Sos tatarski – składniki, pochodzenie, sposoby przyrządzenia

Sos tatarski można dostać praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Sos tatarski bardzo często pojawia się na polskich stołach. Nie wszyscy wiedzą, że sos tatarski produkowany jest w kilku odmianach. Poznaj historię i właściwości tego specjału. Sprawdź, w jakich okolicznościach może być wykorzystywany sos tatarski.

Sos tatarski – składniki, pochodzenie, sposoby przyrządzeniaSos tatarski – składniki, pochodzenie, sposoby przyrządzenia

Składniki sosu tararskiego

Mówiąc najprościej sos tatarski to zimny sos na bazie majonezu lub sosu majonezowego. Do takiej podstawy dodaje się najczęściej drobno posiekane, pikantne przyprawy i dodatki, na przykład warzywa marynowane w occie.

Wszystkie komponenty powinny być zatem soczyste i wyraziste.Tak, jak wspomniano sos tatarski przygotowuje się z wykorzystaniem majonezu. Istnieje także wersja wiedeńska, według której do bazowych składników dodaje się korniszony, kapary oraz natkę pietruszki.

Jak wygląda sos tatarski w odmianie francuskiej? Specyfikacja tkwi w tym, że z majonezem łączy się roztarte żółtko przygotowanego w wersji na twardo jajka i jego pokrojone białko, a także pokrojony szczypiorek=. W niektórych wersjach dodawane są dodatkowo grzyby marynowane. Taki sos tatarski jest idealnym dopełnieniem do mięs podawanych na zimno, większości wędlin, jajek ugotowanych na twardo oraz ryb również na zimno.

Sos tatarski może być dodatkiem do ryb
Sos tatarski może być dodatkiem do ryb © 123RF

Pochodzenie sosu tatarskiego

Sos tatarski - no właśnie skąd wzięła się jego nazwa. Co oznacza sposób przyrządzania potraw po tatarsku? Niegdyś sądzono, że sos tatarski kojarzony jest głównie z kuchnią ludów pochodzenia turkiestańskiego. Dzisiaj wiadomo, że przyrządzanie potraw po tatarsku w tym sosu po tatarsku pochodzi raczej od barbarzyńców, a został przeniesiony na grunt europejski w wyniku najazdu od strony północy.

Przeczytaj także

Dania przygotowane po tatarsku były zawsze panierowane. Dodatkiem do nich był właśnie sos tatarski. Po tatarsku oznaczało po prostu pieczenie, grillowanie po uprzednim opanierowaniu. Do niektórych potraw dodawano zimny sos składający się z różnych kombinacji komponentów, na przykład cebuli, oleju, musztardy, soku cytrynowego. Wtedy nie było jeszcze dodawanych żółtek jajek.

Różne sposoby przyrządzenia

Sos tatarski jako oddzielna i samodzielna potrawa był obecny już w wielu książkach kucharskich z XIX wieku. W wielu przypadkach sos tatarski przyrządzany był bez użycia żółtek jaj. Taki sos tatarski nie miał charakteru majonezowego. Oprócz sosu tatarskiego bez żółtek przyrządzany był sos tatarski z żółtkiem. Taki przepis na sos tatarski pojawia się po raz pierwszy w książce kucharskiej wydanej w 1860 roku autorstwa Józefa Schmidta. Ten sos tatarski opierał się przede wszystkim na jajach na twardo.

W XX i XXI wieku upowszechnił się sos tatarski na podstawie gotowego majonezu. W wielu przepisach sos tatarski bazował na własnoręcznie wykonanym majonezie. Dzisiaj możemy spotkać się przede wszystkim z produktem tworzonym na skalę przemysłową. Sos tatarski produkowany jest przez różnych producentów według odmiennych receptur.

Sos tatarski (do kupienia gotowy do spożycia) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 30 g (2 łyżki)
Wartość energetyczna211 kcal63,3 kcal
Białko1,00 g0,30 g
Węglowodany13,30 g3,99 g
Cukier4,25 g1,28 g
Błonnik0,50 g0,15 g
Tłuszcz16,70 g5,01 g
Tłuszcze nasycone3,33 g1,00 g
Tłuszcze jednonienasycone3,61 g1,08 g
Tłuszcze wielonienasycone9,04 g2,71 g
Cholesterol7,00 mg2,10 mg
Witamina C2,30 mg0,69 mg
Równoważnik folianów5,00 µg1,50 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,01 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,09 mg0,03 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,07 mg0,02 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,01 mg
Witamina B9 - kwas foliowy5,00 µg1,50 µg
Witamina B4 - cholina8,00 mg2,40 mg
Witamina B12 - kobalamina0,02 µg0,01 µg
Witamina A165 i.u.49,5 i.u.
Witamina A11,00 µg RAE3,30 µg RAE
Retinol3,00 µg0,90 µg
Alpha karoten15,00 µg4,50 µg
Beta karoten67,0 µg20,1 µg
Beta-kryptoksantyna35,0 µg10,50 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna55,0 µg16,50 µg
Witamina E1,68 mg0,50 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D2,00 i.u.0,60 i.u.
Witamina K50,4 µg15,12 µg
Wapń26,0 mg7,80 mg
Żelazo0,25 mg0,08 mg
Magnez6,00 mg1,80 mg
Fosfor17,00 mg5,10 mg
Potas68,0 mg20,4 mg
Sód667 mg200 mg
Cynk0,12 mg0,04 mg
Miedź0,02 mg0,01 mg
Mangan0,11 mg0,03 mg
Selen0,90 µg0,27 µg
Woda67,0 g20,1 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka