Mince pies - tradycja, sposób przygotowania
Mince pies to pyszne, spożywane w okresie bożonarodzeniowym angielskie ciasteczka w kształcie małych tart. Jak przyrządzić je samodzielnie w domu? Jakie są wariacje na temat klasycznego przepisu na mince pie?
- 1. Na czym polega tradycja mince pies i kiedy są one najczęściej spożywane?
- 2. Jak przygotować domowe mince pies?
- 3. Jakie są wariacje na temat klasycznego przepisu na mince pies?
- 4. Gdzie kupić mince pies?
- 5. Mince pie – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- 6. Mince pie – jakie ma witaminy?
- 7. Mince pie – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 8. Mince pie - kalorie i wartości odżywcze
1. Na czym polega tradycja mince pies i kiedy są one najczęściej spożywane?
Mince pies to brytyjskie ciasteczka, tradycyjnie spożywane w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na mince pies sięga XIII wieku i przywędrował do Anglii z Bliskiego Wschodu wraz z rycerzami powracającymi z krucjat. Klasyczne nadzienie dodawane do wypieków to tzw. "mincemeat (ówczesne przepisy uwzględniały użycie mięsa, stąd nazwa). W miarę upływu czasu przepis na mince pies uległ zmianie, eliminując mięso i zamieniając je na mieszankę słodkich składników.
Wypieki, dzięki którym Anglicy mogą cieszyć się świątecznym klimatem, mają postać niewielkich, okrągłych tart na kruchym spodzie, wypełnionych mieszanką suszonych owoców, takich jak rodzynki czy żurawina. Do przygotowania wypełnienia ciasteczek niezbędny jest tłuszcz (najczęściej wykorzystywanym tłuszczem jest beef suet, czyli twardy łój otaczający nerki i lędźwie u bydła).
W nadzieniu ciasteczek mogą znajdować się także następujące składniki: posiekane orzechy, sok z cytryny, przyprawy (np. cynamon, gałka muszkatołowa, goździki). Ważnym elementem nadzienia mince pies jest też napój alkoholowy destylowany z wina, czyli brandy (niektóre osoby decydują się na dodanie rumu, a nie brandy). Czasami do nadzienia ciasteczek dodaje się kwaśne zielone jabłka.
2. Jak przygotować domowe mince pies?
Do przyrządzenia kruchego ciasta do domowych mince pies, potrzebne są:
- 200 g mąki,
- 40 g cukru,
- 75 g mielonych migdałów,
- 125 g masła,
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki zimnej wody
Nadzienie mincemeat uwzględnia użycie:
- 250 g rodzynek sułtańskich,
- 250 g żurawiny suszonej,
- 110 g rodzynek królewskich,
- 2 drobno posiekanych jabłek,
- 110 łoju beef suet lub smalcu,
- 45 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 130 g brązowego cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki zmielonych goździków,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- soku z cytryny,
- soku z pomarańczy,
- 100 ml brandy lub rumu.
Wyżej wymienione składniki umieść w rondelku, a następnie podgrzewaj do momentu rozpuszczenia łoju lub smalcu. Nadzienie powinno być gorące (nie należy jednak doprowadzać do jego wrzenia). Gdy mincemeat będzie gotowe, odstaw je na bok, aby ostygło. Alkohol powinno się dodawać do przestudzonego, a nie gorącego nadzienia.
Jak przygotować domowe mince pies?
- Zmiksuj mąkę, masło, sól i cukier przy użyciu robota kuchennego bądź malaskera.
- Dodaj zimną wodę do ciasta, całość ugnieć, aż powstanie gładka masa.
- Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut.
- Po upłynięciu określonego czasu wyłóż schłodzone ciasto na stolnicę lub blat, a następnie rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
- W foremkach do tartaletek umieść ciasto. Napełnij foremki przyrządzonym wcześniej nadzieniem.
Ile piec mince pies? Słodkości powinno się piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez około 40 minut.
3. Jakie są wariacje na temat klasycznego przepisu na mince pies?
Klasyczny przepis mince pies warto wzbogacić o niecodzienne składniki. Do nadzienia można na przykład dodać nieco imbiru. Przyprawa ta jest nie tylko zdrowa, ale również cechuje się wyjątkowym smakiem. Z pewnością wzbogaci smak suszonych owoców i przypraw korzennych.
Do ciasteczek mince pies z powodzeniem można dodać również różne rodzaje orzechów, np. orzechy pecan. Są one cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Brytyjskie wypieki można wzbogacić też smakiem migdałów.
W migdałach występują liczne witaminy i składniki mineralne, np. magnez, wapń, fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo, witamina E. Zamiast żurawiny czy rodzynek można wykorzystać suszone śliwki lub suszone morele.
4. Gdzie kupić mince pies?
Tradycyjne mince pies zakupić można w wielu cukierniach czy restauracjach na świecie, zwłaszcza tych, które specjalizują się w kuchni brytyjskiej. W Internecie dostępne są także gotowe mieszanki, które można wykorzystać w formie nadzienia do przyrządzenia domowych wypieków. Za jeden słoiczek brytyjskiej specjalności mincemeat trzeba zapłacić ok. 30 złotych.
5. Mince pie – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Mince pie w 100 gramach posiada wartość energetyczną 289 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 2,60 g białka,
- 48,0 g węglowodanów,
- 28,3 g cukrów,
- 2,60 g błonnika.
Mince pie ma w 100 g 10,80 g tłuszczów, w tym:
- 2,68 g tłuszczów nasyconych,
- 4,65 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 2,84 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
6. Mince pie – jakie ma witaminy?
Mince pie to produkt zawierający 5,90 mg witaminy C, 1,00 µg RAE witaminy A, 0,15 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 5,40 µg witaminy K.
Mince pie zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,15 mg witaminy B1,
- 0,11 mg witaminy B2,
- 1,19 mg witaminy B3,
- 7,20 mg witaminy B4,
- 0,10 mg witaminy B5,
- 0,07 mg witaminy B6,
- 23,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
7. Mince pie – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Mince pie ma w sobie:
- 22,0 mg wapnia,
- 1,49 mg żelaza,
- 14,00 mg magnezu,
- 42,0 mg fosforu,
- 203 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 254 mg sodu, 0,22 mg cynku, 0,11 mg miedzi, 0,26 mg manganu i 6,60 µg selenu.
8. Mince pie - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 289 kcal | 81,9 kcal |
Białko | 2,60 g | 0,74 g |
Węglowodany | 48,0 g | 13,61 g |
Cukier | 28,3 g | 8,03 g |
Błonnik | 2,60 g | 0,74 g |
Tłuszcz | 10,80 g | 3,06 g |
Tłuszcze nasycone | 2,68 g | 0,76 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 4,65 g | 1,32 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,84 g | 0,81 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 5,90 mg | 1,67 mg |