Bażant - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jak przyrządzić mięso z bażanta
Bażant to tradycyjny, staropolski przysmak. Przygotowanie potraw z tym rodzajem mięsa wymaga wprawy, ze względu na specyficzny zapach i lekko kwaskowaty posmak. Co warto wiedzieć o mięsie z bażanta? Jakie wartości odżywcze ma bażant?
W tym artykule:
Co to jest bażant?
Bażant to duży ptak z rodziny kurowatych, żyje na wolności w Azji i w południowo-wschodniej Europie. Do Europy Środkowej sprowadzono go z Chin już w średniowieczu. Ptaki te jedzą głównie nasiona, jagody, korzonki, części roślin oraz ślimaki.
Mięso z bażanta ma ciemną barwę, lekko kwaskowaty posmak i charakterystyczny aromat. Bażanty nie są zagrożone wyginięciem, mimo to wciąż wiele osób nie zna smaku tego mięsa.
Mięso z bażanta a zdrowie
Potrawy z bażanta w przeszłości cieszyły się dużą popularnością i uznawano je za tradycyjne dania staropolskiej kuchni. Mięso z bażanta nie przypomina kury ani indyka, ma lekko kwaśny posmak i ciemny kolor.
Bażant to dość chudy ptak, w związku z tym mięso może być nieco twarde. Z tego względu niezwykle ważny jest proces kruszenia, który zajmuje od 3 do 6 dni, a następnie odpowiednie przyprawienie.
Mięso to jest chude i wartościowe, ponieważ ptaki te żyją dziko i spożywają naturalne, zdrowe produkty. Bażant ma mniej tłuszczu niż drób, ale dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B (zwłaszcza B3).
Mięso z bażanta przyczynia się do obniżenia stężenia złego cholesterolu LDL i podniesienia frakcji HDL, zapobiega otyłości, dostarcza cennych witamin, wpływających na kondycję mięśni, ciśnienie krwi, pracę serca, układ nerwowy i mózg.
Dania z bażanta dostarczają również sporych ilości żelaza, fosforu i niezwykle istotnego selenu, który niszczy wolne rodniki i podnosi odporność organizmu.
Bażant powinien być przede wszystkim spożywany przez dzieci, osoby intensywnie trenujące, a także uczniów i studentów ze względu na pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć.
Zbyt często sięganie po ten rodzaj mięsa nie jest zalecane jedynie dla osób, chorujących na dnę moczanową lub kamicę nerkową. Ma na to wpływ duża zawartość puryn, które po zamienieniu w kwas moczowy, mogą kumulować się w organizmie i prowadzić do rozwoju chorób, takich jak podagra czy artretyzm.
Mięso z bażanta - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 133 kcal | 113 kcal |
| Białko | 23,6 g | 20,0 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 3,64 g | 3,09 g |
| Tłuszcze nasycone | 1,24 g | 1,05 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 1,17 g | 1,00 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,62 g | 0,53 g |
| Cholesterol | 66,0 mg | 56,1 mg |
| Witamina C | 6,00 mg | 5,10 mg |
| Równoważnik folianów | 6,00 µg | 5,10 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,08 mg | 0,07 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,15 mg | 0,13 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 6,76 mg | 5,75 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,96 mg | 0,82 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,74 mg | 0,63 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 6,00 µg | 5,10 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,84 µg | 0,71 µg |
| Witamina A | 165 i.u. | 140 i.u. |
| Witamina A | 50,0 µg RAE | 42,5 µg RAE |
| Retinol | 50,0 µg | 42,5 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 13,00 mg | 11,05 mg |
| Żelazo | 1,15 mg | 0,98 mg |
| Magnez | 20,0 mg | 17,00 mg |
| Fosfor | 230 mg | 196 mg |
| Potas | 262 mg | 223 mg |
| Sód | 37,0 mg | 31,5 mg |
| Cynk | 0,97 mg | 0,83 mg |
| Miedź | 0,07 mg | 0,06 mg |
| Mangan | 0,02 mg | 0,01 mg |
| Selen | 16,20 µg | 13,77 µg |
| Woda | 72,8 g | 61,9 g |
Jak przyrządzić bażanta?
Bażanty hodowlane można kupić niemalże przez cały rok, natomiast świeżo upolowane jedynie od października do marca. Ptak z polowania powinien wisieć przez kilka dni w zimnym i przewiewnym miejscu przed oskubaniem z piór.
Tuszkę ze sklepu warto natomiast umieścić w zamrażalniku na 1-2 dni, by mięso skruszało. Mięso z bażanta można upiec w piekarniku, najlepiej po wypełnieniu słoniną i innymi rodzajami mięsa.
Wcześniej bażanta warto zamarynować w soku z limonki, tymianku i oliwie z oliwek. Dobrym pomysłem jest również rosół z bażanta, a także pasztet w połączeniu z cielęciną i gałką musztakołową.
Przepis na rosół z bażanta
Składniki:
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszamy i myjemy bażanta, wkładamy go do garnka i zalewamy ok. 3-4 litrami wody. Następnie doprowadzony całość do wrzenia z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
W tym czasie możemy opalić cebulę, a także obrać i pokroić pozostałe warzywa. Gdy wywar się zagotuje należy dokładnie zebrać pianę z powierzchni, dodać warzywa i gotować całość przez 3-4 godziny na bardzo wolnym ogniu. Na koniec należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.