Trwa ładowanie...

Przepisy w diecie odchudzającej

Avatar placeholder
Ewelina Stanios 23.02.2020 19:25
Przepisy w diecie odchudzającej
Przepisy w diecie odchudzającej (Zdjęcie autorstwa: Calgary Reviews / CC BY 2.0)

Dieta odchudzająca to obecnie bardzo pojemne wyrażenie, za którym kryje się szereg różnego rodzaju diet o specjalistycznych nazwach i opartych na bazie różnych produktów. Czasem aż trudno się połapać w gąszczu jadłospisów i tabeli kalorycznych. Osoba, która chce się odchudzać, musi najpierw przebrnąć przez tysiące stron internetowych czy poradników dietetycznych, dlatego przedstawiamy tu kilka sprawdzonych diet odchudzających z propozycjami jadłospisów.

spis treści

1. Dieta cud

Wiele osób zastanawia się czy istnieje dieta cud, której zastosowanie przyniosłoby natychmiastowe skutki w postaci trwałej utraty wagi bez efektu jo-jo? Gubi się w gąszczu nazw: dieta 1000 kalorii, dieta Dukana, dieta kopenhaska, dieta Cambrigde czy dieta Montignaca. Zastanawia się, która z nich przynosi najlepsze skutki? Niestety żadna dieta nie przyniesie pożądanych efektów, jeśli nie będziemy stosować jej regularnie i nie połączymy z aktywnością fizyczną. Zaskakujące rezultaty na początku diety odchudzającej są zazwyczaj wynikiem utraty wody z organizmu, a nie rzeczywistej utraty wagi. Każda dieta ma na celu nie tylko chwilową eliminację nadmiernej ilości tłuszczów, węglowodanów czy cukrów, ale wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Kalorie w diecie odchudzającej

Konstruując swój dzienny jadłospis możesz wziąć pod uwagę wartość kaloryczną produktów i kontrolować ilość przyjmowanych kalorii. Oto wartości kaloryczne dla wybranych produktów żywieniowych. Produkty zbożowe i mączne:

  • 1 bułka - 200 kcal,
  • chleb pszenny (biały) - 1100 kcal,
  • mąka pszenna - 1500 kcal,
  • otręby pszenne - 1400.

Nabiał:

  • jajko (2 szt) - 700 kcal,
  • jogurt 400-700 kcal,
  • maślanka - 150 kcal,
  • mleko pełne - 300 kcal,
  • serek topiony - 1300 kcal,
  • ser twardy 800-1600 kcal,
  • śmietana - kremówka - 1300 kcal,
  • śmietana - 10% - 500 kcal,
  • twaróg - 300-700 kcal.

Mięsa:

  • cielęcina (wszystkie rodzaje) 450 kcal,
  • wieprzowina - kotlet 1100 kcal,
  • wieprzowina - szynka 1200 kcal,
  • wołowina - łopatka 650 kcal,
  • wołowina - rozbestw 800 kcal,
  • wołowina - tatar 500 kcal.

3. Przepis na utratę zbędnych kilogramów

Jeśli nie potrafisz sprostać wymaganiom konkretnej diety możesz zastosować tzw. "dietę połówkową", czyli wyeliminować na 2-3 tygodnie następujące produkty:

  • czekolady, ciasta, torty, konfitury, dżemy, miód, słodkie napoje, cukierki, lody,
  • gęste sosy, śmietana, masło, orzeszki, pączki,
  • tłuszcz na mięsie i tłusty drób; kaczki, gęsi,
  • tłuste kiełbasy, pasztety, wędzonki.

Jeśli nie zauważysz pozytywnych zmian, wtedy powinnaś całkowicie wykluczyć poprzednio wymienione produkty, a dodatkowo zmniejszyć ilość następujących artykułów:

  • z nabiału: sery twarde, pełne mleko, jajka,
  • z produktów rybnych: makrela, tuńczyk, sardynka,
  • z wyrobów mącznych (poza chlebem razowym): chleb pszenny, makarony,
  • z produktów mięsnych: wieprzowina, wołowina,
  • z roślin strączkowych: fasola.

4. Przykładowy jadłospis diety ochudzającej

Jeśli masz już dość wszystkich skomplikowanych diet, w których zalecaniach nie do końca się orientujesz, proponujemy ci wypróbowanie diety grejpfrutowej, która jest dość nowatorskim sposobem odżywania, opracowanym przez lekarzy i dietetyków z kliniki szpitala uniwersyteckiego w Oslo. Dieta polega na przyspieszeniu metabolizmu i w ciągu dwóch tygodni pozwala na utratę aż 10 kilogramów. Przerwanie jej w jakimkolwiek momencie, oznacza, że po miesiącu będzie trzeba ją powtórzyć ponownie. Po zakończeniu diety należy przez pewien czas unikać produktów, które są bogatym źródłem skrobi.

Oto tygodniowy jadłospis w diecie odchudzającej opartej na grejpfrutach:

  • Poniedziałek: śniadanie: 3 jajka, grejpfrut, 
obiad: kromka chleba, 3 jajka, surówka z warzyw (marchew, ogórek, seler naciowy, korniszony, pomidor). Pamiętaj, że ilość surówki z warzyw jest dowolna i możesz ją jeść w ilościach, które uznasz za najlepsze dla siebie,

  • Wtorek: śniadanie: 1 - 2 jajka, grejpfrut, 
obiad: porcja mięsa wołowego, surówka (podobna do tej z poniedziałku).

  • Środa: śniadanie: 1 - 2 jajka, szpinak gotowany, obiad: dwa kotlety jagnięce (lub pół kurczaka), surówka.

  • Czwartek: śniadanie: surówka z warzyw, grejpfrut, 
obiad: jajka, biały ser twarogowy, gotowany szpinak, jedna kromka chleba.

  • Piątek
: śniadanie: 1- 2 jajka, szpinak, 
obiad: ryba, surówka, kromka chleba.

  • Sobota
: śniadanie: sałatka z owoców (bez cukru),
 obiad: duża porcja wołowiny, surówka.

  • Niedziela: śniadanie: zimne mięso z kurczaka lub indyka, pomidory, grejpfrut, obiad: zupa jarzynowa (na wywarze z jarzyn, bez śmietany i zasmażki), mięso z drobiu, pomidory, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut.

Do każdego posiłku wypijaj kawę lub herbatę - najlepiej niesłodzoną, a w ostatecznym wypadku niskosłodzoną. Charakterystyczne dla diety grapepfutowej jest niejedzenie kolacji - obiad jest ostanim posiłkiem i musi wystarczyć ci na resztę dnia.

Następny artykuł: Dania z mrożonki
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze