Trwa ładowanie...

Pasztetowa - kalorie i wartości odżywcze, przepis na pasztetową

 Paula Jakubasik
04.01.2022 16:32
Pasztetowa to wędlina podrobowa.
Pasztetowa to wędlina podrobowa. (adobestock)

Pasztetowa to wędlina podrobowa, składająca się najczęściej ze zmielonej wątróbki, podgardla wieprzowego i cebuli. Masa doprawiana jest solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową. Pasztetowa jest sprzedawana w osłonkach naturalnych, słoikach lub konserwach. Czym charakteryzuje się pasztetowa?

spis treści

1. Co to jest pasztetowa?

Pasztetowa (pasztetówka, wątrobianka, leberwurst) to wędlina podrobowa produkowana ze zmielonej wątróbki, śledziony, nerek lub płuc z dodatkiem skórek i tłuszczu (słonina, smalec, podgardle).

Masę doprawia się solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielskim oraz gałką muszkatołową. Pasztetowa to przykład wykorzystania składników po uboju gospodarczym.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Na popularność tej wędliny wpłynęła wysoka dostępność maszynek do mielenia mięsa oraz osłonek. Obecnie pasztetowa różni się jakością w zależności od ceny i producenta.

W smaku przeważa posmak wątróbki, wędlina ta ma szary lub szarokremowy kolor. W przeszłości pasztetowa lepszej jakości w osłonkach naturalnych i była określana mianem wątrobianki. Współcześnie nazwa służy do nazywania wędliny podrobowej bez względu na jakość.

2. Kalorie i wartości odżywcze pasztetowej

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 55 g (1/4 szklanki)
Wartość energetyczna 305 kcal 168 kcal
Białko 12,38 g 6,81 g
Węglowodany 5,89 g 3,24 g
Cukier 1,65 g 0,91 g
Błonnik 2,50 g 1,38 g
Tłuszcz 25,5 g 14,00 g
Tłuszcze nasycone 9,93 g 5,46 g
Tłuszcze jednonienasycone 12,29 g 6,76 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,43 g 1,34 g
Cholesterol 118 mg 64,9 mg
Witamina C 3,50 mg 1,93 mg

Pasztetowa jest produtem wysokokalorycznym z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, z przewagą jednonienasyconych i nasyconów kwasów tłuszczowych.

Nadmierne spożycie wędliny podrobowej może mieć negatywny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi, a także przyczynić się do rozwoju otyłości, insulinooporności, cukrzycy czy choroby niedokrwiennej serca.

Pasztetowa zawiera również sporą ilość cholesterolu, którego wysoka ilość zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Jednocześnie pasztetowa jest źrodłem łatwo przyswajalnego białka, witaminy A, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i selenu. Przyjmuje się, że spożycie pasztetowej w rozsądnych ilościach nie powinno mieć złego wpływu na stan zdrowia.

Produktu powinny unikać osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami, z ryzykiem cukrzycy, miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.

3. Przepis na pasztetową ze słoika

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • 1 kg podgardla wieprzowego,
  • 50 dag wątróbki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 40 dag kaszy manny,
  • 2 łyżki mielonego czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżka majeranku.

Sposób przygotowania:

Łopatkę i podgardle wieprzowe kroimy w niewielką kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i parzymy na małym ogniu przez półtorej godziny. Następnie wrzucamy pokrojoną wątróbkę i trzymamy całość na ogniu przez kolejne 15-20 minut.

Następnie odcedzamy mięso i czekamy, aż ostygnie. 3/4 bulionu mieszamy z kaszą i gotujemy przez kwadrans na niewielkim ogniu.

Przy użyciu 3 mm sitka trzykrotnie mieliny łopatkę, wątróbkę, podgardle oraz cebule. Następnie do miski dodajemy kaszę i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy, przekładamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy.

Słoiki wkładamy do garnka ze ściereczką kuchenną na dnie i zalewamy wodą, w taki sposób, by wystawała jedynie zakrętka. Gotujemy całość na małym ogniu przez 2 godziny, po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze