Pierś z kurczaka – kalorie, wartości odżywcze i zdrowe przepisy

Pierś z kurczaka to białe, niezwykle popularne mięso, które można przygotowywać i podawać na wiele sposobów. Bez wątpienia jest uniwersalne i smaczne, ale i zdrowe, ze względu na wysoką zawartość białka, niską zawartość tłuszczu i kaloryczność oraz bogactwo witamin i minerałów. Warto jednak wiedzieć, jak ją przygotować.

Pierś z kurczaka to wyjątkowo uniwersalne mięso, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw.Pierś z kurczaka to wyjątkowo uniwersalne mięso, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych i najczęściej używanych mięs w kuchni nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Trudno się dziwić, ponieważ jest nie tylko smaczne oraz szalenie uniwersalne, ale i zdrowe. Cechuje się niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka, co czyni je idealnym wyborem dla dzieci i seniorów, także dorosłych dbających o zdrowie i dietę.

Surowa pierś z kurczaka bez skóry – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Surowa pierś z kurczaka bez skóry w 100 gramach posiada wartość energetyczną 120 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 22,5 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Surowa pierś z kurczaka bez skóry ma w 100 g 2,62 g tłuszczów, w tym:

  • 0,56 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,69 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,42 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 73,0 mg cholesterolu.

Surowa pierś z kurczaka bez skóry – jakie ma witaminy?

Surowa pierś z kurczaka bez skóry to produkt zawierający 0 mg witaminy C,9,00 µg RAE witaminy A, 0,56 mg witaminy E,1,00 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Surowa pierś z kurczaka bez skóry zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,09 mg witaminy B1,
  • 0,18 mg witaminy B2,
  • 9,60 mg witaminy B3,
  • 82,1 mg witaminy B4,
  • 1,50 mg witaminy B5,
  • 0,81 mg witaminy B6,
  • 9,00 µg witaminy B9,
  • 0,21 µg witaminy B12.

Surowa pierś z kurczaka bez skóry – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa pierś z kurczaka bez skóry ma w sobie:

  • 5,00 mg wapnia,
  • 0,37 mg żelaza,
  • 28,0 mg magnezu,
  • 213 mg fosforu,
  • 334 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 45,0 mg sodu, 0,68 mg cynku,0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 22,8 µg selenu.

Surowa pierś z kurczaka bez skóry - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna120 kcal102 kcal
Białko22,5 g19,13 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz2,62 g2,23 g
Tłuszcze nasycone0,56 g0,48 g
Tłuszcze jednonienasycone0,69 g0,59 g
Tłuszcze wielonienasycone0,42 g0,36 g
Cholesterol73,0 mg62,1 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów9,00 µg7,65 µg
Witamina B1 - tiamina0,09 mg0,08 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,18 mg0,15 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna9,60 mg8,16 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,50 mg1,27 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,81 mg0,69 mg
Witamina B9 - kwas foliowy9,00 µg7,65 µg
Witamina B4 - cholina82,1 mg69,8 mg
Witamina B12 - kobalamina0,21 µg0,18 µg
Witamina A30,0 i.u.25,5 i.u.
Witamina A9,00 µg RAE7,65 µg RAE
Retinol9,00 µg7,65 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,56 mg0,48 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D1,00 i.u.0,85 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń5,00 mg4,25 mg
Żelazo0,37 mg0,32 mg
Magnez28,0 mg23,8 mg
Fosfor213 mg181 mg
Potas334 mg284 mg
Sód45,0 mg38,3 mg
Cynk0,68 mg0,58 mg
Miedź0,04 mg0,03 mg
Mangan0,01 mg0,01 mg
Selen22,8 µg19,38 µg
Woda73,9 g62,8 g

Czy pierś z kurczaka jest zdrowa?

Przez specjalistów, lekarzy i dietetyków, pierś z kurczaka jest uważana za zdrową i wartościową, ponieważ cechuje ją:

  • wysoka zawartość białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, ale i utrzymania zdrowych włosów, skóry i paznokci,
  • niska zawartość tłuszczu, zwłaszcza nasyconego (w porównaniu do innych mięs),
  • niskokaloryczność. Pierś jest przy tym sycąca, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i wspieraniu utraty wagi bądź utrzymania szczupłej sylwetki,
  • zasobna w witaminy i minerały, zwłaszcza witaminy z grupy B (takich jak B6 i B12), które są ważne dla funkcjonowania układu nerwowego oraz metabolizmu energii oraz fosfor i selen, które są ważne dla zdrowia kości i funkcji tarczycy.

Korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem piersi kurczaka docenią przede wszystkim rodzice, osoby w podeszłym wieku i opiekunowie seniorów, sportowcy i osoby aktywne fizycznie, także odchudzające się i dbające o figurę oraz zdrowie, również zmagające się z chorobami, także przewlekłymi (np. miażdżycą, chorobami serca, schorzeniami układu pokarmowego).

Filet z kurczaka - przepisy na obiad

Pierś z kurczaka to wyjątkowo uniwersalne mięso, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Jakie dania można przyrządzić z piersi z kurczaka?

Najbardziej popularne wydają się kotlety z piersi kurczaka w panierce z jajka i bułki tartej (lub mąki czy płatków kukurydzianych). Jednak smażona pierś z kurczaka nie jest jedyną opcją. Popularna jest także:

  • duszona pierś kurczaka z warzywami, podana z ryżem, ziemniakami, kopytkami, kluskami czy kaszą. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, można przygotować pierś na parze,
  • grillowana pierś z kurczaka marynowana w oliwie z oliwek, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu i opiekana na średnim ogniu przez 6-7 minut z każdej strony. Dobrze jest serwować ją z warzywami lub sałatką, ale i bagietką,
  • pieczona pierś z kurczaka, natarta marynatą (tj. oliwą z oliwek, solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami) i poddawana obróbce cieplnej (temp. 180°C) przez około 25-30 minut,
  • kurczak w sosie śmietanowym. Aby go przygotować, trzeba przesmażyć kawałki kurczaka na maśle, dodać posiekaną cebulę i czosnek, a gdy te się zrumienią, wlać śmietanę kremówkę. Następnie pozostaje tylko doprawić danie i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Potrawę warto serwować z kaszą, ryżem lub makaronem.

To jednak nie wszystko. Białe mięso drobiowe jest bardzo popularne, a po filet sięgamy z reguły tak często, że każdy ma pewnie pomysł na coś fajnego z fileta z kurczaka. Mało kto wyobraża sobie bez niego obiad, zwłaszcza niedzielny.

Jak przygotować zdrową pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka jest zdrowym wyborem żywieniowym pod warunkiem, że przygotowuje się ją w odpowiedni sposób. To pozwala maksymalnie skorzystać z jej wartości odżywczych, a ograniczyć podaż zbędnych substancji (np. tłuszcz, cholesterol) i niepotrzebnych kalorii.

Jak przygotować zdrową pierś z kurczaka? Najlepszym sposobem jest grillowanie bez dodatku tłuszczu, pieczenie w piekarniku z minimalną ilością oliwy z oliwek lub oleju, gotowanie na parze. Zaleca się jednocześnie unikanie smażenia i panierowania, co znacząco zwiększa kaloryczność i zawartość tłuszczu w daniu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka