Pasztetowa - kalorie i wartości odżywcze, przepis na pasztetową

Pasztetowa to wędlina podrobowa, składająca się najczęściej ze zmielonej wątróbki, podgardla wieprzowego i cebuli. Masa doprawiana jest solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową. Pasztetowa jest sprzedawana w osłonkach naturalnych, słoikach lub konserwach. Czym charakteryzuje się pasztetowa?

Pasztetowa to wędlina podrobowa.Pasztetowa to wędlina podrobowa.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest pasztetowa?

Pasztetowa (pasztetówka, wątrobianka, leberwurst) to wędlina podrobowa produkowana ze zmielonej wątróbki, śledziony, nerek lub płuc z dodatkiem skórek i tłuszczu (słonina, smalec, podgardle).

Masę doprawia się solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielskim oraz gałką muszkatołową. Pasztetowa to przykład wykorzystania składników po uboju gospodarczym.

Na popularność tej wędliny wpłynęła wysoka dostępność maszynek do mielenia mięsa oraz osłonek. Obecnie pasztetowa różni się jakością w zależności od ceny i producenta.

W smaku przeważa posmak wątróbki, wędlina ta ma szary lub szarokremowy kolor. W przeszłości pasztetowa lepszej jakości w osłonkach naturalnych i była określana mianem wątrobianki. Współcześnie nazwa służy do nazywania wędliny podrobowej bez względu na jakość.

Kalorie i wartości odżywcze pasztetowej

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 55 g (1/4 szklanki)
Wartość energetyczna305 kcal168 kcal
Białko12,38 g6,81 g
Węglowodany5,89 g3,24 g
Cukier1,65 g0,91 g
Błonnik2,50 g1,38 g
Tłuszcz25,5 g14,00 g
Tłuszcze nasycone9,93 g5,46 g
Tłuszcze jednonienasycone12,29 g6,76 g
Tłuszcze wielonienasycone2,43 g1,34 g
Cholesterol118 mg64,9 mg
Witamina C3,50 mg1,93 mg
Równoważnik folianów30,0 µg16,50 µg
Witamina B1 - tiamina0,27 mg0,15 mg
Witamina B2 - ryboflawina1,03 mg0,57 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna4,30 mg2,37 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy2,95 mg1,62 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,19 mg0,11 mg
Witamina B9 - kwas foliowy30,0 µg16,50 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina13,46 µg7,40 µg
Witamina A13,636 i.u.7,500 i.u.
Witamina A4,091 µg RAE2,250 µg RAE
Retinol4,091 µg2,250 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń22,0 mg12,10 mg
Żelazo8,85 mg4,87 mg
Magnez12,00 mg6,60 mg
Fosfor230 mg127 mg
Potas170 mg93,5 mg
Sód700 mg385 mg
Cynk2,30 mg1,27 mg
Miedź0,24 mg0,13 mg
Mangan0,16 mg0,09 mg
Selen58,0 µg31,9 µg
Woda53,5 g29,4 g

Pasztetowa jest produtem wysokokalorycznym z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, z przewagą jednonienasyconych i nasyconów kwasów tłuszczowych.

Nadmierne spożycie wędliny podrobowej może mieć negatywny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi, a także przyczynić się do rozwoju otyłości, insulinooporności, cukrzycy czy choroby niedokrwiennej serca.

Pasztetowa zawiera również sporą ilość cholesterolu, którego wysoka ilość zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Jednocześnie pasztetowa jest źrodłem łatwo przyswajalnego białka, witaminy A, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i selenu. Przyjmuje się, że spożycie pasztetowej w rozsądnych ilościach nie powinno mieć złego wpływu na stan zdrowia.

Produktu powinny unikać osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami, z ryzykiem cukrzycy, miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.

Przepis na pasztetową ze słoika

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • 1 kg podgardla wieprzowego,
  • 50 dag wątróbki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 40 dag kaszy manny,
  • 2 łyżki mielonego czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżka majeranku.

Sposób przygotowania:

Łopatkę i podgardle wieprzowe kroimy w niewielką kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i parzymy na małym ogniu przez półtorej godziny. Następnie wrzucamy pokrojoną wątróbkę i trzymamy całość na ogniu przez kolejne 15-20 minut.

Następnie odcedzamy mięso i czekamy, aż ostygnie. 3/4 bulionu mieszamy z kaszą i gotujemy przez kwadrans na niewielkim ogniu.

Przy użyciu 3 mm sitka trzykrotnie mieliny łopatkę, wątróbkę, podgardle oraz cebule. Następnie do miski dodajemy kaszę i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy, przekładamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy.

Słoiki wkładamy do garnka ze ściereczką kuchenną na dnie i zalewamy wodą, w taki sposób, by wystawała jedynie zakrętka. Gotujemy całość na małym ogniu przez 2 godziny, po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka