Homar - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, cena

Homar to zielonkawy lub niebieskawy skorupiak, który podczas gotowania zmienia kolor na intensywnie czerwony. Pancerz skrywa niezwykle smaczne i delikatne mięso, zawierające wiele witamin i składników odżywczych. W jaki sposób homar wpływa na zdrowie i ile kosztuje?

Homar to skorupiak zaliczany do owoców morza.Homar to skorupiak zaliczany do owoców morza.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Czym jest homar?

Homar to skorupiak, należący do rodziny liczącej około 150 gatunków. Do celów spożywczych używany jest przede wszystkim homar amerykański i europejski.

Pierwszy bytuje w głębinach Atlantyku, wzdłuż północnego i wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jest największym skorupiakiem na świecie, rekordowy osobnik ważył 20 kilogramów.

Homar europejski jest mniejszy, występuje w Oceanie Atlantyckim w pobliżu Norwegii i Maroko, kilkukrotnie udało się go złowić również w Morzu Śródziemnym.

Skorupiak bez względu na gatunek jest ceniony przez miłośników owoców morza. Ma zielonkawy, niebieskawy lub zielonobrązowy pancerz, który podczas gotowania staje się czerwony.

Skrywa on białoróżowe, chude, delikatne i wyjątkowe w smaku mięso. Największe ilości są zlokalizowane w odwłoku, reszta w szczypcach i odnóżach.

Obecnie homar jest traktowany jako luksusowy produkt spożywczy, ze względu na wysoką cenę i występowanie głównie w drogich restauracjach, specjalizujących się w owocach morza.

Kalorie i wartości odżywcze surowego homara

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 150 g (1 sztuka)
Wartość energetyczna77,0 kcal116 kcal
Białko16,52 g24,8 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz0,75 g1,13 g
Tłuszcze nasycone0,18 g0,27 g
Tłuszcze jednonienasycone0,22 g0,33 g
Tłuszcze wielonienasycone0,30 g0,44 g
Cholesterol127 mg191 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów10,00 µg15,00 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,03 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,01 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,59 mg2,39 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,45 mg2,17 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,10 mg0,16 mg
Witamina B9 - kwas foliowy10,00 µg15,00 µg
Witamina B4 - cholina70,3 mg105 mg
Witamina B12 - kobalamina1,25 µg1,88 µg
Witamina A4,00 i.u.6,00 i.u.
Witamina A1,00 µg RAE1,50 µg RAE
Retinol1,00 µg1,50 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,87 mg1,31 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D1,00 i.u.1,50 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń84,0 mg126 mg
Żelazo0,26 mg0,39 mg
Magnez38,0 mg57,0 mg
Fosfor161 mg242 mg
Potas200 mg300 mg
Sód423 mg635 mg
Cynk3,53 mg5,30 mg
Miedź1,35 mg2,02 mg
Mangan0,06 mg0,08 mg
Selen63,6 µg95,4 µg
Woda81,0 g121 g

Homar a zdrowie

Mięso homara poza walorami smakowymi zawiera pełnowartościowe białko, które dostarcza energii. Należy wziąć jednak pod uwagę, że niektóre aminokwasy mogą wywoływać reakcje alergiczne, ponieważ nie neutralizuje ich proces gotowania.

Pogorszenie samopoczucie może wystąpić przede wszystkim u osób ze skłonnościami do uczuleń. Homar jest też źródłem witamin z grupy B, które wspierają procesy metaboliczne, a także fosforu, miedzi, cynku i selenu.

Składniki te wspomagają pracę nerek i mózgu, podnoszą odporność organizmu, poprawiają kondycję włosów oraz paznokci. Dodatkowo przeciwdziałają wpływowi wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Ponadto, homar zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Cena homara

Homar to produkt trudno dostępny i bardzo drogi, cena waha się od 150 do 300 zł za sztukę. Podczas wyboru homara należy zwrócić uwagę na jego zachowanie, najlepiej gdy jest ruchliwy i energicznie porusza odwłokiem.

Nie warto kupować skorupiaków, które pozostają nieruchomo, a ich pancerz zdobią plamki. Niekiedy w sklepach można trafić na mrożonego homara, który wymaga jedynie kilku minut we wrzątku.

Za produkt ten należy zapłacić kilkadziesiąt złotych, ale wiele osób jest zdania, że smak mięsa jest znacznie gorszy niż w przypadku świeżego okazu.

Zastosowanie homara w kuchni

Przyrządzenie homara jest stosunkowo łatwe, ale wymaga włożenia żywego stworzenia do wrzątku, choć podobno skorupiak nie odczuwa bólu ze względu na mało rozwinięty układ nerwowy.

Garnek przykrywamy i pozostawiamy na ok. 14 minut. Kolejnym krokiem jest wyjęcie homara, odłamanie szczypiec i przecięcie tułowia wzdłuż oraz głowy.

Z wnętrza należy usunąć zielonkawą wątróbkę, jelito i czułki. Mięso warto przed jedzeniem delikatnie skropić sokiem z cytryny i spożywać za pomocą widelca. Świetnym pomysłem jest również dodanie kawałków do sałatki i polanie sosem bazyliowym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka