewnym miejscu przed oskubaniem z piór.

Tuszkę ze sklepu warto natomiast umieścić w zamrażalniku na 1-2 dni, by mięso skruszało. Mięso z bażanta można upiec w piekarniku, najlepiej po wypełnieniu słoniną i innymi rodzajami mięsa.

Wcześniej bażanta warto zamarynować w soku z limonki, tymianku i oliwie z oliwek. Dobrym pomysłem jest również rosół z bażanta, a także pasztet w połączeniu z cielęciną i gałką musztakołową.

Przepis na rosół z bażanta

Składniki:

  • 1 bażant,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • szczypta soli,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Dokładnie oczyszamy i myjemy bażanta, wkładamy go do garnka i zalewamy ok. 3-4 litrami wody. Następnie doprowadzony całość do wrzenia z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.

W tym czasie możemy opalić cebulę, a także obrać i pokroić pozostałe warzywa. Gdy wywar się zagotuje należy dokładnie zebrać pianę z powierzchni, dodać warzywa i gotować całość przez 3-4 godziny na bardzo wolnym ogniu. Na koniec należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka