Przepisy w diecie odchudzającej
Dieta odchudzająca to obecnie bardzo pojemne wyrażenie, za którym kryje się szereg różnego rodzaju diet o specjalistycznych nazwach i opartych na bazie różnych produktów. Czasem aż trudno się połapać w gąszczu jadłospisów i tabeli kalorycznych. Osoba, która chce się odchudzać, musi najpierw przebrnąć przez tysiące stron internetowych czy poradników dietetycznych, dlatego przedstawiamy tu kilka sprawdzonych diet odchudzających z propozycjami jadłospisów.
1. Dieta cud
Wiele osób zastanawia się czy istnieje dieta cud, której zastosowanie przyniosłoby natychmiastowe skutki w postaci trwałej utraty wagi bez efektu jo-jo? Gubi się w gąszczu nazw: dieta 1000 kalorii, dieta Dukana, dieta kopenhaska, dieta Cambrigde czy dieta Montignaca. Zastanawia się, która z nich przynosi najlepsze skutki? Niestety żadna dieta nie przyniesie pożądanych efektów, jeśli nie będziemy stosować jej regularnie i nie połączymy z aktywnością fizyczną. Zaskakujące rezultaty na początku diety odchudzającej są zazwyczaj wynikiem utraty wody z organizmu, a nie rzeczywistej utraty wagi. Każda dieta ma na celu nie tylko chwilową eliminację nadmiernej ilości tłuszczów, węglowodanów czy cukrów, ale wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych.
Czytaj więcej
2. Kalorie w diecie odchudzającej
Konstruując swój dzienny jadłospis możesz wziąć pod uwagę wartość kaloryczną produktów i kontrolować ilość przyjmowanych kalorii. Oto wartości kaloryczne dla wybranych produktów żywieniowych. Produkty zbożowe i mączne:
- 1 bułka - 200 kcal,
- chleb pszenny (biały) - 1100 kcal,
- mąka pszenna - 1500 kcal,
- otręby pszenne - 1400.
Nabiał:
- jajko (2 szt) - 700 kcal,
- jogurt 400-700 kcal,
- maślanka - 150 kcal,
- mleko pełne - 300 kcal,
- serek topiony - 1300 kcal,
- ser twardy 800-1600 kcal,
- śmietana - kremówka - 1300 kcal,
- śmietana - 10% - 500 kcal,
- twaróg - 300-700 kcal.
Mięsa:
- cielęcina (wszystkie rodzaje) 450 kcal,
- wieprzowina - kotlet 1100 kcal,
- wieprzowina - szynka 1200 kcal,
- wołowina - łopatka 650 kcal,
- wołowina - rozbestw 800 kcal,
- wołowina - tatar 500 kcal.
3. Przepis na utratę zbędnych kilogramów
Jeśli nie potrafisz sprostać wymaganiom konkretnej diety możesz zastosować tzw. "dietę połówkową", czyli wyeliminować na 2-3 tygodnie następujące produkty:
- czekolady, ciasta, torty, konfitury, dżemy, miód, słodkie napoje, cukierki, lody,
- gęste sosy, śmietana, masło, orzeszki, pączki,
- tłuszcz na mięsie i tłusty drób; kaczki, gęsi,
- tłuste kiełbasy, pasztety, wędzonki.
Jeśli nie zauważysz pozytywnych zmian, wtedy powinnaś całkowicie wykluczyć poprzednio wymienione produkty, a dodatkowo zmniejszyć ilość następujących artykułów:
- z nabiału: sery twarde, pełne mleko, jajka,
- z produktów rybnych: makrela, tuńczyk, sardynka,
- z wyrobów mącznych (poza chlebem razowym): chleb pszenny, makarony,
- z produktów mięsnych: wieprzowina, wołowina,
- z roślin strączkowych: fasola.
4. Przykładowy jadłospis diety ochudzającej
Jeśli masz już dość wszystkich skomplikowanych diet, w których zalecaniach nie do końca się orientujesz, proponujemy ci wypróbowanie diety grejpfrutowej, która jest dość nowatorskim sposobem odżywania, opracowanym przez lekarzy i dietetyków z kliniki szpitala uniwersyteckiego w Oslo. Dieta polega na przyspieszeniu metabolizmu i w ciągu dwóch tygodni pozwala na utratę aż 10 kilogramów. Przerwanie jej w jakimkolwiek momencie, oznacza, że po miesiącu będzie trzeba ją powtórzyć ponownie. Po zakończeniu diety należy przez pewien czas unikać produktów, które są bogatym źródłem skrobi.
Oto tygodniowy jadłospis w diecie odchudzającej opartej na grejpfrutach:
Poniedziałek: śniadanie: 3 jajka, grejpfrut, obiad: kromka chleba, 3 jajka, surówka z warzyw (marchew, ogórek, seler naciowy, korniszony, pomidor). Pamiętaj, że ilość surówki z warzyw jest dowolna i możesz ją jeść w ilościach, które uznasz za najlepsze dla siebie,
Wtorek: śniadanie: 1 - 2 jajka, grejpfrut, obiad: porcja mięsa wołowego, surówka (podobna do tej z poniedziałku).
Środa: śniadanie: 1 - 2 jajka, szpinak gotowany, obiad: dwa kotlety jagnięce (lub pół kurczaka), surówka.
Czwartek: śniadanie: surówka z warzyw, grejpfrut, obiad: jajka, biały ser twarogowy, gotowany szpinak, jedna kromka chleba.
Piątek : śniadanie: 1- 2 jajka, szpinak, obiad: ryba, surówka, kromka chleba.
Sobota : śniadanie: sałatka z owoców (bez cukru), obiad: duża porcja wołowiny, surówka.
Niedziela: śniadanie: zimne mięso z kurczaka lub indyka, pomidory, grejpfrut, obiad: zupa jarzynowa (na wywarze z jarzyn, bez śmietany i zasmażki), mięso z drobiu, pomidory, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut.
Do każdego posiłku wypijaj kawę lub herbatę - najlepiej niesłodzoną, a w ostatecznym wypadku niskosłodzoną. Charakterystyczne dla diety grapepfutowej jest niejedzenie kolacji - obiad jest ostanim posiłkiem i musi wystarczyć ci na resztę dnia.