Trwa ładowanie...

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze

Olej z pestek winogron należy do jednego z najpopularniejszych olejów roślinnych. Znalazł swoje zastosowanie zarówno w kuchni jak i w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Jakie są właściwości oleju z pestek winogron?

Zobacz film: "Który olej jest najzdrowszy?"

spis treści

1. Olej z pestek winogron – charakterystyka

Olej z pestek winogron wytwarza się z nasion, które są produktem ubocznym w procesie produkcji wina. Olej zawarty w pestkach winogron stanowi 8-20 proc. masy suchej. Olej z pestek winogron produkowany jest w takich państwach jak Włochy, Hiszpania, Chile, Stany Zjednoczone.

Olej z pestek winogron jest tłoczony za pomocą trzech metod:

  • mechanicznie na gorąco bądź na zimno
  • metodą Soxleta (rozpuszczalnikowa)
  • ekstrakcją chemiczną

Olej z pestek winogron ma barwę jasnozieloną bądź jasnożółtą. Jego smak jest łagodny i delikatny. Jest to olej bezzapachowy. Cena oleju z pestek winogron jest bardzo zróżnicowana. Można go nabyć już za ok. 14 zł za 500 ml.

Olej z pestek winogron jest zalecany głównie do pielęgnacji skóry. Korzystnie wpływa na kondycję naszych włosów.

Jeżeli suche i łamliwe włosy są naszym problemem warto wypróbować. Olej z pestek winogron do odżywienia włosów.

2. Olej z pestek winogron – właściwości

Olej winogronowy zawiera bardzo dużo kwasów omega-6 (70 proc zawartości oleju). Nadmierne spożywanie tych kwasów negatywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego też lepiej wykorzystać olej z pestek winogron do celów pielęgnacyjnych.

Olej z pestek winogron posiada jeszcze kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas alfa-linolenowy (kwas z grupy omega-3), takoferole, fitosterole oraz witaminę E.

Olej z pestek winogron ma właściwości przeciwzapalne, kardioprotekcyjne, przeciwbakteryjne a także przeciwnowotworowe.

3. Olej z pestek winogron – zastosowanie

3.1. Olej z pestek winogron w kuchni

Olej z pestek winogron stosuje się w kuchni. Podkreśla naturalny smak potraw, ponieważ jest bezzapachowy. Najlepiej stosować go na zimno, ponieważ wtedy nie traci swoich wartości odżywczych. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z pestek winogron nie powinny być poddawane obróbce cieplnej.

3.2. Olej z pestek winogron w kosmetyce

Jednak głównie olej z pestek winogron stosuje się w przemyśle kosmetycznym. Olej z pestek winogron jest bardzo lekki co też pozwala mu szybko wchłaniać się przez skórę. Olej z winogron nie powoduje reakcji alergicznych. Olej z pestek winogron pomaga regenerować się skórze. Dzięki olejowi zmniejsza się utrata wody przez skórę.

3.3. Olej z pesetk winogron a zdrowie

Olej z pestek winogron stosuje się także w przemyśle farmaceutycznym. Przyspiesza proces gojenia ran, wpływa na redukcję blizn. Olej z pestek winogron stosuje się także w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, żylaków oraz trądziku różowatego.

Zobacz też:

4. Olej z pestek winogron – przeciwwskazania

Nadmierne spożywanie oleju z pestek winogron nie jest zalecane ponieważ może on wpływać na osłabienie układu immunologicznego, zaostrzenie stanów zapalnych.

Olej z pestek winogron może zakłócać równowagę hormonalną organizmu. Olej z pestek winogron może zakłócać prawidłową pracę tarczycy. Olej z pestek winogron wpływa także na wzrost masy ciała i może powodować nadwagę i otyłość.

5. Olej z pestek winogron - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 14 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna 884 kcal 120 kcal
Białko 0 g 0 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 100 g 13,60 g
Tłuszcze nasycone 9,60 g 1,31 g
Tłuszcze jednonienasycone 16,10 g 2,19 g
Tłuszcze wielonienasycone 69,9 g 9,51 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze
Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.